ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΑΝΣΙΟΥ ΒΑΜΟΥ ΞΕΝΑΣΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΑΝΣΙΟΥ ΒΑΜΟΥ ΞΕΝΑΣΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Μηνύματα προστασίας της Παλιάς Πόλης των Χανίων και ανάδειξης της ιστορίας της στέλνουν μαθητές του Γυμνασίου Βάμου μέσα από μια ξενάγηση που διοργάνωσε το Κ.Π.Ε. Βάμου, με στόχο να φέρει στο φως όσο το δυνατό περισσότερες πτυχές αυτού του τόπου.
Eτσι με αφετηρία τη Δημοτική Αγορά, στην “καρδιά” των Χανίων, τα παιδιά κατηφόρισαν από τα βορεινά σκαλάκια της και χάθηκαν στα διαβατικά και τους μιναρέδες της. Eπειτα ανηφόρισαν στον λόφο Καστέλι αισθανόμενα τις Βενετσιάνικες ανάσες, κατηφόρισαν προς το Palazzo και κοντοστάθηκαν στη Μινωική Κυδωνία. Χάθηκαν στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης και έκλεισαν τον πολύωρο περίπατό τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο και την καθολική εκκλησία.









Ωστόσο, οι μαθητές δεν έκρυψαν την απογοήτευση και τον θυμό τους, όταν αντίκρισαν εικόνες εγκατάλειψης και βεβήλωσης μνημείων της Παλιάς Πόλης που αντί να προστατεύονται και να αναδεικνύονται με κάθε τρόπο, είναι αφημένα στην τύχη τους.
Τον περίπατο σχεδίασαν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. Βάμου, Ποντικάκης Φώτη, Δεσποτίδου Ελένη, Παπαδογιαννάκη Κωνσταντίνα και Μπάσιου Ανδριάνα που εστιάζοντας στις ιδιαιτερότητες των μικρών μαθητών, κατάφεραν να τους αφυπνίσουν και να ενεργοποιήσουν τη σκέψη και την κρίση τους σε θέματα προστασίας αυτής της πόλης και της ιστορίας της. Οι συντονίστριες καθηγήτριες που συνόδεψαν τους μαθητές ήταν η Ειρήνη Καλαϊτζάκη, πληροφορικής και Νίκη Νικολουδάκη φιλόλογος.


Μαρία Κ.: Στην πόλη μας σαν… τουρίστες
«Ηταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία γιατί είδαμε την πόλη μας με άλλο μάτι. Επισκεφθήκαμε μέρη που τις περισσότερες φορές απλώς τα προσπερνάμε αδιάφορα. Κρύβουν όμως μέσα τους την ιστορία και εμείς καταφέραμε μέσα από ένα παιχνίδι ανακάλυψης να τη μάθουμε. Ενα πράγμα που με στενοχώρησε ήταν ο τρόπος με τον οποίο εμείς η νέα γενιά παραλάβαμε κάτι τόσο όμορφο και σημαντικό, όπως είναι τα μνημεία και αντί να τα προστατέψουμε και να τα αναδείξουμε με κάθε τρόπο, απλώς τα καταστρέφουμε» ανέφερε η μαθήτρια, Μαρία Κατσούλη.


Εμμανουέλα Δ.: Καταστρέφουμε τα μνημεία μας
«Ανακαλύψαμε μαζί με τους υπεύθυνους του Κ.Π.Ε. Βάμου καλά κρυμμένα σημεία της πόλης, στενά και αξιοθέατα που δεν είχαμε παρατηρήσει πριν, καθώς απλά αγνοούσαμε την ύπαρξη τους. Κατά τη γνώμη μου, το πιο ενδιαφέρον σημείο σ’ όλη την εκδρομή ήταν το Palazzo του Ρέκτορα, το Διοικητήριο των Ενετών στη συνοικία Καστέλι των Χανίων με το εκπληκτικό θύρωμα των αρχών του 17ου αιώνα. Ωστόσο, παρόλη την ομορφιά και το ενδιαφέρον της εκδρομής, υπήρξαν στιγμές που νιώσαμε θυμό και απογοήτευση για τα κατορθώματα της γενιάς μας, της νέας γενιάς, η οποία αντί να σεβαστεί όλο αυτόν τον πλούτο της πόλης μας, καταστρέφει την ομορφιά των μνημείων καλύπτοντάς τα με γκράφιτι και δημιουργώντας ταυτόχρονα στη θέση τους καφετέριες ή εστιατόρια, φαινόμενο που παρατηρείται έντονα στο παλιό λιμάνι των Χανίων» επεσήμανε η μαθήτρια Εμμανουέλα Δρακουλάκη.


 

Ευαγγελία Γ.: Οπου κι αν σκάψεις υπάρχουν αρχαία
«Σε αυτή την ξενάγηση, ένιωσα πως ήμουν τουρίστρια στην ίδια μας την πόλη. Εντυπωσιάστηκα γνωρίζοντας την ιστορία του τόπου μου, γεγονός που με έκανε να τον δω από μία τελείως διαφορετική πλευρά. Περιεργάστηκα μνημεία, που αν και περνάω συχνά από μπροστά τους, δεν είχα ποτέ αντιληφθεί την ιστορική τους αξία. Μα η χαρά και ο ενθουσιασμός μου, γρήγορα έγιναν θυμός και απογοήτευση. Επισκεφθήκαμε το διοικητήριο των Ενετών στη συνοικία “Καστέλι”. Το τόσο σημαντικό αυτό κτήριο, κάποιος είχε την έμπνευση να αλλοιώσει την αρχιτεκτονική του και να καταστρέψει σημαντικά στοιχεία που το χαρακτήριζαν, πράγμα που γίνεται συχνά και με άλλα μνημεία. Εβαψε μπλε το θύρωμα, τρύπησε τους τοίχους, πέρασε αυθαίρετα καλώδια και έκανε αρκετές άλλες καταστροφές. Ελλειψη σεβασμού στην ιστορία του τόπου μας που αντί να τον αγαπήσουμε και να τον αναδείξουμε, κάνουμε τα πάντα για να τον καταστρέψουμε» σημείωσε η μαθήτρια Ευαγγελία Γαυγιωτάκη.


Ασπα Φ: Ταξίδι στο παρελθόν
«Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, γνωρίσαμε τα μνημεία, μάθαμε την ιστορία τους και ταυτόχρονα διασκεδάσαμε. Συνεργαστήκαμε, χρησιμοποιώντας χάρτη και πυξίδα και μάθαμε να αναγνωρίζουμε από τα χαρακτηριστικά του, την εποχή που χτίστηκε το κάθε μνημείο. Με όμορφη διάθεση και γεμάτοι ενέργεια, μάθαμε ιστορικά γεγονότα και ταξιδέψαμε στο παρελθόν. Εύχομαι να μπορέσουν όλοι οι συμμαθητές μου να γνωρίσουν την πόλη των Χανίων. Ηταν για εμάς μια αξέχαστη εμπειρία» ανέφερε η μαθήτρια Ασπα Φλεμετάκη.


Ζαχαρένια Στ.: Παιχνίδι με το χρόνο
«Περπατήσαμε την παλιά πόλη, παίζοντας ένα παιχνίδι το οποίο μας έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε μέσα στον χρόνο και να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη και τα μνημεία της. Το ενετικό λιμάνι, τη Δημοτική αγορά, το Γιαλί τζαμισί, το μεγάλο Αρσενάλι και τόσα άλλα. Τελειώσαμε το όμορφο ταξίδι μας στο παρελθόν αυτής της πόλης, κουβεντιάζοντας στην αυλή του Αρχαιολογικού μουσείου, αξιολογώντας ταυτόχρονα το πρόγραμμα» επεσήμανε η μαθήτρια Ζαχαρένια Σταυρουλάκη.

Post Top Ad

.............