Παραδοσιακή συνταγή της Κρήτης για τα Χριστούγεννα. Η διαδικασία παρασκευής του θεωρείται από πολλούς ιερή. Παραδοσιακή Κρητική συνταγή για Χριστόψωμο:
- Αλεύρι – 1 κιλό σκληρό
- Μαγιά – 80 γρ. νωπή
- Ελαιόλαδο – 1/2 φλυτζ. του τσαγιού και λίγο ακόμα για το άλειμα
- Κρασί – 1 φλυτζ. του τσαγιού κόκκινο χλιαρό
- Ζάχαρη – 1 φλυτζ. του τσαγιού
- Μαστίχα – 1 κ.γ. κοπανισμένη
- Καρύδια – 1 φλυτζ. του τσαγιού χοντροκομμένα
- Σταφίδες – 1 φλυτζ. του τσαγιού μαύρες
- Μαχλέπι – 1 κ.γ. κοπανισμένο
- Πορτοκάλι – 1/2 φλυτζ. του τσαγιού σε χυμό
- Ρακί – 1/2 φλυτζ. του τσαγιού ή ούζο
- Γάλα – 3/4 φλυτζ. του τσαγιού χλιαρό
- Πορτοκάλι – όλο το ξύσμα
- Σουσάμι – 1 φακελάκι
- Καρύδια – για το γαρνίρισμα
- Διαλύετε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και την ανακατεύετε με 1 φλιτζάνι του τσαγιού από το αλεύρι μέχρι να γίνει πηχτός χυλός. Αφήνετε το προζύμι σκεπασμένο να φουσκώσει 1 ώρα περίπου. Κατόπιν προσθέτετε στο προζύμι τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε προσθέτοντας εάν χρειαστεί λίγο νερό, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και εύπλαστη. Κρατάτε λίγο ζυμάρι για τα κεντίδια, πλάθετε το υπόλοιπο σε καρβελάκι και το αλείψετε με λάδι. Με το ζυμάρι που κρατήσατε φτιάχνετε κεντίδια και διακοσμείτε τη επιφάνεια του χριστόψωμου. Πασπαλίζετε με σουσάμι και καρύδια και ψήνετε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C ,1 ώρα. (Είναι προτιμότερο τα κεντίδια να τα φτιάξετε με ζύμη χωρίς μαγιά).
πηγή http://www.greekouzina.gr/
φωτογραφία : http://www.mills.gr