ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε χθες στην Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης ο προστάτης της Αγιος Ματθαίος.
Παρουσία του αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, του δημάρχου Χανίων Αναστάσιου Βάμβουκα, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήθος κόσμου καθώς και μαθητών απ’ όλη την Κρήτη, που έχουν αποφοιτήσει από την Σχολή, όπως και των φοιτούντων,  τελέστηκε χθες η Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι παρακάθησαν σε γεύμα.


Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο διευθυντής του Γενικού Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Λυκείου Χανίων Θωμάς Παναγιώτου τόνισε «ο αριθμός των μαθητών που θέλουν να φοιτήσουν σε Γυμνάσιο και Λύκειο κάθε χρόνο αυξάνεται. Ετσι φέτος έχουμε 82 μαθητές απ’ όλη την Κρήτη, μεταξύ αυτών και 7 κορίτσια απ’ τα Χανιά. Αν μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και οικοτροφείο για τα κορίτσια, όπως έχουμε για τα αγόρια, ο αριθμός αυτός τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί σημαντικά». Ο κ. Παναγιώτου υπογράμμισε «τα δύο με τρία τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να λύσουμε τα όποια προβλήματα υπήρχαν και έτσι η Σχολή συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της. Ελλείψεις σε μόνιμους καθηγητές δεν υπάρχουν, ενώ να τονίσω ότι έχουμε τη στήριξη της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, που καλύπτει πάγιες ανάγκες της Σχολής, όπως οι μισθοί των υπαλλήλων και η σίτιση των μαθητών».




Αναφορικά με τους τίτλους σπουδών ο κ. Παναγιώτου επεσήμανε ότι «το απολυτήριο Γυμνασίου – Λυκείου, αν και είναι ισότιμο με τα άλλα δημόσια σχολεία, έχει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα για τους αποφοίτους μας. Διδάσκονται δωρεάν Βυζαντινή Μουσική, ενώ μπορούν να αποκτήσουν και το δίπλωμα. Μαθαίνοντας ψαλτική  τους δίνεται η δυνατότητα να ψάλουν σε ενορίες ή σε οπιαδήποτε εκκλησία και να βγάζουν το χαρτζιλίκι τους, που είναι σημαντικό, με δεδομένο την οικονομική δυσπραγία που υπάρχει. Οι απόφοιτοι της Σχολής μας έχουν 10% επιπλέον μόρια για την είσοδό τους στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της χώρας».
«Ο ρόλος που διαδραματίζει η Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης είναι σημαντικός, ενώ δεν υπάρχει άλλο ανάλογο σχολείο στο νησί», τόνισε σε σύντομη δήλωσή του στα “Χ.Ν.” ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.

http://www.haniotika-nea.gr

Post Top Ad

.............