Χώρες της Αφρικής τίμησαν τον Νίκο Καζαντζάκη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Χώρες της Αφρικής τίμησαν τον Νίκο Καζαντζάκη

Από την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, συνεχίζονται σε χώρες του εξωτερικού εκδηλώσεις για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα και στοχαστή, παγκόσμιας εμβέλειας, Νίκο Καζαντζάκη, με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατό του και στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2017 από το υπουργείο παιδείας ως «Έτος Καζαντζάκη».
 
Μετά τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, τον Νίκο Καζαντζάκη τίμησε και η Αφρική. Αφού εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τυνησία, στη Μπουρκίνα Φάσο και στην Ακτή Ελεφαντοστού.


 
Τυνησία
 
• Τύνιδα, 4 Φεβρουαρίου 2017. Η Fatma Ben Fdihila, ποιήτρια, εκπαιδευτικός και υπεύθυνη του τοπικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ, οργάνωσε μια πρωτότυπη ημερίδα αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη: μια ματιά στους νέους.
 
Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό της κυρίας Θηρεσίας-Παρασκευής Αγγελάτου, Πρέσβη της Ελλάδος. Ακολούθησε διάλεξη του προέδρου της ΔΕΦΝΚ, Γιώργου Στασινάκη με θέμα «Σχέσεις του Καζαντζάκη με τη νεολαία και την εκπαίδευση».
 
Στη συνέχεια, 72 μαθητές, προετοιμασμένοι από τους καθηγητές τους, παρουσίασαν εκτεταμένα σε θεατρική μορφή και διάλογο τη ζωή και το έργο του μεγάλου Κρητικού με έμφαση στο «Ζορμπά».
 
Άλλοι μαθητές εξέθεσαν έργα ζωγραφικής εμπνευσμένα κυρίως από την «Οδύσεια». Μίλησαν επίσης με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού για την Ελλάδα και την Κρήτη (ιστορία, μυθολογία, γεωγραφία). Τέλος μια ομάδα ερμήνευσε ελληνική μουσική, τραγούδι και χορό.
 
Η εκδήλωση είχε τρία πολύ θετικά συμπεράσματα:
 
- Εντυπωσιακό το μεγάλο ενδιαφέρον των μαθητών για την Πατρίδα μας, την οποία επιθυμούν να επισκεφτούν, ιδιαίτερα την Κρήτη.
 
- Την διοργάνωση νέας εκδήλωσης γύρω από τις ταξιδιωτικές διηγήσεις του Καζαντζάκη.
 
- Οι επιθεωρήτριες εκπαίδευσης θα προτείνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου τους να συμπεριληφθεί το έργο του Καζαντζάκη στη διδασκαλία του μαθήματος λογοτεχνίας.
 

Μπουργκίνα Φάσο
 
• Ουαγκαντούγκου, 6 Φεβρουαρίου 2017. Για πρώτη φορά εκδήλωση για τον Καζαντζάκη σ' αυτή τη χώρα, που έγινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, παρουσία 51 διανοουμένων (καθηγητών, συγγραφέων, ποιητών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, φοιτητών και μαθητών).
 
Ο Γιώργος Στασινάκης μίλησε για «Το έργο, τη σκέψη του Καζαντζάκη και τις σχέσεις του με την Αφρική και τη Γαλλία».
Η πλειονότητα των παρευρισκομένων γνώριζαν ελάχιστα για τον μεγάλο Κρητικό. Η διάλεξη και η συζήτηση που ακολούθησε τους έδωσε την ευκαιρία να εκτιμήσουν το πολύμορφο έργο του συγγραφέα, την ποίησή του, την πνευματικότητά του, τις θέσεις του απέναντι στις γυναίκες και κυρίως τη μεγάλη του αγάπη για την Αφρική.
 
Μια ομάδα θαυμαστών του, με επικεφαλής τη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Monique Iloubo, αποφάσισε την ίδρυση παραρτήματος της ΔΕΦΝΚ.

 
Ακτή Ελεφαντοστού
 
• Αμπιτζάν, 8 Φεβρουαρίου 2017. Και σ' αυτή τη χώρα έγινε πρώτη φορά εκδήλωση για το Νίκο Καζαντζάκη. Χάρη στο Γαλλικό Ινστιτούτο και ενώπιον 38 διανοουμένων (εκπαιδευτικών, δημοσιογράφων και πολλών φοιτητών), ο Γιώργος Στασινάκης μίλησε για το έργο, τη σκέψη του Καζαντζάκη και τις σχέσεις του με την Αφρική και τη Γαλλία. Ορισμένοι γνώριζαν τον Καζαντζάκη από το φιλμ «Ζορμπάς ο Έλληνας».
 
Οι περισσότερες ερωτήσεις του κοινού αφορούσαν την έλξη του Καζαντζάκη για την Αφρική και πρότειναν να εμβαθύνουν στο θέμα οργανώνοντας το 2018 Συνέδριο για τις ομοιότητες του έργου και της σκέψης του Καζαντζάκη με τον Νιγηριανό συγγραφέα Wolé Soyinka, βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, και τον Σενεγαλέζο συγγραφέα και ποιητή Léopold Sédar Senghor.
 
Με υπεύθυνο τον καθηγητή Koffi Koffi, ιδρύθηκε παράρτημα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
 
Γεώργιος Στασινάκης, πρόεδρος ΔΕΦΝΚ, πρεσβευτής Ελληνισμού

Post Top Ad

.............