Επιτέλους ξαναζωντανεύει το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στην Πόλη του Ηρακλείου., οπως είχαμε γράψει πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2014 σε άρθΡο με πλούσιο φωτορεπορτάζ για την αναγκαιότητα της αποκατάστασης του πάρκου αλλά και ευρύτερα της περιοχής που υποβαθμίζεται με την παρουσία του νέου καταυλισμού των Ρομά.
Η νέα δημοτική αρχή Ηρακλείου έστω και αργά ξεκίνησε να πράτει τα δέοντα για τον χώρο του πάρκου.
Κυκλοφοριακή αγωγή όμως δεν είναι μόνο οι εγκαταστάσεις που δεν παύει να είναι η αρχή, αλλά πρωτίστως η ανάλογη παιδεία και οι δρόμοι μάθησης της κυκλοφοριακής αγωγής που οι υπεύθυνοι του δήμου και των λοιπών υπηρεσιών και φορέων πρέπει να αναλάβουν.
Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Νέα Αλικαρνασσό υπήρξε για χρόνια ένα περήφανο στολίδι για την πόλη του Ηρακλείου και μια ελπίδα για τα μικρά παιδιά αλλά και για τους γονείς να μάθουν να οδηγούν σωστά, να σέβονται και να νιώθουν πιο ποιοτικά και ασφαλή στους δρόμους.
Εως και τις αρχές του 2016 το πάρκο κυκλοφοαρικής αγωγής δεν αναγνωρίζεται ούτε απο την κατεστραμένη ταμπέλα του και συγχρόνως αποτελεί εστία μόλυνσης .
Ενα πάρκο που είχε λεηλατηθεί και ήταν ανοιχτό για τον καθένα, με ότι κίνδυνο αυτό εγκυμονεί.
Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγης έιχε σκοπό να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στην εκπαίδευση των νέων μικρών μαθητών και όχι μόνο για τη σωστή οδική συμπεριφορά, και ταυτόχρονα να συμβάλει στο μέγιστο δυνατό στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων που κοστίζουν αθώες ανθρώπινες ζωές στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού».
Η μεγάλη σιδερένια πόρτα έχει κατεδαφιστεί και δίπλα ακριβώς η περίφραξη έχει όλη βγει από τη μια πλευρά. Σκουπίδια, μπάζα, χώματα, χόρτα έτοιμα να αρπάξουν φωτιά, αλλά και σκουριασμένα σίδερα, κάγκελα, και σήματα σήμανσης, σπασμένες πόρτες και τζάμια των βοηθητικών κτηρίων, ολοκληρώνουν το τοπίο ενός πάρκου που μόνο ελπίδα θα έδινε.
Η μανία των γράφιτι στόλισε και εδώ τους τοίχους του πάρκου και ώς δια μαγείας δεν έχει πειραχτεί η παιδική ζωγραφιά με τις αναπαραστάσεις της οδηγικής μας καθημερινότητας.
Ψόφια ζωάκια, κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική σε συνδιασμό με τον καινούργιο καταυλισμό των τσιγγάνων που έχει στηθεί ακριβώς δίπλα.
Οπως ανέφερε o πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ, Γιώργος Τσαγκαράκης.
"Βάλαμε στόχο να το αναμορφώσουμε και να ξεκινήσουμε από την αρχή να διορθώνουμε κάθε τι χαλασμένο, τους χώρους, τις κούνιες, τα ξερά χόρτα, τα κατεστραμμένα οδικά σήματα, τις ειδικές διαδρομές. Ευτυχώς που στην νέα αυτή προσπάθεια βρήκαμε εθελοντές υποστηρικτές όπως τον σύλλογο σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Αλικαρνασσού, αλλά και τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας και του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, που με τις τεχνικές και αισθητικές παρεμβάσεις τους αναμόρφωσαν σημεία του χώρου» επισημαίνει ο πρόεδρος.
«Στόχος μας είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να δώσουμε ζωή στο πάρκο. Το τόσο απαραίτητο για τον τόπο μας, για τα παιδιά αλλά και τους γονείς. Πρέπει να μυήσουμε παιδεία και σωστή κυκλοφοριακή αγωγή, σε όλη την οικογένεια. Έτσι πιστεύουμε θα μειώσουμε τα τροχαία και τους θανάτους που συμβαίνουν στην πόλη μας. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και οφείλουμε στην νέα γενιά να ξεκινήσει με πιο στέρεες βάσεις. Η ζωή στο δρόμο πρέπει να έχει ασφάλεια και το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, θέλουμε να αποτελέσει το κύτταρο ενημέρωσης ενάντια στα τροχαία ατυχήματα» τονίζει ο κ. Τσαγκαράκης.
Ο χώρος έχει αναμορφωθεί πλήρως κι απομένουν ακόμη μερικές πινελιές για να μπει στην τελική ευθεία λειτουργίας του. Η επαναλειτουργία του Πάρκου θα συμβάλει στην επιμόρφωση εκατοντάδων παιδιών σε θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής με σκοπό οι νέες γενιές να γίνουν καλύτεροι και προσεκτικότεροι οδηγοί.