TO ΓΕΡΩΝΥΜΑΚΕΙΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ THΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

TO ΓΕΡΩΝΥΜΑΚΕΙΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ THΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ



Ηταν Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου του 1919  και ώρα 5 μ.μ όταν ο Γεώργιος Γερωνυμάκης υπαγόρευε τις τελευταίες του επιθυμίες συντάσοντας την διαθηήκη του.
Μη έχοντας κατιόντας ή ανιόντας  εκτιμών δέ την κοινωνία του Ηρακλείου εν ή έζησα και απέκτησα την περιουσία μου απεφάσησα ιδία θέληση και πρωτοβουλία όπως διαθέσω ταύτην ώς κατωτέρω ορίζεται πρός ίδρυσιν φιλανθρωπικού καταστήματος εν την πόλην του Ηρακλείου.
Εγκαθιστώ κληρονόμον μου τον Δήμο Ηρακλείου επι όλης της περιουσίας μου κινητής και ακίνητου αστικής και αγροτικήςήτις ήθελεν ευρέθη κατα των θάνατον μου.
Επιβάλω εις των ρηθέντα κληρονόμον μου την υποχρέωσιν όπως ολόκληρον μέν την περιουσία μου ταύτην χωρίς ουδέν εξ αυτής να παρακρτατήση διάθεση προς ίδρυση και συντήρησιν εν της πόλης του Ηρακλείου Βρεφοκομείου  εις μνήμην εμού και της συζήγους μου Μαρίαςτο γένος Παπαζαχαριάδου Ιωάννη.

 


Σκοπός του ιδρύματος αυτού θα είναι η συντήρησις και ανατροφή ώς κατωτέρω λεπτομερώς καταγράφεται. πάντων των εκθετών τα οποία θα περισυλλέγωνται εκ της βρεβοδόχου του καταστήματος όπως συνήθως γίνεται εις τα τιοιυτου είδους καταστήματα.
Κατ εξαίρεσιν τα κατά τον χρόνων της έναρξης της λειτουργίαε του ιδρύματος υπο του Δήμου Ηρακλείου συντηρούμενα έκθετα μέχρις. ηλικίας 5 ετών θα εισαχθώσιν αμέσως είς το ίδρυμα.
Θα γίνεται κάθε περίθαλψίς των εκθέτων μήδε της ατρικής εξαιρούμενης .
Γενικώς θέλω ίνα οι εκτελεσαί της διαθήκης μου καταβάλλωσι πάσα προσπάθειαν όπως τα παιδιά ταύτα αποβώσι χρήσιμοι και ενάρετοι πολίτες και μέλη της κοινωνίας.



 ΓΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ


 ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΕΡΩΝΥΜΑΚΗ


Στις 19 Οκτωβρίου του 1921 ο Δήμος Ηρακλείου αποδέχεται  την δωρεά του Γεωργίου Γερωνυμάκη και αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν απο την διαθήκη του.
Ο οργανισμός λειτουργίας του βρεφοκομείου κυρώθηκε στις 31 Μαρτίου του 1925 με προεδρικό διάταγμα που δημοσεύτηκε στο υπ αριθμόν 99 και χρονολογία 17 Απριλίου 1925 φύλλο ου παραρτήματος της εφημερίδας της κυβερνήσεως.


Το δημοτικό Γερωνυμάκειο βρεφοκομείο είχε την δική του νομική προσωπικότητα ανεξάρτητη απο τον δήμο αλλά ώς ίδρυμα άνηκε στον δήμο Ηρακλείου διότι στον δήμο Ηρακλείου κληροδοτήθηκε απο τον διαθέτη Γεώργιο Γερωνυμάκη η περιουσία απο την οποία ιδρύθηκε το Βρεφοκομείο.
Αρχισε να λειτουεγεί απο τον Μάρτιο του 1927 όπου και μπήκε το πρώτο παιδί στο ίδρυμα
Ηλειτουργία του σταμάτησε τον Αύγουστο του 1961 όταν ιδρύθηκε στο Ηράκλειο το παράρτημα του κέντρου βρεφών Η Μητέρα .
Σκοπός του ιδρύματος ήταν να φροντίζει, να συντηρεί και να αναθρέφει τα παιδιά που εγκατέλειπαν στην βρεφοδόχο του ιδρύματος .
Μέσα στα ρούχα  
των παιδιών υπήρχαν συνήθως σημειώματα  που έγραφαν το όνομα τους, αν ήταν βαπρισμένα.
Εαν δεν ήταν βαπτισμένα το ίδρυμα βάπτιζε τα παιδιά στον ιερό Ναό Αναλήψεως στα βιβλία του οποίου υπάρχουν κατοχυρωμένες βαπτίσεις.
Το κάθε παιδί είχε την δική του σελίδα, γραφόταν στο μητρώο του ιδρύματος  και ανέφερε την ημέρα και την ώρα που  βρέθηκε στην βρεφοδόχο, τα κιλά του και το ύψος του, την φυσική του κατάσταση και κάθε τυχόν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που είχε.
Στην ίδια σελίδα κρατούσαν και τα σημειώματα που άφηναν οι γονείς και τις επιθυμίες που πιθανόν είχαν ή την θέληση τους να τα ξαναπάρουν όταν μπορούσαν.
Αν το παιδί πέθαινε έγραφαν την ημέρα θανάτου ή εάν δινόταν για υοθεσία σημείωναν τα στοιχεία της οικογένειας που το έπαιρνε.
Το Γερωνυμάκειο  ίδρυμα είχε την δυνατότητα να φιλοξενήει έως 50 παιδιά , ενώ όταν άνοιξε την πρώτη χρονιά λειτουργίας του μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι 20 παιδιά.
Λειτούργησε 35 χρόνια ιαι πρόσφερε πολλές υπηρεσίες σε έκθετα παιδιά.
Το βρεφοκομείο διεύθυνε παιδίατρος μέχρι το 1958, μετά ανέλαβε ένας διοικητικός Διευθυντής.
Στο ίδρυμα υπήρχαν ένας γραμματέας, δύο γραφείς, ένας κλητήρας, δύο Νοσοκόμες, μια καθαρίστρια, μια γαλακτόμος, τροφοί και θηλάστριες που θήλαζαν τα παιδιά. 



Το Ιδρυμα επέβλεπαν ο Μητροπολίτης Κρήτης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου και άλλα δύο μέλη όπως όριζε η διαθήκη του Γερωνυμάκη.
Τα έξοδα συντήρησης βάρυνα τον δήμο Ηρακλείου ή απο δωρεές που ήταν όμως πολύ λίγες.
Τα δύσκολα χρόνια εκείνης της εποχής, απο πολέμους, προδφυγικές τάσεις, και φτώχεια  γιγάντοσαν το πρόβλημα των έκθετων παιδιών απο οικογένεις ανήμπορες να τα μεγαλώσουν.
Το Ιδρυμα μετά το οριστικό του κλείσιμο έφερε το ζήτημα της μετέπειτα χρήσης του και όταν το 1962 το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε αποφάσισε  λόγω των όρων της διαθήκης που δεν επέτρεπε άλλη χρήση , ότι πρέπει να παραμείνει ανεκμετάλευτο και κλειτό.
Το 196 να αναφέρουμε ότι ιδρύθηκε το 24ο δημοτικό σχολείο στο οποίο εγγράφοταν μαθητές της Αναλήψεως  που απο την πρώτη χρονιά είε 150 μαθητές που έκανα μάθημα σε ακατάλληλο οίκημα.
Πιεζόμενοι απο τις ανάγκες στέγασης ζητήθηκε η παραχώρηση του ιδρύματος για τη στέγαση των μαθητών .
Ο Πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ιδρύματος Μητροπολίτης Κρήτης τελικά παρέδωσε στον πρόεδρο τηςς σχολικής εφορείας του 24 δημοτικού σχολείου τα κλειδιά του Γερωνυμάκειο ιδρύματος για την χρήση μόνο 3 αιθουσοων αλλά μετα  χρόνια και με τις εισηγήσεις των γονέων τελικά παραχωρήθει απιο τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης ΕΥΓΈΝΙΟ όλο το κτήριο το έτος 1970 - 1971. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ


Post Top Ad

.............