Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΘΕ ΛΑΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΘΕ ΛΑΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ








Οι παρελάσεις σ’ όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται για ευρύ φάσμα λόγων και γιορτές κάποιου είδους, ενώ συνήθως ο όρος παρέλαση χρησιμοποιείται για τις στρατιωτικές παρελάσεις ή και για άλλες περιπτώσεις που οι συμμετέχοντες παρελαύνουν σε σχηματισμό.




Αποτελούν πομπές από ανθρώπους, οργανώνονται κατά μήκος των δρόμων, ενώ οι συμμετέχοντες συνήθως φορούν ίδιες στολές, κρατούν σημαίες, μουσικά όργανα, εθνικά σύμβολα, ακόμα και μεγάλα μπαλόνια. Οι παρελάσεις έχουν ιστορικό παρελθόν, αφού υπάρχουν πολλές αναφορές ότι στην αρχαιότητα ο βασιλιάς ή αυτοκράτορας έκανε επίβλεψη των στρατιωτικών του δυνάμεων για να κρίνει την πειθαρχία και τον εξοπλισμό των στρατιωτών. Γνωστό είναι το επεισόδιο όπου ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τίτος κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Ιεροσολύμων το 70 μ.Χ. έβαλε τις λεγεώνες του να παραταχθούν φορώντας το εξοπλισμό τους προκειμένου να λάβουν τον μισθό τους και για να προκαλέσουν με αυτόν τον τρόπο επιβλητική εντύπωση στον πολιορκημένο εχθρό.





Σε όλο τον κόσμο γίνονται διάφοροι τύποι όπως:

Παρελάσεις λουλουδιών «Flower parade» στις οποίες οι συμμετέχοντες, τα άρματα, τα οχήματα, τα σκάφη, τα ζώα είναι διακοσμημένα ή καλύπτονται με λουλούδια, ενώ οι άνθρωποι φορούν κοστούμια. Τέτοιου είδους παρελάσεις λουλουδιών πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες.
Στρατιωτικές παρελάσεις οι οποίες έχουν εξ ολοκλήρου τελετουργικό χαρακτήρα και συγκεκριμένους σχηματισμούς. Οι σχηματισμοί των παρελάσεων συνδέονται με το γεγονός ότι οι στρατιώτες από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα, πολεμήσουν με σχηματισμούς. Μαζικές παρελάσεις μπορεί επίσης να χρησιμοποιούνται για σκοπούς προπαγάνδας, ώστε να επιδεικνύουν την προφανή στρατιωτική δύναμη για ένα έθνος.





 Υπάρχουν παρελάσεις που γίνονται σε ορισμένες χώρες τα Χριστούγεννα για να γιορτάσουν την επίσημη έναρξη της περιόδου των Χριστουγέννων με την άφιξη του Αϊ Βασίλη. Αυτές περιλαμβάνουν χαρούμενα θέματα, άρματα, χορευτικές ομάδες και συγκροτήματα που παίζουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και καταλήγουν κοντά στο κέντρο της πόλης.





 Παρελάσεις συναντάμε κατά τη διάρκεια των αποκριών, με σκοπό να γίνει ο εορτασμός μιας νίκης είτε από πολέμους, είτε από νίκες στον αθλητισμό και συνήθως προσπαθούν να προάγουν την παγκόσμια κουλτούρα, την εθνική συνείδηση, ενώ έχουν χαρακτήρα ανάλογο με τα ήθη και τα έθιμα κάθε λαού.











Κατερίνα Γεωργιάδη

Post Top Ad

.............