Τιμήθηκε στους Αρμένους του Νομού Ρεθύμνης η μνήμη του Αγίου Θεοσέπτου Βαιλέως Νικηφόρου Φωκά - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Τιμήθηκε στους Αρμένους του Νομού Ρεθύμνης η μνήμη του Αγίου Θεοσέπτου Βαιλέως Νικηφόρου Φωκά

Μια σημαντική ημέρα θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας, έζησαν οι Αρμένοι την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, όπου τιμήθηκε η μνήμη του Αγ. Θεοσέπτου Βασιλέως Νικηφόρου Φωκά, για πρώτη φορά.
 
Αφορμή του εορτασμού της Χάρης του, ήταν η δωρεά του Αρχηγού του Λαογραφικού ομίλου Κουρήτες, Μανώλη Παττακού, στην Ενορία των Αρμένων, ενός ξυλόγλυπτου χειροποίητου προσκυνηταρίου του Αγ. Νικηφόρου Φωκά, καθώς μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τον Νικηφόρο Φωκά ως Στρατηγό του Βυζαντίου που απελευθέρωσε την Κρήτη από τους Σαρακηνούς το 961 και ελάχιστοι γνώριζαν για την Αγιότητά του, όπου γιορτάζεται η Χάρη του στις 11 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο όπως ορίζει το Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας.


Έτσι λοιπόν την Κυριακή 11/12/2016 τελέσθηκε πανηγυρική θεία λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιου, όπου παραβρέθηκαν πλήθος πιστών, τοπικοί φορείς, πρόεδροι και αντιπροσωπείες παραδοσιακών συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές από Ρέθυμνο, Χανιά και Αθήνα, καθώς και ο Σύλλογος Γιωργαλίδικων «Αγ. Γεώργιος» Ν. Ρεθύμνης.
 
Μετά τη θεία λειτουργία ο πρόεδρος της Κοινότητας Αρμένων Γεώργιος Κολυβάκης, ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν, ιδιαίτερα δε ευχαρίστησε τον αρχηγό του Λαογραφικού ομίλου Κουρήτες Μανώλη Παττακό, για τη σημαντική πρωτοβουλία του και ανέφερε την ύψιστη θρησκευτική αλλά και ιστορική σημασία που έχει το γεγονός αυτό, για τους Αρμένους, καθώς το όνομα των Αρμένων οφείλεται από τους Αρμένιους πολεμιστές του Νικ. Φωκά που είχαν εγκατασταθεί εδώ για την απελευθέρωση της Κρήτης το 961.
 
Ο πρόεδρος του Π.Σ. Αρμένων Ανδρέας Σηφάκης ευχαρίστησε και αυτός τον Εμμανουήλ Παττακό για την πράξη αυτή, προσφέροντάς του μια αναμνηστική πλακέτα με την εξής μαντινάδα:
 
«Στο κάστρο της παράδοσης χίλιους εχθρούς τσι στένοι,
Η πολεμίστρα στα ψηλά που 'χεις εσύ χτισμένη».
 
Στη συνέχεια τόσο ο Σεβασμιότατος όσο και πατέρας Ευάγγελος εφημέριος του χωριού, αφού αναφέρθηκαν στην ασκητική ζωή και τους αγώνες του Αγ. Νικηφόρου Φωκά, δώρισαν στον Εμμανουήλ Παττακό μια ασημένια εικόνα της Παναγίας, όπου πολύ συγκινημένος ευχαρίστησε το Σεβασμιότατο για την ευλογία του, αλλά και τις αρχές του χωριού για τη συγκατάθεσή τους για την προσφορά που έκανε.
 
Η Ενορία Αρμένων πρόσφερε επίσης παραδοσιακό κέρασμα στον αύλειο χώρο της εκκλησίας και έδωσε σε όλους μικρά αντίγραφα εικόνας του Αγ. Νικηφόρου Φωκά.
 
Στο τέλος της εκδήλωσης παρέθεσε ο Μανώλης Παττακός παραδοσιακό νηστίσιμο κέρασμα στην ταβέρνα «Αλέκος» στους Αρμένους, σε όλους τους καλεσμένους, αρχές και φορείς της περιοχής, όπου εκεί δώρισε στους προέδρους των μουσικοχορευτικών Συλλόγων «Αρκάδι» και «Βρακοφόρων» Κωνσταντίνο Ηλιάκη και Στυλιανό Κιαγιαδάκη, δύο κρητικά μαχαίρια, με την υπόσχεση να θυμούνται ότι κάθε χρόνο την 11η Δεκεμβρίου να παραβρίσκεται αντιπροσωπεία από τους συλλόγους τους, στους Αρμένους, για να τιμούν τη μνήμη του Αγ. Νικηφόρου Φωκά.
 
Την εκδήλωση μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ κ. Κωνσταντίνος Ηλιάκης, σύσσωμη ήταν παρουσία των φορέων των Αρμένων κ.α.
 
Τοπική Κοινότητα Αρμένων

Post Top Ad

.............