ΒΓΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΣΚΡΑΠ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

ΒΓΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΣΚΡΑΠ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Το πλοίο  Παυσανίας,ήταν ένα  το μικρό φέρι. τα λεγόμενα παντόφλες είχε κατασκευαστεί στην δεκαετία του 1960, σε ναυπηγείο του Περάματος. Σύμφωνα με το Ελληνικό Ναυτικό Οδηγό (έτους 2009) το πλοίο έχει κατασκευαστεί το 1967 και πλέον ανήκε σε μια μικρή εταιρεία, με έδρα στην Κρήτη, τη Messogeios Lines,
Στις 18 Οκτωβρίου 2014 βυθίστηκε στη δυτική πλευρά του λιμανιού του Ηρακλείου ανάμεσα στις προβλήτες 3 και 4. 


Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ)  μετά από διαγωνισμό  βρήκε ανάδοχο για τον «Παυσανία» και ο ανάδοχος προσέλαβε καταδυτική εταιρία διάλυσης πλοίων, προκειμένου να τεμαχίσει το φέρρυ και να πουλήσει τα κομμάτια σε εταιρεία σκράπ στο Ηράκλειο.



Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ
Το «Παυσανίας» είχε κατασκευαστεί στην δεκαετία του 1960, σε ναυπηγείο του Περάματος. Σύμφωνα με το Ελληνικό Ναυτικό Οδηγό (έτους 2009) το πλοίο έχει κατασκευαστεί το 1967 και πλέον ανήκε σε μια μικρή εταιρεία, με έδρα στην Κρήτη, τη Messogeios Lines. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 δρομολογήθηκε στην γραμμή Αιδηψού- Αρκίτσας, στην οποία παρέμεινε για πολλά χρόνια. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 το πλοίο πωλήθηκε και πήγε στο λιμάνι του Ηρακλείου, αγορασμένο από την παραπάνω εταιρεία.


Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 το πλοίο φαίνεται ότι πωλήθηκε και πήγε στο λιμάνι του Ηρακλείου, αγορασμένο από την παραπάνω εταιρεία. Μεταξύ 2006 και 2007 βρέθηκε «δεμένο» στην θέση, όπου «γράφτηκαν» οι τελευταίες ώρες του. Πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για εμπορευματικές μεταφορές.
Κάποιο διάστημα στις αρχές της περυσινής χρονιάς έγιναν κάποιες μετασκευές στο σκάφος, απομακρύνθηκε η υπερκατασκευής της πρύμνης και απέμειναν μόνο το γκαράζ και η γέφυρα, χωρίς τους χώρους ενδιαίτησης, και χρησιμοποιήθηκε (ή επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί) ως φορτηγίδα.

Ο ΟΛΗ είχε προκηρύξει τον περασμένο Ιανουάριο διαγωνισμό για την απομάκρυνση του πλοίου αλλά εξαιτίας των ρηγμάτων, που είχαν δημιουργηθεί είχε κριθεί ότι «δεν μπορεί να ρυμουλκηθεί και να απομακρυνθεί με ασφάλεια, γι ? αυτό με την σύμφωνη γνώμη του Λιμεναρχείου θα δοθεί άδεια διάλυσης του πλοίου στον πλειοδότη. για να μπορέσει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να διαλυθεί στον χώρο που ευρίσκεται και τα υπολείμματα να απομακρυνθούν».

Ο διαγωνισμός είχε κηρυχθεί άγονος αλλά τελικά την Παρασκευή γράφτηκε ο… επίλογος της ιστορίας του φέρρι «Παυσανίας» καθώς παρουσιάστηκε εισροή υδάτων όπως είχε επισημανθεί εγκαίρως από τον ΟΛΗ…

Άμεσα στην περιοχή έσπευσαν στελέχη του λιμεναρχείου και σκάφος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη διενέργεια απάντλησης υδάτων. Παράλληλα από ιδιωτική εταιρεία απορρύπανσης τοποθετήθηκαν προληπτικά, πλωτά φράγματα περιμετρικά του σκάφους, στο οποίο δεν επέβαινε κανένας.(pireas2day)

Post Top Ad

.............