Ο ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ Η ΧΑΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Ο ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ Η ΧΑΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ


Ο Νίκος Ξυλούρης, αν και είχε γίνει εξαιρετικά δημοφιλής, από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 μέχρι τον πρόωρο θάνατό του, το 1980, δεν εμφανίστηκε ποτέ σε ταινία του ελληνικού κινηματογράφου. Η φωνή του, μοναχά, θα ακουστεί στην ταινία «Η Χαραυγή της Νίκης» του 1971, σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα. Η πρώτη και μοναδική εμφάνιση του Νίκου Ξυλούρη σε ταινία θα γίνει το 1964, σε ηλικία 28 ετών – πριν ακόμα γίνει γνωστός, εκτός Κρήτης. 



Πρόκειται για τη μικρού μήκους ταινία «Περήφανη ράτσα» (Θρέκος Φιλμ, 1964) σε σκηνοθεσία Γιώργου Ασσαριωτάκη η οποία είναι αφιερωμένη στην Κρήτη και στον Νίκο Καζαντζάκη. Στην ταινία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Δερμιτζάκης, ο Γιώργης Αββυσινός και ο δεκαοκτάχρονος τότε Βασίλης Σκουλάς. Στο απόσπασμα που ακολουθεί παρακολουθούμε τον νεαρό Βασίλη Σκουλά και, στη συνέχεια, τον Νίκο Ξυλούρη, μεταξύ άλλων μουσικών, να παίζουν λύρα και να τραγουδούν πάνω στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη. 
* Ευχαριστούμε τον συλλέκτη-ερευνητή Μανώλη Τζιλιβάκη, για την πολύτιμη βοήθεια.

Η ΤΑΙΝΙΑ Η ΧΑΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ
Η Χαραυγή της Νίκης είναι ο τίτλος ελληνικής πολεμικής κινηματογραφικής ταινίας του 1971, σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα και σενάριο Γιώργου Λαζαρίδη και με πρωταγωνιστή τον Λάκη Κομνηνό.
Οι συμμαχικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής αναθέτουν στον Νικήτα, το γιο ενός μπεκρή συνεργάτη των Γερμανών, την καταστροφή του γερμανικού στρατιωτικού αεροδρομίου της Κρήτης. Ο Νικήτας και ο Λευτέρης, ο αρχηγός των ανταρτών, αγαπούν ταυτόχρονα την ίδια γυναίκα, την Μάρθα. Λίγο πριν την άφιξη των κομμάντος, οι αντάρτες καταστρέφουν μια γέφυρα. Οι Γερμανοί συλλαμβάνουν τον πατέρα του Λευτέρη και τη Μάρθα, για να αναγκάσουν τον Λευτέρη να παραδοθεί. Αυτός όμως ούτε παραδίνεται, ούτε βοηθάει το Νικήτα στην αποστολή, γιατί την θεωρεί καθαρή αυτοκτονία. Στο τέλος όμως αποφασίζει με μια μικρή ομάδα ανταρτών να εισβάλουν στο αρχηγείο των Γερμανών, δίνουν σκληρή μάχη και τελικά ελευθερώνουν και τον πατέρα του και τη Μάρθα.
Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1971, αλλά το κοινό την υποδέχτηκε με φοβερές αποδοκιμασίες. Οι παραγωγοί της ταινίας απείλησαν ότι θα διέκοπταν την προβολή, αν συνεχίζονταν οι αποδοκιμασίες, χωρίς αυτό να γίνει κατορθωτό. Τη μουσική έγραψε ο Κώστας Καπνίσης και τραγουδά και παίζει λύρα ο Νίκος Ξυλούρης.
Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο Ρέθυμνο το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 1970, χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της ταινίας ο αρχαιολογικός χώρος του κάστρου της Φορτέτζας. Γυρίσματα έγιναν και στην παλιά πόλη και τέλος χρησιμοποιήθηκε και το κτήριο της Νομαρχίας Ρεθύμνου.Επίσης γυρίσματα έγιναν, στο Κουρταλιώτικο και Πρασιανό φαράγγι, στο χωριό Σπήλι και στο χωριό Μύλοι, στο χωριό Μαρουλάς και στο οροπέδιο της Νίδας. Γυρίσματα έγιναν και στην πόλη των Χανίων.
Πηγή: www.musicpaper.gr

Post Top Ad

.............