Αν
βρεθείτε στην Κρήτη αυτό το μήνα, ψάξτε σε κάποιο ωριό της
ενδοχώρας και σίγουρα θα βρείτε κάποια παρέα να αποστάζει το παραδοσιακό
ποτό των Κρητών με το ίδιο απαράλλακτο τρόπο όπως εδώ και χρόνια .
Η
ρακή ή τσικουδιά συνοδεύει πάντα τις κοινωνικές εκδηλώσεις των
Κρητικών. Είτε με παρέα είτε μοναχοί, οι Κρητικοί μοιράζονται πόνους και
χαρές με το διάφανο, μυρωδάτο οινόπνευμα. Οπότε και η παραγωγή της
τσικουδιάς δεν θα μπορούσε παρά να κατέχει σημαντική θέση στην αγροτική
ζωή των Κρητικών.
Τα
«καζανέματα», όπως λέγονται, γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους
όπου περίοπτη θέση κατέχει φυσικά το καζάνι. Το καζάνι ποικίλει σε
διαστάσεις αναλόγως την δυναμική απόσταξης του. Η διαδικασία όμως είναι
πάντα η ίδια. Το καζάνι αποτελείται από 3 βασικά μέρη. Την βάση ή
τσουκάλι, το καπάκι και ένα σωλήνα όπου μεταφέρεται ο ατμός.