ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ ΠΟΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ ΠΟΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2015, στην Αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Λευτέρη Εμμ. Καλομοίρη «Ποιο παραμύθι να σου πω» από το Σύλλογο Ανωγειανών της Αθήνας «Το Ιδαίον Άντρον», παρουσία πολλών Ανωγειανών, αλλά και φίλων του Συλλόγου.
Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του βιβλίου του στην Κρήτη, ο Λευτέρης Καλομοίρης αποφάσισε να το «ταξιδέψει» σε όλη την Ελλάδα, ανοίγοντας παράλληλα και έναν κύκλο σεμιναρίων γύρω από τη μαντινάδα και το χορό. Ως πρώτο σταθμό στο ταξίδι του αυτό, ο Λευτέρης μας έκανε την τιμή να επιλέξει τον Σύλλογό μας.
Παρουσιαστής της βραδιάς ο Μανώλης Σκανδάλης, που εδώ και 20 χρόνια στηρίζει, άλλοτε ως μέλος του κι άλλοτε εξωθεσμικά, τον Σύλλογό μας.



Η παρουσίαση ξεκίνησε με ένα βιογραφικό βίντεο του Λευτέρη Καλομοίρη, με αναφορές στην προσφορά του στο χορό και την μαντινάδα, βίντεο που ετοίμασε ο Σύλλογός μας, έχοντας την πολύτιμη βοήθεια για τη συλλογή του απαραίτητου οπτικοακουστικού υλικού των παιδιών του τιμώμενου μαντιναδολόγου, Αριστέας και Λευτέρη Ελευθ. Καλομοίρη. 




Το λόγο έλαβε, στη συνέχεια, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Γεώργιος Παπαδούλης, ο οποίος μίλησε για την φιλία που τον δένει με τον Λευτέρη Καλομοίρη και την αξία της μαντινάδας, ως μέσο έκφρασης συναισθημάτων και στιγμών. 
Κλείνοντας την ομιλία του, αφιέρωσε στον ποιητή - μαντιναδολόγο, την εξής μαντινάδα:

Ο αετός πετά ψηλά
μόνο για ένα πράμα:
να μην τον δουν τ’ άλλα πουλιά
όντε ξεσπά στο κλάμα


Χαιρετισμό απηύθυνε, ακολούθως, ο πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κος Γιώργος Μαριδάκης, ο οποίος για ακόμη μία φορά τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση του Συλλόγου μας. 
Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι με την παρουσία τους τίμησαν την βραδιά και η κοσμήτορας της Ένωσης Απανταχού Σφακιανών κα Ειρήνη Κορνιζάκη, ο Γενικός Γραμματέας του Λαογραφικού Ομίλου «Κουρήτες» κος Φραγκίσκος Δανδουλάκης και οι πρώην πρόεδροι του Συλλόγου μας κ.κ. Ιωάννης Ανδρεαδάκης και Βασίλειος Τουπής.
Τέλος, η πρόεδρος του Συλλόγου μας, κα Ζαχαρένια Ανδρεαδάκη, που έκλεισε τον κύκλο των ομιλιών, διάβασε αποσπασματικά μαντινάδες από το νέο βιβλίο του Λευτέρη Καλομοίρη και μίλησε για την προσφορά του τελευταίου στην εξέλιξη της ανωγειανής λαογραφικής παράδοσης, μέσα τόσο από τις μαντινάδες του όσο και από τη διδασκαλία του στο χορό. Γι’ αυτή ακριβώς την μεγάλη προσφορά του στον πολιτισμό των Ανωγείων, ο Σύλλογός μας, διά της προέδρου του, απένειμε τιμητική πλακέτα στον Λευτέρη Καλομοίρη, αφιερώνοντάς του και μια μαντινάδα:

Στο κάστρο του πολιτισμού
που χουν τ’ Ανώγεια χτίσει
ένα λιθάρι ριζιμιό
Λευτέρ’ έχεις αφήσει


Ο Λευτέρης Καλομοίρης, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τον Σύλλογό μας – πως αλλιώς παρά –, με μαντινάδες:

Για το Σύλλογο Ανωγειανών Αθήνας: 

Ο Σύλλογός σας σήμερο
φέρει μεγάλη ευθύνη
γιατί επήρε όνομα
που μύθος έχει γίνει


Για την πρόεδρο του Συλλόγου μας:

Ο Σύλλογος Ανωγειανών 
που είναι στην Αθήνα
έχει την πιο δραστήρια
γυναίκα προεδρίνα

Για τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών:

Ο στόχος είναι η κορφή
αν έχει και χειμώνα.
Για να πετύχεις στη ζωή
θέλει μεγάλο αγώνα.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μουσική και τραγούδια από τους Μανώλη Σταυρακάκη (λύρα), Λευτέρη Ελευθ. Καλομοίρη (λύρα – λαούτο – μαντολίνο), Νίκο Ξεζωνάκη (λαούτο) και Ιάσονα Παπαδάκη (κρουστά), με το Λευτέρη Καλομοίρη να τραγουδά, στο τέλος, μαζί τους μαντινάδες. Η νεοσύστατη χορευτική ομάδα του Συλλόγου μας, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Κώστα Μέμμου, έκανε δε την επίσημη πρώτη της εμφάνιση.
Ο Σύλλογος Ανωγειανών Αθήνας «Το Ιδαίον Άντρον» ευχαριστεί όλους εκείνους, που συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση ακόμη μίας εκδήλωσής του και δη
Την Αριστέα και τον Λευτέρη Καλομοίρη τον νεότερο, που με υπομονή και διάθεση, μας βοήθησαν να συλλέξουμε το υλικό για το βίντεο της παρουσίασης,
Την αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών για την υπέροχη φιλοξενία της,
Τους μουσικούς Μανώλη Σταυρακάκη, Λευτέρη Ελευθ. Καλομοίρη, Νίκο Ξεζωνάκη και Ιάσονα Παπαδάκη, που αφιλοκερδώς συμμετείχαν στην εκδήλωσή μας και ξεσήκωσαν με τις μελωδίες τους τους παρευρισκόμενους, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη βραδιά,



Τον Κώστα Μέμμο, που επιμελήθηκε την σύσταση και παρουσίαση της χορευτικής ομάδας, την οποία απετέλεσαν οι Χαρίδημος Φασουλάς, Γιάννης Σπιθούρης, Φίλιππος Μαυρόκωστας, Αλέξης Ζερβάκης (το γένος Μαυρόκωστα), Εμμανουέλα Ανδρεαδάκη, Ιωάννα Κουνάλη, Εβελίνα Μουστάκα (το γένος Βουϊδάσκη), Σοφία Παπαδάκη (το γένος Σκουλά),
Τον Φώτη Φωτίου, για τις φωτογραφίες και τα βίντεο της βραδιάς, καθώς και για το πραγματικά συγκινητικό βιογραφικό βίντεο του Λευτέρη Καλομοίρη,
Τον Κωστή Μακρή, που επιμελήθηκε την υπέροχη αφίσα της εκδήλωσης,
Και τέλος όλους τους ανωγειανούς και φίλους του Συλλόγου μας, που τίμησαν με την παρουσία τους την αφιερωμένη στο Λευτέρη Καλομοίρη βραδιά.
Ο Σύλλογος Ανωγειανών Αθήνας εύχεται από καρδιάς, το νέο βιβλίο «Ποιο παραμύθι να σου πω» του Λευτέρη Καλομοίρη, που είναι ένα ταξίδι στον κόσμο των ονείρων, μέσα από μια αλήθεια, δωσμένη αριστοτεχνικά από τον ίδιο σαν παραμύθι, να είναι καλοτάξιδο όσο και τα μονοπάτια, που αυτό μας ταξιδεύει...

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Ανωγειανών Αθήνας «Το Ιδαίον Άντρον»
Η πρόεδρος 
Ζαχαρένια Νικηστρ. Ανδρεαδάκη

Ο Γεν.Γραμματέας
Νικόλαος Κων. Καράτζης

Post Top Ad

.............