Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΡΑ ΛΕΓΟΥΣΑ ΣΤΟΝ ΜΟΧΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΡΑ ΛΕΓΟΥΣΑ ΣΤΟΝ ΜΟΧΟ








Εορτάστηκε το βράδυ της Δευτέρας 22 Αυγούστου παραμονή της εορτής της Κοιμήσεώς της, Μητέρας του Κυρίου μας και Μητέρας όλων των ανθρώπων, της Παναγίας, με τα χίλια ονόματα και τις χιλιάδες αρετές.
Αιτία και αφορμή πανηγύρεως ιεράς η σημερινή ημέρα, η αφιερωμένη στο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, καθώς εορτάζουμε την απόδοση .




Στην κυρα Ελεούσα το 100 χρονών περίπου εκκλησάκι της Παναγίας λίγα χιλιόμετρα έξω απο το χωριό Μοχός του δήμου Χερσονήσου.
 Κρυμμένο σε ένα όμορφο τοπίο, αγκαλιά με το φράγμα αποσελέμη να βρίσκεται στα πόδια μας... αρκετοί πιστοί με τα πόδια αλλά και με τα αυτοκίνητα τους τίμησαν με την παρουσία τους την μητέρα όλων των ανθρώπων.



Οι φιλότιμες προσπάθειες ανακατασκευής της εκκλησίας, απο τον Παπά Μανόλη έδωσαν αποτέλεσμα. ο ναός ο οποίος τα τελευταία χρόνια  άρχισε να δείχνει τα σημάδια κούρασης και φθοράς που φέρνει ο χρόνος, με την βοήθεια χωριανών, αναστηλώθηκε, διορθώθηκαν τα ρήγματα που έκαναν επικίνδυνη την στατικότητα του βάφτηκε και έγιναν οι απαραίτητες εργασίες του γύρω χώρου.
Χαρακτηριστικό είναι όπως αναφέρει ο Παπά Μανόλης Βογιατζάκης ότι μέχρι και το 1960 οι κάτοικοι του Μοχού γιόρταζαν στον συγκεκριμένο ναό τον δεκαπενταύγουστο αλλά ο χρόνος και η τουριστική ανάπτυξη... καταπίνει θύμησες, ήθη και έθιμα τόπων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να εορτάζεται πλέον στην κεντρική πλατεία του Μοχού.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΑΛΕΓΟΥΣΑ
ΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ


ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΥΡΑΛΕΓΟΥΣΑΣ
ΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

Στη μορφή της Θεοτόκου συναντούμε θαυμαστά και παράδοξα: «Νενίκηνται της φύσεως οι όροι εν σοι, Παρθένε άχραντε… Η μετά τόκον Παρθένος και μετά θάνατον ζώσα». Όπως ο ήλιος ο ολόλαμπρος και πάμφωτος δύει για λίγο για ν” ανατείλει και πάλι και να σκορπίσει το φως, έτσι και η Θεοτόκος, η πηγή του αληθινού φωτός, για μικρό χρονικό διάστημα καλύπτεται από τον θάνατο, για να ακτινοβολήσει και πάλι το φως της προστασίας και της διαρκούς μεσιτείας προς τον Υιό της και Θεό της.



Οι εορτές της Εκκλησίας. αποτελούν αληθινό δώρημα. Αφορμή για να εκφράσουμε δοξολογία προς τον Άγιο Τριαδικό Θεό. Και οι θεομητορικές εορτές αποτελούν αφορμή για να φανερώσουμε την τιμή και την ευγνωμοσύνη μας προς το πρόσωπο της Υπεράγνου Θεοτόκου. Ενώνουμε τις προσευχές μας, τα προσωπικά μας αιτήματα με τη γλυκύτατη υμνολογία της λατρείας μας, μια θαυμαστή ενότητα που ως θυμίαμα εύοσμον ανεβαίνει προς τον ουρανό. Η Εκκλησία μας διδάσκει, μας παιδαγωγεί, μας χειραγωγεί εις Χριστόν.


Post Top Ad

.............