Αναβίωσε η κρητική καντάδα στα Μάλια και συνεχίζει σήμερα Τετάρτη στον Μοχό - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Αναβίωσε η κρητική καντάδα στα Μάλια και συνεχίζει σήμερα Τετάρτη στον Μοχό

Θύμησες ξύπνησε απο Αποκριές περασμένων χρόνων το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στα Μαλιώτικα πλακόστρωτα σοκάκια. Καντάδα από τα παλιά που μας μετέφερε νοερά μέσα από ένα ονειρικό σκηνικό που εναλλασσόταν από εικόνες, ήχους και χορευτικές φιγούρες, ταξιδεύοντάς μας στις ρούγες και στα στενά δρομάκια των Μαλίων σ’ ένα νοσταλγικό και μοναδικό ταξίδι.

 Η εξαιρετική χορωδία  του Συλλόγου Γυναικών Μαλίων με μαέστρο το κο Νίκο Αντωνακάκη σιγοτραγούδησε  το «Λαλούν τ’ αηδόνια» «Απόψε τη κιθάρα μου» «Μινόρε της Αυγής» «Μπάρμπα Γιάννη με τις στάμνες» το «Φουρό» «Φαληριώτισσα» και πολλά άλλα ταξιδεύοντάς μας σε μια εποχή όπου κυριαρχούσαν αξίες και συναισθήματα όπως η αγνή αγάπη, ο ρομαντισμός, η ανιδιοτελής φιλία και ο αλληλοσεβασμός.


Τραγούδια βγαλμένα από τη θάλασσα και τα στενά σοκάκια με τα μπαλκονάκια, τις βουκαμβίλιες και τα γιασεμιά, τα μισόκλειστα παντζούρια και το κέφι της ταβέρνας.
Ήχοι πλημμυρισμένοι από συναίσθημα ανακατεμένο με τις μυρωδιές του ασβέστη, των ανοιξιάτικων λουλουδιών του γλεντιού και του κρασιού! Μνήμες νεανικές, συγκινητικές για τους παλιούς, ευκαιρία να ανασύρουν απ” το παρελθόν τους νεανικούς τους έρωτες και τα ατέλειωτα γλέντια. Ευκαιρία και για τους νεώτερους να ακούσουν, να αισθανθούν και να μεταφερθούν νοερά σε μια χρονική διάσταση άγνωστη γι αυτούς, μακριά από τα στερεότυπα και τη σκληρότητα της σύγχρονης ζωής του υπολογισμού και της ψυχρής λογικής.
Τα παράθυρα άνοιξαν, τα μπαλκόνια φωτίστηκαν και ξεπρόβαλλαν οι χαμογελαστές φιγούρες των συμπολιτών μας, πολλοί από τους οποίους ακολούθησαν τη μουσική παρέλαση, τραγουδώντας χορεύοντας και κερνώντας τσικουδιά και Κρητικά εδέσματα
Οι περισσότεροι μάλιστα από τους καταστηματάρχες είχαν ετοιμάσει το σχετικό κέρασμα με ρακί και ορεκτικά, το οποίο προσέφεραν στους κανταδόρους ξαφνιάζοντάς τους ευχάριστα.


Το όμορφο μουσικό νυχτερινό σεργιάνι κατέληξε στη μικρή πλατεία της Παναγίας της Γαλατιανής όπου είχε στηθεί πάρτυ με ευχάριστη μουσική, ενώ
οι κυρίες του συλλόγου έφτιαχναν τα παραδοσιακά μακαρόνια ζυμερά που πρόσφεραν στον κόσμο με αθότυρο.
Και η νοσταλγική αυτή βραδιά έκλεισε την αυλαία της, δίνοντας τη σκυτάλη στην αμέσως επόμενη μουσική παρέλαση με παλαιϊνές καντάδες στα σοκάκια του Μοχού, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 5.30 το απόγευμα από την πλατεία του Μοχού. Σας περιμένουμε για να τραγουδήσουμε, να νοσταλγήσουμε και να ταξιδέψουμε για άλλη μια φορά πίσω στα παλιά.


Post Top Ad

.............