ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ( ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΣΤΟΝ ΣΑΙΞΠΗΡ ) - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ( ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΣΤΟΝ ΣΑΙΞΠΗΡ )


Τις ισχυρές επιρροές που δέχθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης μέσα από το έργο του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Δάντη και του Σαίξπηρ, φέρνει στο φως το νέο βιβλίο του ομότιμου καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχαήλ Πασχάλη.
Το βιβλίο που έχει τίτλο “Νίκος Καζαντζάκης: Από τον Όμηρο στον Σαίξπηρ” αποτελεί έκδοση της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα στο ιστορικό καφέ “Κήπος” στα Χανιά από το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας.



«Το βιβλίο καταπιάνεται με τον “άλλο” Καζαντζάκη, τον Καζαντζάκη που ενώ τον έχουμε μπροστά στα μάτια μας δεν τον βλέπουμε» 

Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Δημητρακάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο ερευνητικός άξονας του βιβλίου είναι ο διάλογος του Καζαντζάκη με μεγάλες μορφές της ελληνικής γραμματείας (Όμηρος και Πλάτωνας) όσο και με την παλαιότερα ευρωπαϊκή λογοτεχνία (Δάντης και Σαίξπηρ).
«Ο συγγραφέας ανιχνεύει τις επιρροές που άσκησαν οι σημαντικοί αυτοί συγγραφείς στον Ν. Καζαντζάκη και ειδικά τη συγγραφή των μυθιστορημάτων  “Αλέξης Ζορμπάς” και “Καπετάν Μιχάλης”, εγγράφοντας με αυτό τον τρόπο τα μυθιστορήματα αυτά σε ευρύτερους ορίζοντες και αναδεικνύοντας συγχρόνως την οικουμενική εμβέλεια του Καζαντζάκη» υπογράμμισε ο κ. Δημητρακάκης, ενώ τόνισε ότι είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των μεγάλων συγγραφέων ότι πάντα διαλέγονται με τους προηγούμενους μεγάλους συγγραφείς αντλώντας «δάνεια» από το έργο τους, που τα μετατρέπουν στη συνέχεια σε δομικά στοιχεία της δικής τους τέχνης.





ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

.............