Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΘΗΝΑ ΑΝΔΡΙΩΤΗ 20 ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΡΟΥΚΑΓΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΘΗΝΑ ΑΝΔΡΙΩΤΗ 20 ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΡΟΥΚΑΓΙΑ

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη Η εκπαιδευτικός, μέλος της ομάδας Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, Αθηνά Ανδριώτη, ήταν η πρώτη που ενημερώθηκε από το νοσοκομείο για την περίπτωση της μικρής Ρουκαγιά. Όπως λέει, είναι στο χέρι όλων μας να τη βοηθήσουμε τώρα να συνεχίσει με ασφάλεια το δρόμο της για το δύσκολο και μακρινό ταξίδι. 


Μετά από 20 και πλέον ημέρες στην Μονάδα Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου η μικρή Ρουκαγιά από το Αφγανιστάν βγήκε νικήτρια! Το  μόλις 12 μηνών κοριτσάκι μεταφέρθηκε με ελικόπτερο από την Χίο στην Κρήτη με βαριά πνευμονία. Η κατάσταση της ήταν εξαιρετικά κρίσιμη με τους γιατρούς αρχικά να εμφανίζονται απαισιόδοξοι. Μαζί με τους γονείς της και την τρίχρονη αδελφούλα της ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι της προσφυγιάς για μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Η τετραμελής οικογένεια πέρασε δια πυρός και σιδήρου μέχρι να φθάσει στην Χίο. Ο τρόμος του πολέμου στην πατρίδα τους ήταν ο λόγος που ώθησε τον 28χρονο Μοχάμεντ και την 26χρονη Μόσκα  να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, να πάρουν τα δύο παιδιά από το χέρι και να ξενιτευτούν μέσα από άγνωστα και άγρια μονοπάτια.

Περπάτησαν ατελείωτα χιλιόμετρα μέρες και νύχτες. Πέρασαν στον Ιράν και κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες μπήκαν στην Τουρκία. Εκεί  ο 28χρονος είχε ένα τρομερό ατύχημα που τον καθήλωσε για δώδεκα ημέρες. Κρατώντας πάντα τη μικρή Ρουκαγιά στην αγκαλιά, γλίστρησε στα χιόνια και για να προστατεύσει το παιδί, χτύπησε πολύ άσχημα στη μέση. Μόλις κατάφερε να αναρρώσει  και να σταθεί και πάλι στα πόδια του, αρρώστησε η μικρούλα τους.  Οι γονείς απευθύνθηκαν σε Τούρκο γιατρό, τον ακριβοπλήρωσαν και τους διαβεβαίωσε ότι το κοριτσάκι ήταν καλά και ότι μπορούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ελλάδα. Οι διακινητές τους επιβίβασαν μαζί με άλλους σε μία μικρή φουσκωτή βάρκα και  τους προειδοποίησαν να προσέχουν τους «Γιουνάν» γιατί είναι απατεώνες και θα τους πάρουν τα λεφτά.

Με τον τρόμο ζωγραφισμένο στα πρόσωπα τους και με ένα παιδί να καίγεται από τον πυρετό, παρά τις διαβεβαιώσεις του Τούρκου γιατρού, έφθασαν στην Χίο. Εκεί πια η ομάδα των γιατρών που τους παρέλαβε διαπίστωσε ότι η κατάσταση της μικρής Ρουκαγιά ήταν εξαιρετικά κρίσιμη και άμεσα δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για τη μεταφορά της με ελικόπτερο στο ΠΑΓΝΗ. Μαζί της ταξίδεψε και η 26χρονη Μόσκα, αφήνοντας πίσω σύζυγο και κόρη με αποτέλεσμα να χάσει τα ίχνη τους.

Η εκπαιδευτικός, Αθηνά Ανδριώτη, μέλος της ομάδας Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες και μέλος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» ήταν η πρώτη που ενημερώθηκε από το νοσοκομείο για την περίπτωση της μικρής Ρουκαγιάς.

Μαζί με τον Σύρο φίλο της Abdalazez Byazed έσπευσαν κοντά στη μητέρα για τις απαραίτητες μεταφράσεις και για να την στηρίξουν. «Είδα μία νεαρή κοπέλα να κλαίει έξω από την Εντατική. Ήταν καταπονημένη, ταλαιπωρημένη. Όσα είχε μαζί της ήταν τα ρούχα που φορούσε,μία άδεια τσάντα με ένα κινητό τηλέφωνο χωρίς φορτιστή και ο πόνος της» περιγράφει στην «Π» η κ. Ανδριώτη. Μαζί με τον Αμπντούλ προσπάθησαν να την εμψυχώσουν και να μάθουν την ιστορία της. Με τον σύζυγο της είχαν χαθεί. Δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί του. Η εκπαιδευτικός από το Ηράκλειο έμαθε για έναν αδελφό του Μοχάμεντ στην Γερμανία, ήρθε σε επαφή μαζί του και του ζήτησε να ενημερώσει τον 28χρονο μόλις επικοινωνούσαν. ΄Όπως και έγινε. Τέσσερις ημέρες μετά, με την βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας,  η οικογένεια επανασυνδέθηκε και μέχρι και σήμερα φιλοξενείται στον ξενώνα Νιάρχος του ΠΑΓΝΗ με την πλήρη στήριξη του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του νοσοκομείου. Συγκινητική όμως είναι και η ανταπόκριση των εθελοντών αλλά και απλών πολιτών, οι οποίοι προσέφεραν στην οικογένεια ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια για τα παιδιά.



Το θαύμα

Για τη μικρή  Ρουκαγιά  το θαύμα έγινε.  Το κοριτσάκι, το οποίο ακροβατούσε ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο,  βγήκε νικήτρια. Πλέον νοσηλεύεται στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου και όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα πάρει εξιτήριο.

Αυτό ήταν το μεγαλύτερο δώρο για την οικογένεια της που άρχισε και πάλι να χαμογελά. Όπως μας περιέγραψε η κ. Ανδριώτη, νιώθουν μεγάλη ευγνωμοσύνη για τους Έλληνες, για τον τρόπο με τον οποίο τους αγκάλιασαν. Στην αρχή ήταν τρομοκρατημένοι, ξένοι και έρημοι σε έναν ξένο τόπο. Καθημερινά μέλη της Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες βρίσκονται κοντά στους γονείς και στα παιδιά ενώ σε συνεργασία  με άλλους κοινωνικούς φορείς αγωνίζονται  να βοηθήσουν την οικογένεια να φθάσει στην Γερμανία όπου ήδη ζουν συγγενείς του Μοχάμεντ. Όπως επισημαίνεται, στόχος τους είναι να συγκεντρωθούν τα χρήματα για τα εισιτήρια των μελών της οικογένειας μέχρι την Θεσσαλονίκη απ’ όπου και θα συνεχίσουν το δρόμο τους όπως χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Post Top Ad

.............