Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Την Κυριακή  28-11-2010 η Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης», με έδρα την Ελούντα, ξεκίνησε το ταξίδι της στον κόσμο του Γνώσης και του Πολιτισμού.
Η Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε από τα μέλη της οικογένειας του Μανώλη Κ. Φουντουλάκη που έφυγε από τη ζωή στις 28-5-2010, με την πολύτιμη υλική και ηθική συμπαράσταση των Φίλων του.
Σκοπός της είναι η διαφύλαξη και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, του πολιτισμού και των τεχνών στην Ελούντα, η γνωριμία και επαφή των παιδιών με όλα αυτά, μέσα από τα βιβλία τόσο στην κλασσική όσο και στην ηλεκτρονική-διαδραστική μορφή τους.
Η εγκατάσταση της Βιβλιοθήκης στο φιλόξενο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ελούντας (όπου λειτουργεί και ως δανειστική) σχεδιάστηκε και κατασκευάσθηκε με την ευγενική προσφορά της παραγωγής της τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί» και ειδικότερα του σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη, του σκηνογράφου Αντώνη Χαλκιά και των τεχνικών τους.
Τα ράφια της άρχισαν να γεμίζουν με βιβλία της συλλογής του Μανώλη Φουντουλάκη, με δωρισμένες συλλογές φίλων του και με όσα βιβλία αγοράστηκαν εξ αρχής με χρήματα, που συγκεντρώθηκαν για το σκοπό αυτό τόσο στην κηδεία του όσο και στην κηδεία του αγαπημένου του αδελφού Γιώργου Φουντουλάκη.

Τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου από την Ελούντα και από όλη την Ελλάδα. Στον πολύ συγκινητικό χαιρετισμό του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος μετέφερε τον χαιρετισμό της Α.Θ.Π. του  Οικουμενικού Πατριάρχου κ Βαρθολομαίου και δήλωσε θερμός συμπαραστάτης της Βιβλιοθήκης. Οι Φίλοι του Μανώλη ξετύλιξαν τις αναμνήσεις τους από τη  γνωριμία του και δεσμεύθηκαν να στηρίζουν διαρκώς, ο καθένας με τον τρόπο του, το έργο της Βιβλιοθήκης  .
Ο Διευθυντής  Μανώλης Μακράκης και οι δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν τη Βιβλιοθήκη, που ήδη λειτουργεί με επιτυχία ως δανειστική.
Εμείς με τη σειρά μας, τα μέλη της οικογένειάς του, φροντίζουμε να δουλεύουμε καθημερινά, όσο  το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μας, για την ανάδειξη της μοναδικής αυτής Βιβλιοθήκης της Ελούντας, της «Βιβλιοθήκης της καρδιάς», όπως γλυκύτατα χαρακτηρίστηκε από τον αρθρογράφο της Ανατολής Θ. Γιαπιτζάκη.
Έτσι με την έναρξη του νέου (δύσκολου για όλους μας) έτους ξεκινήσαμε οργανώνοντας τις εξής δράσεις :
1)   Επανέκδοση του βιβλίου του Ελβετού Οδοντιάτρου Ζουλιέν Γκριβέλ «Η Νόσος του Χάνσεν στην Κρήτη κατά τον 20ο αιώνα» σε Μετάφραση-Επιμέλεια Πάρι Ασανάκη (Α’Έκδοση ΚΕΠΑΝΕΛ 2002)
2)   Πραγματοποίηση Διαγωνισμού Αποστήθισης Ερωτόκριτου μεταξύ των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ελούντας με τρία βραβεία. Διοργάνωση Αφιερωμάτων στον Ερωτόκριτο σε συνεργασία με τη Βικελαία Βιβλιοθήκη Ηρακλείου και το Δημοτικό Σχολείο.
3)   Ίδρυση Αστικής Εταιρίας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα με έδρα την Ελούντα και επωνυμία Βιβλιοθήκη Μανώλης Φουντουλάκης
Στις δράσεις αυτές κανένας μας και κανένας σας δεν περισσεύει. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε. Η Βιβλιοθήκη Μανώλης Φουντουλάκης και η πολιτιστική ζωή της Ελούντας έχουν την ανάγκη όλων μας.

Post Top Ad

.............