Με ένα τριήμερο συμμετοχικού σχεδιασμού από τις 3 μέχρι και τις 5 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου η Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας του Δήμου Ηρακλείου ξεκινά την προσπάθεια προκειμένου να διαμορφώσει το πλαίσιο της συμμετοχής της πόλης στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO «Η Πόλη που Μαθαίνει».
Το τριήμερο αυτό έχει στόχο να αποτελέσει την αφετηρία μιας σειράς δράσεων αλλά κυρίως να δημιουργήσει ένα πεδίο ανοιχτού διαλόγου μεταξύ των συμμετεχόντων, τους οποίους τα βιωματικά εργαστήρια που οργανώνονται θα εμπνεύσουν προκειμένου να συνδιαμορφώσουν την πρώτη δράση που ο Δήμος θα υλοποιήσει στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Παγκόσμιο Δίκτυο. Κατά τη διάρκεια του τριήμερου συμμετοχικού σχεδιασμού θα υλοποιηθούν πρακτικές που αξιοποιούν την συλλογική ευφυΐα, ενσωματώνουν και αναδεικνύουν την διαφορετικότητα και αναγνωρίζουν τη δια βίου μάθηση σαν μια φυσική διαδικασία ανθρώπων και οργανισμών να διαχειρίζονται τις αλλαγές.
Η Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας οραματίζεται τις παρεμβάσεις για το Ηράκλειο, μια πόλη που μαθαίνει, να έχουν ως αποτέλεσμα βιώσιμες και υλοποιήσιμες προτάσεις – λύσεις - συμπράξεις στα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη και την συνοχή της. Το τριήμερο συμμετοχικού σχεδιασμού θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (Αίθουσα Σεμιναρίων και Πειραματικού Θεάτρου) και
οι δράσεις θα συντονιστούν από τους Κωστή Φλουρή και Μαρία Δρακάκη, εκπαιδευτές – εμψυχωτές ενηλίκων.
Πρόγραμμα
Παρασκευή 3 Μαρτίου
17.30 -19.00 Σύναψη συμβολαίου: Ταυτότητες, προσδοκίες, ανάγκες, εμπειρίες, στόχοι (Άσκηση γνωριμίας της ομάδας)
19.00-20.00 Δίκτυο UNESCO: «Life Long Learning Cities»: Απόπειρες δημιουργικών συνδέσεων με αφετηρίες από οπτικοακουστικό υλικό του δικτύου (Βιωματικό εργαστήριο)
20.00-20.30 Ανατροφοδότηση- Αναστοχασμός
Σάββατο 4 Μαρτίου
9.30-11.00 Πτυχές, Δεξιότητες και Κουλτούρα Δια Βίου Μάθησης (Άσκηση εξοικείωσης και διερευνητικής προσέγγισης)
11.00 -11.15 Παρέμβαση του Αντιδημάρχου Παιδείας: Διατομεακές σκέψεις, προτάσεις, βηματισμοί. Το όραμα για τη δια βίου μάθηση στο Ηράκλειο. (Εμπλουτισμένη εισήγηση)
11.15-11.30 Παρέμβαση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού: Δράσεις πολιτισμού στο Ηράκλειο για την ενδυνάμωση των στάσεων δια βίου μάθησης (Εμπλουτισμένη εισήγηση)
12.00-13.30 Από τον Miro στο… Ηράκλειο που μαθαίνει , εμπνέεται, σχεδιάζει και δρα συμμετοχικά (Βιωματικό εργαστήριο)
13.30-14.00 Αναστοχασμός-κλείσιμο
17.30-18.30 Περιήγηση στο Ενετικό Ηράκλειο με την ψηφιακή εφαρμογή «Ηράκλειο, κάθε βήμα ένα ταξίδι στην ιστορία» (Ξενάγηση με την αρχαιολόγο Κάλλια Νικολιδάκη - Προαιρετική συμμετοχή)
Κυριακή 5 Μαρτίου
9.30-10.00 Η γραμμή που δεν κλείνει… (Άσκηση ενδυνάμωσης της ομάδας)
10.00-12.00 Συνέργειες και συμμετοχικός σχεδιασμός για το Ηράκλειο που μαθαίνει…(Βιωματικό εργαστήριο)
12.30 – 13.30 Σύνθεση και αποτύπωση πρότασης για συλλογική παρέμβασης (Κατάρτιση Σχεδίου Δράσης)
13.30-14.00 Αναστοχασμός-κλείσιμο
18.00- 19.00 Ξενάγηση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης – Κλείσιμο: Συμβολική δέσμευση των συμμετεχόντων για το επόμενο βήμα συμπόρευσης για το Ηράκλειο που μαθαίνει … (Προαιρετική συμμετοχή)