«Προπατώ στην Κρήτη»: Δυο χρόνια ανακαλύπτουν και χαίρονται τη φύση - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

«Προπατώ στην Κρήτη»: Δυο χρόνια ανακαλύπτουν και χαίρονται τη φύση

Η δράση «Προπατώ στην Κρήτη» απαρτίζεται από μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστήμιου και του Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης που συνεργάζονται με εθελοντές των ορειβατικών συλλόγων της Κρήτης και έχει ως στόχο οι μαθητές και φοιτητές της πόλης, μέσω της απλής πεζοπορίας, να επισκέπτονται τη φύση και να γνωρίζουν τις ομορφιές της.
 
Το «Προπατώ στην Κρήτη» γιόρτασε τα δυο χρονιά λειτουργίας του με διπλή εκδρομή σε Ζωνιανά Μυλοποτάμου και ΑσκύφουΣφακίων.


 
Μια απ' τις μεγαλύτερες εξορμήσεις πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Φλεβάρη.
 
Η πρώτη εκδρομή ξεκίνησε από οροπέδιο Ασκύφου Σφακίων και έφτασε μέχρι τα πρώτα χιόνια στην Ταυρη. Είναι η πρώτη εκδρομή που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με φοιτητές από τις σχολές του Ρεθύμνου του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Στην επέκταση αυτή βοήθησε σημαντικά ο Ορειβατικός Σύλλογος Ρέθυμνου που ανέλαβε να ξεναγήσει τους φοιτητές στο μονοπάτι μεταξύ των δυο οροπεδίων.
 
Η δεύτερη εκδρομή, που αφορούσε τους φοιτητές του Ηρακλείου, ξεκίνησε λίγο παρακάτω από τα Ζωνιανά, στη Μονή Δισκουρίου. Περνώντας απ' τα χωριά Κατεριανά, Βένι και Αξός και με θεά τα Ταλαία Όρη έφτασαν στην ιστορική Μονή Χαλεπάς, οπού τους υποδέχτηκε και ξενάγησε ο γέροντας Πορφύριος.
 
Μετά απ' την ξεκούραση και ένα κέρασμα που παραχωρήθηκε απ' τη μονή, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να εγκαινιάσουν ένα τμήμα του μονοπατιού απ' τη Μονή Χαλέπας έως το χωριό Αγρίδια. Το συγκεκριμένο παλιό μονοπάτι καθαρίστηκε και σηματοδοτήθηκε το καλοκαίρι χάρη στο ενδιαφέρον των κάτοικων του χωρίου και με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης.
 
Η πορεία έφτασε στα Αγρίδια απ' τη δυτική μεριά του χωρίου περνώντας από μια παλιά φάμπρικα, συνέχισε όμως για μια ώρα ακόμη έτσι ώστε να δουν το μονοπάτι με τα τρεχούμενα νερά διπλά στο Αγριδιανό φαράγγι και ολοκληρώθηκε στο δημοτικό σχολειό του χωριού με μια εγκάρδια υποδοχή των φοιτητών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγριδίων που είχε ετοιμάσει φαγητό για 180 άτομα το οποίο το απήλαυσαν με θέα τον χιονισμένο Ψηλορείτη!
 
Οι εθελοντές του «Προπατώ στην Κρήτη» θέλουν να ευχαριστήσουν:
 
Τον κ. Γιώργο Μαρή (περιφερειακό σύμβουλο και κάτοικο Αγριδίων) και την οικογένεια του, τον Πολιτιστικό Σύλλογο απανταχού Αγριδιανών «Η Χαλέπα», τον πρώην πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζωνιανών Δημήτρη Παρασύρη, για τη χάραξη και σηματοδότηση της πορείας και τον γέροντα Πορφύριο από την Ιερά Μονή Χαλέπας.
 
Η επομένη εκδρομή θα λάβει χωρά από το Κρασί στα Μάλια στις 19 Μάρτιου σε συνεργασία με τον Φυσιολατρικό Σύλλογο Ηρακλείου.

Εθελοντική δράση «Προπατώ στην Κρήτη»

Περισσότερες φωτογραφίες https://www.facebook.com/propatostinkriti/

Post Top Ad

.............