ΣΚΙΟΥΦΙΧΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΣΤΟ ΣΜΑΡΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

ΣΚΙΟΥΦΙΧΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΣΤΟ ΣΜΑΡΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ


Στα πλαίσια των τετραήμερων εκδηλώσεων που πραγματοποίησε ο πολιτιστικός σύλλογος Σμαρίου πεδιάδας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθές Δευτέρα 15 Αυγούστου ημέρα της εορτής της κοιμήσεως της θεοτόκου  νοικοκυρές του χωριού έδειξαν στον κόσμο  τον τρόπο παρασκευής τους στην όμορφη πλατεία του χωριού.


Είναι ένα από τα αγαπημένα φρέσκα κρητικά ζυμαρικά και τα προτείνουν στα μενού τους οι περισσότεροι σεφ που καταπιάνονται με την κρητική κουζίνα. Τα σκιουφιχτά ή σιουφιχτά μακαρόνια έχουν τον κόπο τους αλλά δεν γίνονται με φύλλο όπως πολλά άλλα φρέσκα ζυμαρικά κι έτσι μπορούν να τα φτιάξουν και μαγείρισσες που δεν συμπαθούν το ξυλίκι ( πλάστη) .




Τα σκιουφιχτά είναι χειροποίητα μακαρόνια ή αλλιώς μακαρούνια και είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά φαγητά της κρητικής κουζίνας. Σερβίρονται συνήθως, με ανθότυρο.
Υλικά:
•    αλεύρι: 500 γρ. σταρένιο και αρκετό επιπλέον για το πλάσιμο και το στέγνωμα

•    νερό: 1 ποτήρι

•    ρακή: 3 κουταλιές της σούπας
•    στακοβούτυρο: 1 φλιτζάνι (κρητικό προϊόν)
•    λεμόνι: 3-4 σταγόνες
•    αλάτι
•    μυζήθρα ξερή ή "τυρί του βοσκού" τριμμένο
Διαδικασία:
1.    Ζυμώνετε το αλεύρι με το νερό, τη ρακή, το αλάτι και το λεμόνι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που πλάθεται και ξεκολλάει από τα χέρια σας. Αφήνετε τη ζύμη για 1 ώρα να «ξεκουραστεί» και μετά φτιάχνετε τα «ζυμένια» ως εξής: Πλάθετε ένα κορδόνι σε πάχος 6-7 χιλιοστών και κόβετε κομματάκια από το κορδόνι μήκους 3 περίπου εκατοστών.
2.    Βυθίζετε τα δάκτυλά σας μέσα στη ζύμη και τρίβοντάς τα πάνω στο τραπέζι φτιάχνετε κοντόχοντρα ζυμαρικά κουφωτά στη μέση. Απλώνετε τα μακαρόνια πάνω σε αλεύρι και τα αφήνετε να στεγνώσουν καλά, περίπου για 1 ώρα.
3.    Πριν τα βράσετε, τα κοσκινίζετε για να φύγει το αλεύρι που περισσεύει. Βράζετε αρκετό νερό με αλάτι σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε μέσα τα ζυμαρικά  και τα βράζετε για 15’ περίπου (ή περισσότερο αν είναι πιο χοντρά).
4.    Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, τα περιχύνετε με καυτό στακοβούτυρο και τα πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί. Τρώγονται ζεστά.









Post Top Ad

.............