ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ 2016 ( ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ) ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ 2016 ( ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ) ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


 Την  Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016, με πρωτοβουλία των συντελεστών του,  το «ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΥΣΕΙΣ- 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ 2016» ,στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, αμφιθέατρο «Αντώνη Τρίτση», διοργάνωσε ενημερωτική  ημερίδα με θέμα: «Πως η Ανάδειξη της Ποιότητας των Αγροτικών Προϊόντων Οδηγεί στην Υπεραξία τους».
Τις εργασίες της ημερίδας προλόγισε  η Γενική Διευθύντρια, της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής, Κα Αιμιλία Ρόδη, η οποία κήρυξε και την έναρξη των εργασιών.




Σε μία εκδήλωση τεσσάρων ωρών,  της οποίας τον γενικό συντονισμό είχε ο Διευθυντής υλοποίησης έργου του «ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΥΣΕΙΣ- 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ 2016» Κος Πολυχρόνης Ινιωτάκης, οι εισηγητές, Κος Αντώνης Παναγόπουλος, Σύμβουλος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, «Τρόποι Οργάνωσης, Ανάδειξης και Προώθησης των Αγροτικών Προϊόντων στην Ελεύθερη Αγορά», η Κα Μαρία Κωνσταντοπούλου, Γεωπόνος Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής Περιφέρειας Αττικής, «Η αξία της Πιστοποίησης στην Προώθηση των Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης», ο Κος Ιωάννης Γρηγοράτος, Γεωπόνος- Μελετητής, «Πιστοποίηση: Ο Θεμέλιος Λίθος Ανάδειξης της ποιότητας των Ελληνικών Γεωργικών Προϊόντων. Το Παράδειγμα του Ελαιολάδου»,  ο Κος Γεώργιος Ανέστης, Αντιπρόεδρος ΠΑ.Σ.Ε.Γ.Ε.Σ., «Προοπτικές και Πρακτικές Ανάδειξης του Αγροτικού Προϊόντος στο Σύγχρονο Οικονομικό Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης»,ο Κος Γιάννης Χατζηαναστασίου, Υπεύθυνος Οργάνωσης Εκθέσεων ΔΕΘ- HELEXPO, «Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων Μέσα από τον Θεσμό των Εκθέσεων»,ο Κος Σταμάτης Γκάβαλης, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, Πρόεδρος Αναπτυξιακής Ευβοίας, «το Πρόγραμμα CLLD/LEADER Ευκαιρίες για την Δημιουργία και την Ανάπτυξη Μεταποιητικών Επιχειρήσεων
του Αγροδιατροφικού Τομέα», ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία τους, η οποία μετά και την σημαντική παρέμβαση κατά την διάρκεια της συζήτησης του Κου Παναγιώτη Χατζηνικολάου, στελέχους της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας κατέληξε στα παρaκάτω συμπεράσματα:

 


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Τα συμπεράσματα της ημερίδας, όπως αποτυπώθηκαν από τον κεντρικό ομιλητή κ. Ιωάννη Γρηγοράτο, γεωπόνο – μελετητή, σύμβουλο γεωργικών επιχειρήσεων, είναι:
·         Για να λάβει ένα αγροτικό προϊόν την αναλογούσα σε αυτό προστιθέμενη αξία, πρέπει να έχει την κατάλληλη πιστοποίηση και τις σημάνσεις που ακολουθούν την πιστοποίηση αυτή. Ο ανωτέρω γενικός κανόνας βρίσκει ενδιαφέρον πεδίο στα προϊόντα της Αττικής, προπάντων ελαιόλαδο και οίνο, τα οποία λόγω του DNA των ποικιλιών τους, της μακραίωνης καλλιέργειάς τους και των μικροκλιμάτων της Αττικής είναι από μόνα τους ιδιαίτερα προϊόντα και λείπουν οι ανάλογες σφραγίδες προκειμένου να επιβεβαιώσουν και αναδείξουν την ποιότητα αυτή.
·         Τα πρότυπα Πιστοποίησης που διέπουν ένα προϊόν αφορούν την διαδικασία της παραγωγής καθώς και αυτή της μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας των προϊόντων.
·         Η διαδικασία της πιστοποίησης της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων υπακούει σε κανόνες που σκοπό έχουν το τελικό προϊόν να είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία των δυνητικών πελατών, εγχωρίως και διεθνώς και να προσδίδει στο προϊόν αυτό υψηλότερες τιμές. (Πρότυπα AGRO 2.1, 2.2, GLOBAGAP, κλπ). Ο σεβασμός στην προστασία του περιβάλλοντος, στην υγεία του παραγωγού και αυτήν του καταναλωτή αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της όλης διαδικασίας παραγωγής του προϊόντος.
·         Η ποιότητα δεν αποδεικνύεται διά των λόγων και δεν αποτελεί μια υποκειμενική και εγωιστική έννοια (π.χ. το δικό μου λάδι είναι το καλλίτερο του κόσμου), αλλά είναι αντικειμενικά μετρήσιμη από χημικές διαδικασίες και γευσιγνωστικές επισημάνσεις που συνοδεύουν το τελικό προϊόν. Οπότε, πέραν της παραγωγής του, κατά την μεταποιητική – τυποποιητική διαδικασία του, πιστοποιούνται:


 Η ασφάλεια του προϊόντος με το διεθνές πρότυπο ISO 22000:2005
 Η παραγωγική του διαδικασία και αυτή της παροχής των υπηρεσιών (ISO 9001:2008)
 Η προστασία του περιβάλλοντος κατά την όλη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας (ISO 14001:2004)
Η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, που αποτελεί αδήριτη ανάγκη των καιρών και αφορά την ιχνηλάτιση με βήματα εμπρός (από τον παραγωγό στον καταναλωτή) και βήματα πίσω (από τον καταναλωτή στον παραγωγό) σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22005:2007
 Η προέλευση από μια περιοχή κατοχυρωμένη ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν αναγκαία και ικανή συνθήκη για να καταλάβουν τα προϊόντα της Αττικής το αναλογούν σε αυτά μερίδιο της αγοράς του εσωτερικού, αλλά και του εκτός συνόρων 
Εφόσον, για τα βήματα που θα ακολουθήσουν υπάρξει η θέληση και η προτροπή των αρμοδίων να εφαρμοστούν τα παραπάνω από αύριο πρέπει να εκκινήσει η διαδικασία ενημέρωσης των παραγωγικών φορέων της Αττικής, μέσω των συλλογικών τους οργάνων, η ένταξη στα Μέτρα της Δράσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 και του ΕΣΠΑ, καθώς και η αναζήτηση των λίαν ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων.
Το τελευταίο, θα αποτελέσει αντικείμενο προς έρευνα και υλοποίηση με την τοποθέτησή τους στην αγορά, μέσω προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στον Αγροδιατροφικό τομέα, Προγραμμάτων της «μήτρας» της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, δηλαδή των Βρυξελλών, για την προβολή και διάδοση των αγροτικών προϊόντων, καθώς και άλλων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν αγροτικά προϊόντα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και εξειδικευμένων παραμέτρων της ποιότητας αυτής.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας:

ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΥΣΕΙΣ, Ξενοφώντος 5,  18543  ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 2104920582
Χρόνης Ινιωτάκης : κινητό 6981250614, mail iniotaki@yahoo.gr
ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Γιάννης Αθητάκης : κινητό 6942615250 mail xaniaclub@yahoo.com




Post Top Ad

.............