TO ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΓΕΡΗ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

TO ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΓΕΡΗ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Ένα νέο πανηγύρι την ημέρα της Υπαπαντής 2 Φεβρουαρίου, έχει προστεθεί από το 1991 στη Γέργερη Ηρακλείου. Η Γέργερη είναι μεγάλος οικισμός του Δήμου Γόρτυνας του Νομού Ηρακλείου, σε υψόμετρο 527 μέτρα. 

Ο εφημέριος του χωριού πατήρ Σταύρος Ξημεράκης που υπηρετεί την τοπική εκκλησία από το 1977 σε επικοινωνία, μου ανάφερε:
 «Ο περικαλλής ναός της Υπαπαντής θεμελιώθηκε το 1970 και τα εγκαίνια του έγιναν το 1991. Το πανηγύρι είναι νέο και δεν είναι ευρύτερα γνωστό στην περιοχή. Το μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού είναι του Αγίου Γεωργίου και γιορτάζει ο ενοριακός ναός του χωριού. Ο ναός της Υπαπαντής στο κέντρο του χωριού είναι ρυθμού βυζαντινού (εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο) πολύ μεγαλύτερος του ενοριακού, με μεγάλη χωρητικότητα».
Στη Γέργερη υπάρχουν ακόμα σημαντικοί ναοί: Μεταμόρφωση του Σωτήρος, με μαρμάρινα μέλη αρχαιοτέρου ναού (εντός του οποίου είχαν σφαχτεί) από τους Τούρκους πολλοί Χριστιανοί, ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Στυλιανός και ο Προφήτης Ηλίας. Ο τελευταίος βρίσκεται σε βράχο μέσα στο χωριό και οικοδομήθηκε το 1905. Σε μικρή απόσταση είναι κτισμένη η Παναγιά η Κερά με τοιχογραφίες του 1443, αλλά καπνισμένες. Από τη θέση αυτή τουφέκισαν οι Γερμανοί 25 κατοίκους της Γέργερης.

Post Top Ad

.............