Η ισχύς εν τη ενώσει για να αναπτυχθέι εναλλακτικά ο τουρισμός της Επαρχίας Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Η ισχύς εν τη ενώσει για να αναπτυχθέι εναλλακτικά ο τουρισμός της Επαρχίας Σητείας

Γράφει ο Νεκτάριος Ξυπόλητος


Πάνω απο 30 Λεωφορεία  επισκεπτών απο διάφορες περιοχές της Κρήτης μετέβησαν στο κάβο σίδερο με αφορμή την εορτή του Αγίου Ισιδώρου.



Με αφορμή τον απολογισμό του Στειακού Καρναβαλιού 2015. 
Είχα κάνει πρόταση με αφορμή τον απολογισμό του Στειακού Καρναβαλιού 2015, να "εκμεταλευτούμε" τις θρησκευτικές εορτές , τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια της περιοχής μας.Η περιοχή μας έχει τις προυποθέσεις για ανάπτυξη του Θρησκευτικού τουρισμού και σε περιόδους μη αιχμής. Η εορτή του Αγίου Ισιδώρου είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε να δημιουργηθεί κάθε χρόνο μια 2 ή και 3ημερη εκδρομή (ανάλογα το πότε κάθε φορά "πέφτει") και να πουληθεί ως πακέτο από τον Σύλλογο ξενοδόχων αλλά και των επιπλωμένων διαμερισμάτων - δωματίων στα τουριστικά γραφεία κυρίως της Κρήτης (και όχι μόνο), ώστε οι επισκέπτες να μένουν έστω και ένα βράδυ... Το οικονομικό όφελος και κατ'επέκταση το κοινωνικό όφελος πολύ μεγάλο... 

Καιρός είναι οι εμπλεκόμενοι φορείς να το "δούνε" πιο ζεστά!!!



Γράφει ο Αντώνης Γενναράκης

Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας αξιόλογο πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο.
Οι παλαιοχριστιανικές, Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες με την εντυπωσιακή αγιογράφηση, τα ψηφιδωτά, τις σπάνιες εικόνες και τα ιερατικά κειμήλια μαρτυρούν την άμεση διάδοση του χριστιανισμού.

Ο σημερινός άνθρωπος, κουρασμένος από τις συνθήκες της καθημερινής ζωής στις μεγάλες πόλεις του κόσμου, ερχόμενος στην Κρήτη, ένα νησί με ξεχωριστή φυσιογνωμία και ταυτότητα, μπορεί να ανακαλύψει ζεστασιά, ανθρώπινη επικοινωνία, φιλοξενία, αλλά και απαντήσεις σε ερωτήματα μεταφυσικά, μια και εδώ είναι ακόμη έντονη η σχέση ουρανού και γης.


H είσοδος των επισκεπτών σε ένα ταπεινό ξωκκλήσι ή μοναστήρι είναι μια ευκαιρία προσέγγισης της ορθόδοξης παράδοσης του νησιού. Αυτή η παράδοση εκφράζεται με τη μυστηριακή ατμόσφαιρα και την κατάνυξη των βυζαντινών εικόνων και της ψαλμωδίας αλλά και με τη φιλοξενία στα πανηγύρια, όπου άνθρωποι από κάθε μέρος της γης γίνονται δεκτοί σαν φίλοι.


Στην Κρήτη ακόμα και σήμερα ο επισκέπτης θα συναντήσει προσκυνητές που περπατάνε ώρες για ν’ ανέβουν σ’ ένα ξωκκλήσι στο βουνό, κι εκεί μετά τη Λειτουργία μοιράζονται τα φαγητά τους με όλους τους παριστάμενους. Επίσης, μπορεί να ανακαλύψει κοντά σε εκκλησίες πηγές και αγιάσματα, στα οποία επί αιώνες οι άνθρωποι αυτού του τόπου προστρέχουν…
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες του νησιού παρουσιάζει και η συνεχώς αυξανόμενη βιολογική καλλιέργεια της γης, με πρωτοπόρους στη δραστηριότητα αυτή πολλές μονές που την εφαρμόζουν, με στόχο τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και τη συνειδητοποίηση της ιερότητας της κτίσης. Tο κρητικό λάδι είναι παγκοσμίως γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητές του και τη θεραπευτική του δράση, και είναι πολύ σημαντικό τό γεγονός ότι στα μεγαλύτερα μοναστήρια του νησιού παράγεται βιολογικό ελαιόλαδο.


Η γνωριμία με τα θρησκευτικά μνημεία και τις ιερές μνήμες της Κρήτης, αλλά και με το εμπειρικό βίωμα που αυτά μεταδίδουν, συνδέεται με την αναζήτηση ενός πνευματικού τρόπου ζωής, βασισμένου στις αυθεντικές παραδοσιακές αξίες. Γι’ αυτό και τα μνημεία αυτού του τόπου δεν αποτελούν απλά μουσειακά στοιχεία ή άψυχους μεταδότες πληροφοριών. Αντίθετα, είναι μία έντονη παρουσία στην πολιτιστική παράδοση του νησιού, μια κατάθεση ψυχής,  ελπίδας και ανανέωσης, και ως εκ τούτου μπορούν και στις ημέρες μας να εμπνέουν και να δίδουν ένα διαφορετικό νόημα της ζωής στον αναζητητή επισκέπτη της Κρήτης

Post Top Ad

.............