ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ STREET ART ΚΑΙ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ STREET ART ΚΑΙ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Το δικό τους “σπίτι” απέκτησαν η street – art και το γκράφιτι στα Χανιά μέσα από τη δημιουργία της γκαλερί “Villa Des Arts” (Βίλα των Τεχνών) που εγκαινιάστηκε στο νεοκλασικό κτήριο στην οδό Νεάρχου 37.
Eμπνευστής του νέου χώρου είναι ο γκαλερίστας Stephane Valici ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του φιλοδοξούν να φιλοξενήσουν στη γκαλερί διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνης της street – art, μιας τέχνης που, όπως επισημαίνουν, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις παραδοσιακές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.


Τα εγκαίνια του νέου χώρου τέχνης, στον οποίο παράλληλα λειτουργεί καφέ – αναγνωστήριο και βιβλιοπωλείο, πραγματοποιήθηκαν προχθές το βράδυ και συνδυάστηκαν με την εκδήλωση για την επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης που διοργάνωσε ο Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Χανίων.
Μιλώντας στις “διαδρομές” ο κ. Stephane Valici, ο οποίος διατηρεί επίσης γκαλερί στο Ντουμπάι, δήλωσε ερωτευμένος με την Κρήτη την οποία επισκέπτονται εδώ και χρόνια με τη σύζυγό του για διακοπές, ενώ δεν έκρυψε τον ενθουσιαμό του για το νεοκλασικό κτίσμα που αποφάσισε να διαμορφώσει σε χώρο τέχνης.
«Αυτό που θέλουμε μέσα από τη γκαλερί είναι να δώσουμε έμφαση στην street – art, έργα γκράφιτι και ποπ – αρτ. Είναι κάτι που κάνουμε ήδη στην γκαλερί στο Ντουμπάι γιατί πιστεύουμε ότι η τέχνη του γκράφιτι και η street – art δεν υστερούν σε τίποτα από τις υπόλοιπες τέχνες».
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ο κ. Valici, ο χώρος ήδη ξεκίνησε να φιλοξενεί έργα διεθνώς καταξιωμένων δημιουργών της street-art παρουσιάζοντας συγχρόνως την εξέλιξη που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε αυτό το πεδίο της τέχνης καθώς και διαφορετικές τεχνικές και τεχνοτροπίες.
Στα εγκαίνια του χώρου παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, και ο νέος Γάλλος καλλιτέχνης της Onemizer ο οποίος παρουσίασε ζωντανά ένα μικρό δείγμα της δουλειάς του, εμπνευσμένο από την ελληνογαλλική φιλία.


«Ακόμα και στο Παρίσι παρότι η street – art υπάρχει πολλά χρόνια και έχει γίνει γνωστή δεν έχει γίνει ακόμα τόσο αποδεκτή.
Κι αυτό γιατί θεωρείτο υποκουλτούρα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί και νομίζω ότι και στην Ελλάδα μπορεί να γίνει γνωστή η καλλιτεχνική της πλευρά. Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθάει η δημιουργία τέτοιων χώρων», δήλωσε ο Onemizer στις “διαδρομές”.
Στην ερώτησή μας αν με το να μπει η street – art σε γκαλερί υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει κάτι από τη δύναμη και την αντισυμβατικότητά της, ο νεαρός Γάλλος καλλιτέχνης σχολίασε: «Δεν είναι απόλυτο αυτό. Δεν πιστεύω ότι χάνει τη δύναμη ή την ιδιαίτερη τεχνική της.
Αντίθετα με το να μπει στα “σαλόνια” και τις γκαλερί έγινε και πιο γνωστή και αποδεκτή, ενώ στον δρόμο την προσπερνούσαν ή θεωρούσαν ότι υποβαθμίζει έναν χώρο. Επίσης, μέσα από τις γκαλερί, αυτή η τέχνη έρχεται σε επαφή με ένα πιο ευρύ κοινό και ίσως και πιο ψαγμένο».

Διαχρονικά μηνύματα
Να σημειώσουμε ότι τα εγκαίνια του νέου χώρου τέχνης συνδυάστηκαν με την εκδήλωση για την επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης που διοργάνωσε ο Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Χανίων.
«Για όλο τον κόσμο αυτή η ημέρα συμβολίζει την κατάρριψη του συντηρητισμού και της καταπίεσης. Το μήνυμα “ελευθερία, ισότητα αδελφότητα” παραμένει επίκαιρο στις μέρες μας με την έξαρση του ρατσισμού, τα καταπιεστικά καθεστώτα που εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά και το διαρκές αίτημα της αδελφοσύνης που έχει απόλυτη ανάγκη σήμερα η Ευρώπη», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Συλλόγου Στέλλα Κουτσουπάκη.




Post Top Ad

.............