ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΓΚΟΥΒΕΡΝΙΩΤΙΣΣΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΓΚΟΥΒΕΡΝΙΩΤΙΣΣΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ



Σε μια συγκινησιακή βραδιά πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του σαββάτου 23 Ιουλίου τα εγκαίνια του ανακαινισμένου μοναστηριού της παναγίας γκουβερνιώτισσας στις Ποταμιές του δήμου Χερσονήσου,  παρουσία εκκλησιαστικών, πολιτικών και τοπικών αρχών, καθώς επίσης και πλήθους κόσμου.



Το παρών έδωσαν ο Περιφεριάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφεριάρχης ενότητας Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, οι βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και Σπύρος Δανέλης, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης, ο αντιδήμραχος Χερσονήσου Μανόλης Πλευράκης, ο επικεφαλής της σύμπραξης ενεργών πολιτών Χερσονήσου  Γιάννης Σεγκος, οι πρώην δήμαρχοι Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης και Μαλίων Κωστής Λαγουδάκης. ο πρώην περιφεριάρχης μακεδονίας Νίκος Μπελιβάνης, ο πρόεδρος του τεχνικού επιμελητηρίου Ηρακλείου Γιάννης Χαρωνίτης, ο νομικός Αντώνης Βγόντζας ο επιχειρηματίας και πρώην βουλευτής Κωστής Μπαντουβάς, ο επιχειρηματίας Αλέξης Κοκολάκης, ο ζωγράφος Ρουσέτος Παναγιωτάκης  και βέβαια ο γιατρός και πρώην αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Δροσίτης ο οποίος παρέδωσε και στον πρόεδρο του οργανισμού Μανόλη Αργυράκη ένα σημαντικό κειμήλιο  για την μονή Γκουβερνίωτιοσσα.
Πρόκειται για  τον κώδικα της μονής με καταγεγραμένα όλα τα αρχεία που αφορούν το μοναστήρι σε βάθος χρόνου πάνω απο ένα αιώνα.


Ανακαινισμένο και συντηρημένο είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του και να δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να θαυμάσουν από κοντά τις σπάνιες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα που κοσμούν το εσωτερικό του ναού αλλά και την Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων που δημιουργήθηκε στα κτίρια της μονής και φιλοξενεί τα τέμπλα της Γκουβερνιώτισσας, σημαντικά κειμήλια, αντίγραφα των εικόνων της Γκουβερνιώτισσας, άμφια κ. ά. 




Με την λειτουργία της μονής παίρνει σάρκα και οστά το όραμα των εθελοντών που πριν από 6 χρόνια ίδρυσαν τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης «η Γκουβερνιώτισσα» με στόχο να διασωθεί ο ιερός και ιστορικός χώρος της μονής και να αποτελέσει σημείο αναφοράς και πολιτιστικό φάρο της ευρύτερης περιοχής.
Το έργο υλοποιήθηκε με χρηματοδοτήσεις που διασφαλίστηκαν με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Χερσονήσου. Η προσπάθεια ενισχύθηκε και από την ιδιωτική πρωτοβουλία , επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα . Ξεχωριστή η συνδρομή των επιχειρηματιών Μίκη Βρανά και Παντελή Σαπουνάκη που ανέλαβαν το κόστος ανακαίνισης των κτιρίων της μονής, αλλά και άλλων επιχειρηματιών που συνέβαλαν αφιλοκερδώς στην προσπάθεια των υπευθύνων του οργανσμού.



Ο ναός, σταυροειδής με τρούλο, είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι από τους παλαιότερους στην Κρήτη. Είναι διακοσμημένος με σπουδαίες τοιχογραφίες με διάφορα θέματα, όπως τον Χριστό τον Παντοκράτορα στον τρούλο, τους Προφήτες, τη Σταύρωση, τη Θεοτόκο, κλπ, που τον κατατάσσουν στους σημαντικότερους ναούς με τοιχογραφίες στην Κρήτη με καλλιτεχνικές επιρροές από την Κωνσταντινούπολη. Οι τοιχογραφίες του ναού χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, μερικές απ’ αυτές , μάλιστα, είναι ασυνήθιστες έως και σπάνιες. 
Οι εικόνες του μοναστηριού, εκτίθενται σήμερα στο Ιστορικό
Μουσείο του Ηρακλείου. Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε από βυζαντινό άρχοντα μετά το 961, όταν ο Νικηφόρος Φωκάς απελευθέρωσε την Κρήτη από τους Άραβες. Ωστόσο, ο τοιχογραφικός διάκοσμος φιλοτεχνήθηκε τον 14ο αιώνα και συγκεκριμένα την πρώτη πεντηκονταετία (δηλαδή 1300-1350).





Πλήθος κόσμου απο νωρίς το απόγευμα προσήλθε στον χώρο της μονής με τα αυτοκίνητα να είναι παρκαρισμένα σχηματίζοντας ουρά έως και 2 χιλιόμετρα .
Οι υπεύθυνοι του οργανισμού είχαν φροντίσει με άτομα ασφαλείας να καθοδηγούν τον κόσμο και τα οχήματα τους ώστε να αποφευχθεί η ενδεχόμενη ταλαιπωρία.




Ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμος προσήλθε στο χώρο της μονής όπου και τον υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και αγάπη πλήθος πιστών.







Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του οργανισμού Μανόλη Αργυράκη ο οποίος καλωσόρισε τον κόσμο και εξήγησε εν συντομία την διαδρομή που ξεκίνησαν εθελοντικά μια ομάδα ρομαντικών... πρίν απο χρόνια για την προσπάθεια που κατέβαλαν ώς προς την διάσωση και αναστήλωση του μοναστηριού.


Μετά από έναν αιώνα εγκατάλειψης και ερήμωσης το μοναστηριακό συγκρότημα της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας στις Ποταμιές αποκτά και πάλι ζωή. Ανακαινισμένο και συντηρημένο είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του και να δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να θαυμάσουν από κοντά τις σπάνιες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα που κοσμούν το εσωτερικό του ναού αλλά και την Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων που δημιουργήθηκε στα κτίρια της μονής και φιλοξενεί τα τέμπλα της Γκουβερνιώτισσας, σημαντικά κειμήλια, αντίγραφα των εικόνων της Γκουβερνιώτισσας, άμφια κ. ά. 











Χαιρετισμό απεύθυνε και ο κύριος Δροσίτης όπου και εξήγησε την αξία του κώδικα της μονής που παρέδωσε  στον πρόεδρο του οργανισμού,
Ο δήμαρχος Χερσονήσου εξήρε την προσπάθεια του οργανισμου, ο περιφεριάρχης Κρήτης εξήγησε στον κόσμο πόσο σημαντικά είναι τα θρησκευτικά μνημεία του τόπου μας και πόσο αναγκαία είναι η γνωριμία τους απο τον κόσμο.
Τον λόγο πήραν επίσης και οι πρώην δήμραχοι Χερσονήσου κύριοι Δοξαστάκης όπου επί των ημερών του ξεκίνησε η συνεισφορά του δήμου, και Δανέλης όπου με την σειρά τους χαιρέτησαν την εκδήλωση με χαρακτηριστική τη φράση του σημερινού βουλευτή  Σπύρου Δανέλη, ότι εδώ παντρεύτηκα πρίν απο χρόνια και με αφορμή την επέτειο του γάμου μου σε λίγες ημέρες νιώθω διπλά συγκινημένος.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου έχοντας τον λόγο ανέφερε ότι μόνο οι κουζουλοί...  και οι ρομαντικοί δημιουργούν και φέρνουν είς πέρας τους στόχους τους και αυτό εδώ το μνημείο ξαναζωντάνεψε απο εσάς.







Στην συνέχεια της βραδιάς πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός απο τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερονήσσου κ.κ Γεράσμιο και τα εγκάνια της έκθεσης όπου και έκοψε την κορδέλα ο περιφεριάρχης Κρήτης κύριος Σταύρος Αρναουτάκης. ενώ έπειτα ακολούθησε ξενάγηση στου χώρους της εκθεσης.











Η επίβλεψη των έργων έγινε από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. 
Στο κτιριακό συγκρότημα δημιουργήθηκε Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, μικρός συνεδριακός χώρος, ειδική αίθουσα για την φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων εργαστήρι αγιογραφίας, ενώ έχει προβλεφθεί χώρος για τη λειτουργία αναψυκτηρίου – κυλικείου που θα καλύπτει τις ανάγκες των επισκεπτών. Ανατολικά του ναού βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τη δημιουργία βοτανικού κήπου. Εκτεταμένες είναι και οι παρεμβάσεις στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο. Αναδείχθηκαν αρχιτεκτονικά στοιχεία, βελτιώθηκε η πρόσβαση με σεβασμό στο φυσικό κάλλος της περιοχής.










Η βραδιά έκλεισε μια μικρή δεξίωση που συνοδεύτηκε μουσικά από την Λένα Χατζηγεωργίου( τραγούδι) και Γιάννη Κασσωτάκη (τραγούδι-κιθάρα)



















Post Top Ad

.............