ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

Εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στη Νεάπολη το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο της Πολιτιστικής Λαογραφικής Εταιρείας Απάνω Μεραμπέλλου (ΠΛΕΑΜ) μετά από κοπιώδη προσπάθεια των μελών της, να συγκεντρώσουν κάθε είδους αντικείμενο σχετικό με τον τοπικό πολιτισμό μας, που η συντήρησή του από την φθορά και η διαφύλαξή του, οδήγησαν στην απόφαση οργάνωσης της πρώτης μουσειακής συλλογής σε δυο αίθουσες αρχικά.

Η προσπάθεια συνεχίστηκε για πολλά χρόνια, οι δυο αίθουσες έγιναν οκτώ, στο διάστημα που το Μουσείο στεγάστηκε στο κτίριο της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου (1980 – 2013). Στο επόμενο διάστημα (2013-2016) η Συλλογή εμπλουτίστηκε με ακόμα μεγαλύτερο αριθμό εκθεμάτων, μέρος των οποίων, από το 2016 εκτίθεται στο ιστορικό κτίριο του παλαιού Γυμνασίου Νεαπόλεως που παραχωρήθηκε στην ΠΛΕΑΜ από το Δήμο Αγίου Νικολάου το 2011 και διαμορφώθηκε κατάλληλα με χρηματοδότηση του προγράμματος Leader του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2015.
Περιλαμβάνει ιστορική συλλογή και λαογραφικές συλλογές: αγροτικό σπίτι, αγροτική – ποιμενική ζωή, σχολική ζωή, καφενείο – κουρείο, εμπόριο – τυπογραφείο – φωτογραφείο, παραδοσιακά επαγγέλματα, αργαστηρόσπιτο, εκκλησιαστική συλλογή και αστικό σπίτι.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Πελαγία Πετράκη, οι Αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Κοκκίνης και Χάρης Αλεξάκης, ο πρόεδρος του ΟΑΚ Δημήτρης Κουνενάκης καθώς και πλήθος κόσμου.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η Υπουργός, ο βουλευτής, ο Αντιδήμαρχος Νεάπολης, ο αρχιτέκτονας Οδυσσέας Σγουρός και ο μηχανικός Μιχάλης Καφετζάκης.
Εισηγήσεις έκαναν ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Φιλιππίδης και η καθηγήτρια Μουσειολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Ανδρομάχη Γκαζή.
Ακολούθησε αγιασμός από τον Μητροπολίτη, εγκαινιασμός και ξενάγηση στους χώρου του Μουσείου.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Post Top Ad

.............