31 χρονών έγινε η γέφυρα της Αράδαινας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

31 χρονών έγινε η γέφυρα της Αράδαινας

Πριν απο 30 χρόνια, στις 28 Δεκεμβρίου 1986, εγκαινιάζεται ένα έργο που άλλαξε την ζωή των κατοίκων στα ορεινά χωριά των Σφακίων.
Όπως γράφει σε σχετικό του άρθρο το http://flashnews.gr/ πρόκειται για την μεταλλική γέφυρα με την οποία ενώθηκαν οι δύο πλευρές του φαραγγιού της Αράδαινας ενώνοντας με τον τρόπο αυτό τα χωριά που ήταν δυτικά, όπως ο Άγιος Ιωάννης με την Ανώπολη και τα υπόλοιπα Σφακιά.
Μέχρι τότε οι επικοινωνία των κατοίκων της χωριών ήταν πολύ δύσκολη, καθώς έπρεπε με τα πόδια ή με γαιδουράκια να ανεβοκατεβαίνουν απο τις απόκρημνες πλαγιές του φαραγγιού.
Η γέφυρα ήταν προσφορά των αδελφών Βαρδινογιάννη των οποίων η οικογένεια κατάγεται από τον Άη Γιάννη, ένα χωριό 5 χλμ. δυτικά της Αράδαινας. Ενώ πολύ σημαντική ήταν και η συμβολή του τότε Νομαρχιακού Συμβούλου Σήφη Μανούσακα, από την Σκαλωτή Σφακίων, για την προώθηση του αιτήματος στην οικογένεια Βαρδινογιάννη για την κατασκευή του έργου. 
Για τον λόγο αυτό η γέφυρα είναι γνωστή ως "γέφυρα της Αράδαινας" ή "γέφυρα Βαρδινογιάννη".
Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1985 και ολοκληρώθηκε το 1986, έχει ύψος 138μ. και είναι η ψηλότερη της Ελλάδος και η δεύτερη της Ευρώπης. 



Η Γέφυρα της Αράδαινας, ύψους 138 μέτρων, βρίσκετε στον νομό Χανίων της Κρήτης στον δήμο Σφακίων και αποτελεί την υψηλότερη γέφυρα για άλματα με ελαστικό σχοινί bungy jumping στην Ελλάδα και την δεύτερη στην Ευρώπη. Το 1999 η Liquid Bungy πραγματοποίησε στην γέφυρα της Αράδαινας τα πρώτα άλματα, τα οποία αποτέλεσαν και το Βαλκανικό ρεκόρ πτώσης, και από το έτος 2000 ξεκίνησε την οργάνωση αλμάτων για το κοινό από όλο τον κόσμο.




Η ζεύξη του φαραγγιού έγινε πριν από τριάντα περίπου χρόνια με μια σιδερένια γέφυρα ύψους 138 μέτρων δωρεά της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που κατάγεται από τον Άγιο Ιωάννη Σφακιών. Από το 2000 έχουν αρχίσει πάνω από τη γέφυρα τα άλματα στο κενό των τολμηρών, που θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές των.













Post Top Ad

.............