ΜΕ ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΙΣ 18 ΜΑΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

ΜΕ ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΙΣ 18 ΜΑΙΟΥ



Με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους γιορτάζουν τα μουσεία των Χανίων τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Τετάρτη 18 Μαΐου. Ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες, σεμινάρια, προβολές – πάντα με ελεύθερη είσοδο – συνθέτουν ένα μωσαϊκό δράσεων που αναδεικνύει τα μουσεία και τον ρόλο τους στη  σύγχρονη κοινωνία. Για το 2016 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα “Μουσεία και πολιτιστικά τοπία”.



ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΟΙΚΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Το Μουσείο – Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Τετάρτη 18 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο στις παρακάτω δράσεις:
Πέρα από το προγραμματισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα πραγμα- τοποιηθεί κανονικά το πρωί της Τετάρτης, το Μουσείο θα είναι ανοικτό στο κοινό για ξεναγήσεις και για παιχνίδι στη διαδραστική σοφίτα από τις 10π.μ. έως τις 2μ.μ.
• Το απόγευμα 6μ.μ. – 7:30μ.μ., στο μουσείο θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο Θεατρικού Παιχνιδιού με τίτλο “Ελευθέριος Βενιζέλος: Από το πρόσωπο στην ιστορία, από την προσωπικότητα στο έργο” με τη συμμετοχή γονέων (ενήλικων συνοδών) και παιδιών από 8 έως 12 ετών.
Με ασκήσεις και παιχνίδια, ατομικούς και ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς οι ενήλικοι έχουν την ευκαιρία να συνδιαλλαγούν με τα παιδιά, να προβληματιστούν, να μελετήσουν από κοινού και να αλληλοϋποστηριχτούν μαθησιακά σε θέματα ιστορίας.
Εμψύχωση: Ρία Μαρκουλάκη – Αριστόκριτος Τομαζινάκης.
Για τη συμμετοχή θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Δήλωση Συμμετοχής: 2821-0-56008 (Ρία Μαρκουλάκη – Χαρά Αποστολάκη).
• Ξεναγήσεις στο Μουσείο: 7:30μ.μ. – 9μ.μ.
Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην ανακαινισμένη οικία Βενιζέλου, η οποία αποτελείται από τρεις ορόφους και έχει συνολικά 18 επισκέψιμα σημεία – σταθμούς στη Μουσειακή της Διαδρομή.
• Διαδραστική σοφίτα: 7:30μ.μ. – 9μ.μ.
Διαδραστικά – τεχνολογικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια: πάζλ, αινίγματα ιστορίας, πρόσωπα από την εποχή του Βενιζέλου, παραμύθια μυστηρίου, κυνήγι θησαυρού, παιχνίδια μεταμφίεσης, αφής, κρυπτόλεξα, χρονοδιαγράμματα και παιχνίδια με τη σκιά περιμένουν τους επισκέπτες στη σοφίτα του Μουσείου.



Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Τετάρτη στις 8μ.μ. και σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ICOM σας προσκαλεί στην εκδήλωση “Η Ζωή ως Τέχνη – Caravaggio”. Θα προβληθεί η ταινία “Caravaggio” του Derek Jarman, 1986 και θα παρουσιαστεί το έργο του ζωγράφου Michelangelo Merisi da Caravaggio από τον Ιστορικό Τέχνης Κωνσταντίνο Πρώιμο. Είσοδος ελεύθερη.



ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ
Το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη, γιορτάζει την ημέρα των Μουσείων την Τετάρτη 18 Μαΐου, με διευρυμένο ωράριο 10π.μ. – 8μ.μ. και ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες του! Επιπλέον, το απόγευμα, στο μουσείο θα πραγματοποιηθεί ένα πρόγραμμα – έκπληξη ειδικά για τους μικρούς του φίλους με παιχνίδια & δραστηριότητες με γράμματα και φυσικά υλικά! Από τις 6:30μ.μ. μέχρι τις 7:30μ.μ. τα παιδιά θα “πιάσουν” τον… τυπογραφικό Μάη και θα φτιάξουν ιδιαίτερα στεφανάκια με τη βοήθεια της δασκάλας θεατρικού παιχνιδιού Στέλλας Σκορδαρά (φωτ.).
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Την ίδια ώρα, στις 6.30μ.μ. θα γίνει και μια μεγάλη οργανωμένη ξενάγηση για τους… μεγαλύτερους φίλους του μουσείου.



Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων (18 Μαΐου) με θέμα “Μουσεία και πολιτιστικά τοπία” με τις εξής δράσεις:
• “Ενα κλικ και μια ιστορία”. Σεμινάριο φωτογραφίας για παιδιά αύριο Κυριακή και ώρα 10π.μ. – 12μ. Στο νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων (Σκρα 11-13, Χαλέπα) διοργανώνεται σεμινάριο φωτογραφίας για μαθητές Ε΄, Στ΄ τάξης Δημοτικού και μαθητές Γυμνασίου. Τα παιδιά, αφού παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο βασικών αρχών της καλλιτεχνικής φωτογραφίας από μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Χανίων (ΛΕ.Φ.ΚΙ), θα κάνουν ένα σύντομο οδοιπορικό σε επιλεγμένα μνημεία γύρω από το μουσείο, μέσα από τα οποία θα ανακαλύψουν την ιστορία τους και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της περιοχής.
Η δράση θα ολοκληρωθεί με την επιστροφή στο μουσείο, την προβολή των φωτογραφιών τους και την απονομή αναμνηστικού διπλώματος.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι μαθητές να διαθέτουν φωτογραφική μηχανή είτε κινητό με δυνατότητα λήψης ψηφιακών φωτογραφιών. Η διάρκεια του προγράμματος είναι δύο ώρες και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η τηλεφωνική δήλωση συμμετοχής.
• “Γλυκά ακουμπήστε στην κουπαστή”. Μουσική παράσταση με τη μουσικοθεατρική ομάδα Passe-pARTout την Κυριακή 15 Μαΐου και ώρα 8:15μ.μ. ακριβώς. Η μουσική παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων (Σκρα 11-13, Χαλέπα). Διάρκεια 40΄.
• “Ενας αλλά λέων… παιχνίδια και ιστορίες με ζώα στο μουσείο”. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά την Τετάρτη 18 Μαΐου, και ώρες 9π.μ. -1μ.μ. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (Α΄ και Β΄ δημοτικού) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (Χάληδων 28). Η διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι 1 ώρα και 30 λεπτά. Απαραίτητη η τηλεφωνική δήλωση συμμετοχής.
Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.
Στις 18 Μαΐου η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (Χάληδων 28) είναι ελεύθερη για το κοινό. Δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα: 2821044418, 2821094487
Πληροφορίες στους: κα Σημανδηράκη Χρυσάνθη, κ. Μιλιδάκη Μιχάλη και κα Τζανακάκη Αικατερίνη.




Post Top Ad

.............