Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΘΕΟΧΑΡΗ ΔΕΤΟΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΕΩΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΘΕΟΧΑΡΗ ΔΕΤΟΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΕΩΣ


O Δήμος Ηρακλείου τίμησε με το «Βραβείο Ηθικής  Τάξεως» τον καθηγητή κ. Θεοχάρη Δετοράκη, το βράδυ της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου σε μια ιδιαίτερα συγκινητική βραδιά, για το πολύπλευρο και πολύτιμο έργο του. 
        Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου, στην κατάμεστη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, και το  - ειδικά φιλοτεχνημένο για τον τιμώμενο -  βραβείο παρέδωσε στον κ. Δετοράκη ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός. 
         Στην ομιλία του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε τόσο στην εξέχουσα προσωπικότητα του τιμώμενου προσώπου, όσο και στην σημασία του ίδιου του βραβείου, το οποίο η παρούσα δημοτική αρχή αποφάσισε να επαναφέρει φέτος στις πολιτιστικές δράσεις του Δήμου, (το Βραβείο δεν είχε δοθεί από το 2006): «Επαναφέρουμε τούτο το εξαιρετικά σημαντικό Βραβείο στις δράσεις Πολιτισμού του Δήμου μας, θεωρώντας χρέος μας την απονομή του σε προσωπικότητες και φορείς που συνέβαλαν καθοριστικά στην άνοδο του πολιτιστικού και κοινωνικού μας επιπέδου. Κατ’ αγαθή μοίρα ο τόπος μας ευνοήθηκε να υπάρχουν πάντα στους κόλπους του μορφές με έργο ευρύ και σπουδαίο, καταξιωμένες στην συνείδηση των συμπολιτών μας. 
         Το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου, για το 2016, δίδεται σε μια εξαιρετική προσωπικότητα, που με την πορεία και την προσφορά της στα Γράμματα και στην Εκπαίδευση, καταξιώθηκε οριστικά στην συνείδηση τόσο της επιστημονικής κοινότητας και των ειδικών, όσο και στην ευρύτερη κοινωνία: τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Θεοχάρη Δετοράκη».



O ίδιος ο κ. Θεοχάρης Δετοράκης ευχαρίστησε τον Δήμο για την τιμή που του έκανε και ανέφερε με σεμνότητα: «Κρίνω ότι η αμοιβή είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Έδωσα χαλκό και πήρα χρυσάφι». 
        Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γρηγόρης Πασπάτης,  Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι σύμβουλοι του Δήμου Ηρακλείου καθώς και πλήθος από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της πόλης αλλά και απλούς πολίτες.
Η βραδιά έκλεισε με το ντουέτο εγχόρδων του Δήμου Ηρακλείου,  Leonard Sopi και Agron Dalipi που ερμήνευσε έργα κλασσικής μουσικής για βιολί. 



Η αντιφώνηση του Θεοχάρη Δετοράκη
«Κύριε Δήμαρχε, 
Με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη αποδέχομαι την εξαιρετική τιμή που επεφύλαξε στην ταπεινότητα μου η ιστορική πόλη του Χάνδακα. 
Το Βραβείο Ηθικής Τάξεως, απονέμεται εις εμέ δια χειρός του πρώτου πολίτη της ιστορικής μας πόλης, του εντιμοτάτου Δημάρχου κ. Βασιλείου Λαμπρινού. 
     
    Επιθυμώ , την επίσημη αυτή ώρα, να εκφράσω τις εκ βαθέων ευχαριστίες μου στον κ. Δήμαρχο, την αρμόδια επιτροπή και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την ομόφωνη απόφαση τους. Επιθυμώ επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και προς εσάς, αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες, που με τιμάτε απόψε με την παρουσία σας και την αγάπη σας. 
    
    Ο Όμηρος όρισε το γέρας (το βραβείο) ως «ὅ,  τι ὁ δῆμος ἔδωκεν » (η 150). Και ο Ισοκράτης επισημαίνει με έμφαση την  ηθική αξία του δημόσιου επαίνου: «πολλῶν χρημάτων κρείττων ὁ παρὰ τῆς πόλεως ἔπαινος». Σε καιρούς χαλεπούς και απολύτως χρησιμοθηρικούς, η αθλοθέτηση βραβείων ηθικής τάξεως, με μόνο έπαθλο τον «ελαίας κότινον» περιποιεί ιδιαίτερη τιμή και στον αθλοθέτη, στον Δήμο Ηρακλείου εν προκειμένω. 

   Υπηρέτησα περισσότερο από μισόν αιώνα την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την πολυτάραχη ιστορία της και τον πολύμορφο πολιτισμό της, χωρίς να παραμελήσω, ελπίζω, τη σπουδή της επιστημονικής μου ειδίκευσης, την ιστορία των γραμμάτων και τον πολιτισμό του Βυζαντίου.  Το κατ’ εμέ «εἰλικρινῶς καὶ τιμίως εἰργασάμην». Οι δυο μεγάλοι άξονες του πνευματικού μου μόχθου υπηρετήθηκαν ισορρόπως. Αυτόν τον αγώνα και την κατά δύναμη προσφορά μου τιμά απόψε ο Δήμος της ιστορικής μας πόλης. 
   
   Κρίνω ότι η αμοιβή είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Έδωσα χαλκό και πήρα χρυσάφι, «χρύσεα ἀντὶ χαλκείων», κατά τον Όμηρο. 
    
   Επιθυμώ, αυτήν την επίσημη ώρα, ευγνωμόνως να μνημονεύσω τους αοιδίμους διδασκάλους μου και ιδιαιτέρως τον αείμνηστο πανεπιστημιακό μου δάσκαλο Νικόλαο Τωμαδάκη, που με σοφία με οδήγησε στον δρόμο της έρευνας και της επιστήμης. 

   Και επειδή η απονεμόμενη εις εμέ τιμή χαρακτηρίζεται ως «Βραβείο Ηθικής Τάξεως», ακριβώς για τον λόγο αυτόν, επιτρέψετε μου, παρακαλώ, να το αφιερώσω ευλαβώς στην ιερή μνήμη των γονέων μου Ευσταθίου και Μαρίας Δετοράκη. 
Κύριε Δήμαρχε, 
Κυρίες και Κύριοι, 
σας ευχαριστώ πολύ». 

Post Top Ad

.............