Είμαστε σχεδόν στο τέλος Δεκεμβρίου και ανακαλύπτουμε με μεγάλη μας λύπη πως τις περισσότερες από τις υποσχέσεις για αλλαγή που δώσαμε στον εαυτό μας για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για το νέος έτος, δυσκολευόμαστε να τις τηρήσουμε. Συνειδητοποιούμε πως ούτε η πρώτη χρονιά που το παθαίνουμε είναι αυτή αλλά ούτε και ότι είμαστε οι μοναδικοί.
Παρόλο που για κάθε άνθρωπο οι αποφάσεις και οι υποσχέσεις είναι διαφορετικές συνήθως οι πιο δημοφιλείς και κοινές σε όλους μας είναι οι εξής: να χάσουμε βάρος, να γυμναστούμε, να ξεπληρώσουμε τα χρέη μας, να βρούμε μία καλύτερη δουλειά, να κάνουμε αποταμίευση, να κόψουμε το ποτό και το τσιγάρο, να τρώμε υγιεινά, να έχουμε λιγότερο άγχος στη δουλειά και στο σπίτι και να διασκεδάζουμε περισσότερο. Βέβαια μπορεί κάποιοι να έχουν ως στόχο να παντρευτούν, να ασχοληθούν πιο πολύ με τα παιδιά τους, να γίνουν πιο κοινωνικοί ή να μάθουν να λένε όχι. Ανεξάρτητα όμως από το τι επιδιώκει ο καθένας από εμάς οι έρευνες δείχνουν πως παρόλο πως οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνονται αποφασισμένοι να αλλάξουν με οποιοδήποτε κόστος, συχνά αποτυγχάνουν.
Γιατί δίνουμε υποσχέσεις κάθε πρώτη του χρόνου;
Η Πρωτοχρονιά αλλά και κάθε πρώτη του μήνα, κάθε Δευτέρα, η αρχή του καλοκαιριού, της άνοιξης μας δίνουν την ευκαιρία να δεσμευόμαστε σε υποσχέσεις για τον εαυτό μας. Ο λόγος είναι ότι κάθε αρχή εμπεριέχει μία ευκαιρία για κάτι καλύτερο και κάτι διαφορετικό. Συμβολίζει την προσδοκία μας για αλλαγές, για μία νέα αρχή στη ζωή μας είτε πρόκειται για τον τρόπο που ζούμε και συμπεριφερόμαστε είτε για το πώς αισθανόμαστε. Εναποθέτουμε την ελπίδα μας να γίνουν πραγματικότητα όλα όσα ονειρευόμαστε.
Γιατί οι υποσχέσεις δεν διαρκούν πολύ
Μπορεί συμβολικά η νέα αρχή να μας βοηθάει να σηματοδοτήσουμε τις αλλαγές μας αλλά χρειάζονται και άλλα πράγματα για να επιτευχθούν οι προσωπικοί μας στόχοι. Ένας από τους λόγους που οι υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας για αλλαγή δεν διαρκούν είναι ότι συνήθως βασίζονται σε πράγματα που πρέπει να κάνουμε και όχι που θέλουμε. Και ότι αρχίζει με ‘πρέπει’ και ‘δεν πρέπει’ συχνά καταλήγει σε αποτυχία. Εάν για παράδειγμα ξεκινήσουμε μία προσπάθεια όπως μία δίαιτα με απαγορεύσεις του τύπου ‘τέρμα οι σοκολάτες και τα παγωτά’ τα οποία όμως εμείς λατρεύουμε, η πίεση που θα αισθανθούμε θα είναι τόσο μεγάλη που κάποια στιγμή θα υποκύψουμε.
Επίσης σημαντικό είναι να θέλουμε πραγματικά να κάνουμε την αλλαγή. Μπορεί να ακουστεί λίγο παράξενο και οι περισσότεροι να αναρωτηθούν ‘μα, είναι ποτέ δυνατόν να μη θέλει κανείς να έχει τέλειο σώμα, να μη καπνίζει, να έχει πολλά λεφτά και ακριβό αυτοκίνητο;’. Όμως πολλές φορές οι αποφάσεις που παίρνουμε και στη συνέχεια δεν τηρούμε έχουν να κάνουν με πράγματα που απλά τα θέλουμε επειδή είμαστε επηρεασμένοι από τους άλλους. Ίσως τα 5 παραπάνω κιλά να μην είναι για εμάς ιδιαίτερο πρόβλημα και να μη θέλουμε να κόψουμε τις εξόδους με τους φίλους μας στα ταβερνάκια ώστε να είμαστε πιο αδύνατοι. Η απόφαση λοιπόν να χάσουμε αυτά τα επιπλέον κιλά είναι πολύ πιθανό να είναι επηρεασμένη από τους φίλους ή από τα πρότυπα που προβάλλονται από την τηλεόραση. Μπορεί πάλι να πιέζεται κάποιος από την οικογένεια του να κόψει το κάπνισμα χωρίς όμως ο ίδιος να έχει πειστεί για την αναγκαιότητα αυτής της αλλαγής στην υγεία του. Εάν λοιπόν οι στόχοι που βάζουμε δεν συμφωνούν με τα βαθύτερα μας θέλω, τότε είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε αποτυχία. Βέβαια για να μπορέσουμε να δούμε τι είναι αυτό που πραγματικά μας εκφράζει θα πρέπει να διαθέσουμε χρόνο να συλλογιστούμε ‘ποιοι είμαστε’ και ‘που θέλουμε να πάμε’.
Τι χρειάζεται για να γίνουν πραγματικότητα οι υποσχέσεις μας
Είναι απαραίτητη η δέσμευση μας σε ένα σχέδιο, η επιμονή μας στην προσπάθεια αυτή και η αποδοχή ότι θα κοπιάσουμε για να εξασφαλίσουμε αυτές τις αλλαγές. Επίσης θα πρέπει να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους, γιατί εάν για παράδειγμα περιμένουμε να χάσουμε 10 κιλά σε ένα μήνα, τότε και τον στόχο μας δεν θα πετύχουμε αλλά και θα χρεωθούμε με μία αποτυχία. Ένας καλός προγραμματισμός είναι απαραίτητος γιατί πέρα της θέλησης μας για αλλαγή, θα πρέπει να ξέρουμε και τον τρόπο που θα το κάνουμε αλλά και να είμαστε προετοιμασμένοι για τις δύσκολες στιγμές. Εάν έχουμε ως στόχο να κόψουμε το ποτό και είμαστε καλεσμένοι σε ένα πάρτυ θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τη δύσκολη στιγμή που θα βλέπουμε τους άλλους να πίνουν και να βρούμε τον τρόπο που θα αντισταθούμε στις πιέσεις τους ‘για ένα μόνο ποτηράκι’.
Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας έχει να κάνει με το κατά πόσο οι παρούσες συνθήκες της ζωής μας ευνοούν ή όχι αυτές τις αλλαγές. Είμαστε δηλαδή σε θέση να δεσμευτούμε, έχουμε το χρόνο, τη διάθεση και τις αντοχές που χρειάζονται για μία αλλαγή; Μπορεί δηλαδή να θέλουμε να χάσουμε κιλά αλλά να είναι αρκετά δύσκολο όταν την ίδια εποχή δίνουμε σημαντικές για εμάς εξετάσεις ή έχουμε μόλις χωρίσει από ένα μακροχρόνιο δεσμό. Επιζητούμε μία αλλαγή αλλά ίσως να μην είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή. Γιατί σίγουρα όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και ο τρόπος αλλά θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και τα ψυχικά μας αποθέματα και να βάζουμε προτεραιότητες.
Ένας τελευταίος και πολύ σημαντικός παράγοντας έχει να κάνει με το τι θα χάσω και το τι θα κερδίσω μακροπρόθεσμα από μία αλλαγή. Κάθε αλλαγή έχει συνέπειες και ακόμα εάν αυτές φαίνονται αυτονόητα θετικές μπορεί για κάποιους λόγους να είναι ανεπιθύμητες. Για παράδειγμα μπορεί το να κόψω το ποτό να δείχνει ότι έχει μόνο θετικές πλευρές αλλά ίσως και να σχετίζεται άμεσα με το να δω κατάματα το δυστυχισμένο μου γάμο και να βρεθώ στη δύσκολη θέση να κάνω κάτι γι’ αυτό. Το να χάσω κιλά ίσως να σημαίνει ότι θα γίνω πιο γοητευτική και επιθυμητή με αποτέλεσμα να είμαι πιο επιρρεπής σε εξωσυζυγικές σχέσεις. Όπως το να δουλεύω περισσότερο και να βγάζω χρήματα να σημαίνει ότι θα δείχνω στους άλλους δυνατή και κάτι τέτοιο να μη το αντέχω εάν είμαι γυναίκα και έχω μεγαλώσει σε μία οικογένεια όπου ο άντρας θεωρείται ο πιο ισχυρός. Και βέβαια δεν θα πρέπει να υποτιμάμε και το σημαντικό ρόλο που παίζει το περιβάλλον ως προς το πώς μας αντιλαμβάνεται. Εάν γίνουμε κάτι διαφορετικό, δεν θα ξέρουν πώς να μας φερθούν. Πολλές φορές παιδιά που έχουν τη ταμπέλα του ‘κακού μαθητή’ ακόμη και εάν θέλουν να διαβάσουν διστάζουν να το κάνουν γιατί φοβούνται το τι θα πουν οι φίλοι τους βλέποντας αυτή την αλλαγή. Ένα 14χρονο αγόρι λέει χαρακτηριστικά: ‘φαντάζεστε να με δουν οι φίλοι μου να συμμετέχω στην τάξη και να παίρνω 20αρια στα διαγωνίσματα, θα αρχίσουν να με κοροϊδεύουν’.
Τέλος θα πρέπει να κάνουμε την παρακάτω ερώτηση στον εαυτό μας και να δώσουμε μία ειλικρινή απάντηση
Είμαι έτοιμος για την αλλαγή;
www.rodostoday.gr