ΤΟ ΕΝΝΙΑΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΛΙΘΙΝΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

ΤΟ ΕΝΝΙΑΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΛΙΘΙΝΟ


Στο Όρος Κεφάλι το οποίο βρίσκεται στο Ακρωτήριο Λίθινο, 80km νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, στην μύτη της Μεσαράς σε υψόμετρο 391m πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Μαίου επιμνημόσυνη δέηση με αφορμή την συμπλήρωση 9 ημερών απο 
την κοίμηση εν ειρήνη του πατέρα Θεόδωρου τελευταίου μοναχού των Αστερουσίων.




Η θεία λειτουργία έγινε στον ιερό ναό της Αγίας Κασιαννής με αρκετούς πιστούς να έχουν ανηφορίσει τον δύσκολο δρόμο... πρός το ησυχαστήριο.
Την θεία λειτουργία τέλεσαν ο Ηγούμενος της μονής Οδηγητρίας όπου και άνηκε ο πατέρας Θεόδωρος , ο Παρθένιος, ο ιερομόναχος Ευτυχιανός και ο ιερέας του χωριού Ζαρός πάτερ Μιχαήλ.






Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι π πατέρας Θεόδωρος ήλθε στον τόπο μας το Δεκέμβριο του 1997. Γεννημένος στη Σάμο το 1941 και μετά από ένα ντοκιμαντέρ του Νίκου Ψιλάκη που είχε δει για το Αγιοφάραγγο, αποφάσισε να έλθει στην Κρήτη.
Μόνος, χωρίς να πει σε κανένα τίποτα, πήρε ένα ταξί από το Ηράκλειο και τον μετέφερε ως τον πόρο του φαραγγιού!
Κατέβηκε, περπάτησε, και αν και χειμώνας αποφάσισε να μείνει σε σπηλιά στο Αγιοφάραγγο…
Το 2004 ανηφόρησε σε κορυφή των νοτιοδυτικών Αστερουσίων, μεταξύ Αγιοφαράγγγου και Μαρτσάλου, όπου έκτισε μικρό ναό αφιερωμένο στο Προφήτη Ηλία. Στην πορεία και με τη συνδρομή φίλων της περιοχής ετοίμασε μικρές εγκαταστάσεις στο χώρο.
Όμως το 2009 εκδιώκεται από την περιοχή, από τον ιδιοκτήτη του χώρου…
Ανηφόρισε ακόμα ψηλότερα προς το Κεφάλι, όπου με τη συνδρομή και πάλι πιστών ίδρυσε Ησυχαστήριο αφιερωμένο στην Αγία Κασιανή…
Η υγεία του όλα αυτά τα χρόνια ήταν επιβαρυμένη και η υγρασία στο Κεφάλι τον δυσκόλευσε αφάνταστα.
Μετακινήθηκε για κάποιο διάστημα στην Ιερά Μονή Κουδουμά, όπου και παρέμεινε με την αδελφότητα, καθώς εκεί το κλίμα ήταν καλύτερο…


Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Αν και ήταν πολύ άρρωστος, με το οξυγόνο, ήθελε να πάει στον τόπο της μετανοίας του. Ψηλά στο Κεφάλι, όπου είχε κτίσει ένα μικρό Ησυχαστήριο πριν λίγα χρόνια.
Ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Μοιρών που είχε μεταφέρει περιστατικό στο ΠΑΓΝΗ, τον πήρε πίσω στις Μοίρες. Μαζί του ήταν και ο γιος του.
Από εκεί με φιλικό αυτοκίνητο και με το οξυγόνο στο πρόσωπο, ξεκίνησε το τελευταίο του δρομολόγιο προς το Κεφάλι. Σαν έφτασαν στην Ιερά Μονή Οδηγητρίας στο μοναστήρι στο οποίο ανήκε ως μοναχός, κάτι αισθάνθηκε και ρώτησε που βρισκόταν… Του είπαν! Έκανε το σταυρό του και έδειξε να συνεχίσουν το δρόμο.
Λίγο πριν τις 11:00 τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης  το αυτοκίνητο έφτασε στο Κεφάλι…
Οι συνοδοί του, τον μετέφεραν στο κελί του και τον έβαλαν στο κρεβάτι του.
Άνοιξε τα μάτια του, κοίταξε και γνώρισε το χώρο, γύρισε το κεφάλι του και παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό!
Ο Πατέρας Θεόδωρος ετάφη στον προαύλιο χώρο του νέου ναού της Αγίας Κασιαννής 



Το Αρχονταρίκι στον λόφο κεφάλι το οποίο αποτελείται απο 3 κελιά παρέχοντας δυνατότητα φιλοξενίας των επισκεπτών.



Tο νοτιότερο άκρο της Κρήτης, το ακρωτήριο Λίθινο με τον κίτρινο ηλιακό φάρο. 
Η θέα κι η αίσθηση σ' αυτό το ακρότατο σημείο είναι ιδιαίτερες και κοιτάμε με δέος την απότομη βραχώδη ακτή.

Το όνομα Λίθινο δεν θα μπορούσε να είναι πιο καλά διαλεγμένο μια και προσπερνώντας το φάρο και βγαίνοντας στο Λιβυκό Πέλαγος η ακτή μεταμορφώνεται σε τεράστιους κάθετους όγκους πέτρας που βουτάνε καθετα στα σκούρα μπλέ νερά. 
Υπάρχουν πολλές θαλασσινές σπηλιές άλλες μικρότερες κι άλλες μεγαλύτερες. Μάλιστα μια είναι τόσο μεγάλη που ολόκληρο το καϊκι χωράει μέσα. Οι βραχώδεις γκρεμοί υψώνονται πολλά μέτρα πάνω από τη θάλασσα με ψηλότερο σημείο το Ορος Κεφάλι (395 μέτρα). 
Η θέα πάνω από το Κεφάλι είναι κάτι που δεν ξεχνάει κανείς εύκολα: το μάτι αγκαλιάζει το πέλαγος σε κύκλο 270 μοιρών από τον Λέντα μέχρι την Αγία Γαλήνη. Κοιτώντας προς τα κάτω στον σχεδόν κάθετο γκρεμό αισθάνεται την ενστικτώδη ανάγκη να κρατηθεί από τα βράχια μια κι η θέα φέρνει ίλιγγο.

Ο ιερός Ναός του τιμίου σταυρού ο οποίος ανεγέρθη το 2000 απο τον Γιάννη Μανουσάκη εις μνήμην των οικογενειών :  Φανουράκη, Λεμπιδάκη, Ζαφειροπούλου, Πρατικάκη, Μητσοπούλου, Ντούνη, Θεοδωρίδη.


Στην περιοχή ξεκινούν σχεδόν κάθετοι γκρεμοί που καταλήγουν στη θάλασσα και προκαλούν δέος σε οποιονδήποτε. Είναι από τα πλέον εντυπωσιακά τοπία που μπορεί να δει κανείς στην Κρήτη, με απίστευτη θέα ως τη Γαύδο και τις άγριες ακτές των Αστερουσίων.


Πάνω στο Κεφάλι υπάρχουν τα ερείπια από τα πολυβολεία που είχαν κτίσει οι Γερμανοί στην Κατοχή, για να ελέγχουν όλα τα νότια παράλια. Επίσης υπάρχει το μικρό πέτρινο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού.

Το σημείο αυτό διάλεξε ο γερμανικός στρατός κατοχής για να κτίσει παρατηρητήριο. Σώζονται ακόμη τα οχυρωματικά έργα και υπήρξαν φορές που ζήλεψα με τη σκέψη της θέας που είχαν την ευκαιρία να απολαμβάνουν οι γερμανοί στρατιώτες νωρίς το πρωί κι αργά το ηλιοβασίλεμα.




ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Post Top Ad

.............