Με λαμπρότητα και πλήθος πιστών τιμήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου παραμονή της εορτής του γενέσιου της Θεοτόκου, στο γραφικό εκκλησάκι και παλιό μοναστήρι της Παναγίας Καρδιώτισας στο χωριό Αγιος Θωμάς του δήμου Γόρτυνας .
Κάτοικοι του χωριού Αγιος Θωμάς και όχι μόνο βρέθηκαν στο χώρο με άρτους που ευλογήθηκαν και μοιράστηκαν στους πιστούς εκπληρώνοντας το τάμα τους.
Μεταξύ των μεγάλων θεομητορικών εορτών περιλαμβάνεται και το Γενέσιον ή Γενέθλιον ή της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Μετά το πέρας της λειτουργίας ο Αντώνιος απο την μονή Επανωσήφη όπου και παρευρέθηκε στον εσπερινό μίλησε στους πιστούς για την σημαντική θέση της Παναγίας στη ζωή μας και στον χριστιανισμό.
Μελανό σημείο.. που φέρει την άποψη του γράφοντα ήταν η συνεχόμενη απο πέρυσι αναφορά του στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας συσχετίζοντας την πίστη με τις επιρροές που δεχόμαστε απο την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ καθώς επίσης και ώς προς τους ομοφυλόφιλους και την θέση τους στην εκκλησία.
Η δυσαρέσκεια του κόσμου με την ξύλινη γλώσσα της εκκλησίας που σε ορισμένα τέκνα της καλά κρατεί ήταν έντονη την βραδιά του εσπερινού.
Η αγάπη, η αγκαλιά και οι πράξεις που την δηλώνουν δεν έχουν χρώμα, σύνορα, φυλή, ηλικιά και σώματα.
Η αγκαλιά της εκκλησίας χωράει και έτσι πρέπει να είναι, όλο τον κόσμο και ένα παραπάνω στις δύσκολες στιγμές που περνάμε όλο μας σήμερα.
Ένα γεγονός το οποίο τιμάται με κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια από τους ορθοδόξους χριστιανούς.
Το Γενέσιον της Θεοτόκου τιμάται από την Εκκλησία μας στις 8 Σεπτεμβρίου.
Το Γενέσιον της Θεοτόκου τιμάται από την Εκκλησία μας στις 8 Σεπτεμβρίου.
Γονείς της Θεοτόκου ήταν ο Ιωακείμ και η Άννα. Κατάγονταν και οι δυο τους από τη ρίζα και το γένος του Δαβίδ και ήταν άνθρωποι ευσεβείς και δίκαιοι. Όμως είχαν γεράσει χωρίς να 'χουν κάνει παιδί και αυτό τους έθλιβε την καρδιά.
Γι' αυτό παρακαλούσαν για πολλά χρόνια το Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί, με την υπόσχεση ότι το παιδί που θα γεννηθεί, θα το αφιερώσουν σ' Αυτόν. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ατεκνία την εποχή εκείνη ήταν ντροπή και κατάρα για ένα ανδρόγυνο και όλοι τους περιφρονούσαν μέσα στην κοινωνία. Ακόμα και οι ιερείς δεν δέχονταν τα δώρα που πρόσφεραν στο ναό του Θεού, λόγω της ατεκνίας τους.
Ο Θεός βράβεψε τις προσευχές και τη βαθιά τους ευσέβεια. Με τον αρχάγγελο Γαβριήλ τους προμήνυσε ότι η άγονος και στείρα Άννα θα γεννήσει παιδί άγιο. Και πράγματι τους χάρισε μια ευλογημένη κόρη, πού θα γινόταν αργότερα η μητέρα του Κυρίου μας. Ο Ιωακείμ και η Άννα αποδείχτηκαν αληθινοί ευεργέτες του ανθρώπινου γένους, γιατί συνεργάστηκαν και εκείνοι στη σωτηρία του κόσμου. Η γέννηση της Παναγίας ήταν το δώρο που τους χάρισε ο Θεός, ένα δώρο αντάξιο της αρετής τους.
Η Εκκλησία μας εορτάζει το γεγονός αυτό της συλλήψεως στις 9 Δεκεμβρίου.
Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την εξαιρετική δουλειά του εφημέριου του Αγίου Θωμά Παναγιώτη Δούλη που ακούραστος εργάτης εδώ και χρόνια σπέρνει με τα λόγια του και τις πράξεις του για να μπορέσουμε όλοι εμείς χωριανοί και μή να θερίσουμε και να συντηρήσουμε ήθη, έθιμα και δράσεις.
Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ
Ωραία παρένθεση την βραδιά της παραμονής της εορτής ήταν ο γάμος ενός ζευγαριού απο την Ρωσία όπου επέλεξε την Παναγία Καρδιώτισσα για να ενώσουν τις ζωές τους.
Η ευλάβεια των Ρώσων είναι παροιμιώδης για όσους γνωρίζουν λίγο την ψυχοσύνθεση αυτού του λαού, και ο Άγιος Θωμάς, με τις 25 εκκλησίες του, 18 από τις οποίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δε θα μπορούσε παρά να είναι ένας ιδανικός προορισμός.Και μόνο για την εκκλησία του Αγίου Θωμά, που συγκινεί τον κάθε επισκέπτη, μπορούν να γραφτούν τόμοι ολόκληροι. Χτίστηκε σε τρεις φάσεις, τον 6ο, τον 9ο και τον 13ο αιώνα και διατηρεί τμήματα από όλη τη μακραίωνη ιστορία της.Ιδιαίτερα στους Ρώσους τουρίστες, η ευρύτερη περιοχή του Αγίου Θωμά είναι ένας αγαπημένος τόπος, που επισκέπτονται, πρωτίστως για αυτή τη μοναδική κληρονομιά αλλά και για τα κειμήλια της Ρωσικής Εκκλησίας.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ