ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΒΟΛΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΒΟΛΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Ο Δήμος Ηρακλείου συνδιοργανώσε τη Γιορτή Τσικουδιάς στον Καράβολα. την Δευτέρα  5 Οκτωβρίου  με τη συνδρομή του Δήμου Ηρακλείου,της 3ης Δ.Κοινότητας και της Περιφέρειας Κρήτης, ο Λαογραφικός Όμιλος  «Λάζαρος & Μανόλης Χνάρης» Μια εκδήλωση με έντονο το παραδοσιακό χρώμα της Κρήτης, βασισμένη στο τοπικό μας κέρασμα που παράγεται αυτή την περίοδο σε όλο το νησί.
Παραγωγή τσικουδιάς με το ρακοκάζανο που είχε στηθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, Κρητικοί Χοροί από το Λαογραφικό Όμιλο Χνάρη





Το χώρο επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός που συνομίλησε με τους πολίτες και τους οργανωτές της εκδήλωσης ,ενώ παραβρέθηκαν ,Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί σύμβουλοι και Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων. 






Η λέξη τσικουδιά προέρχεται από τα τσίκουδα, δηλαδή τα υπολείμματα της μουστοποίησης των σταφυλιών -τσάμπουρα, φλούδες και κουκούτσια.  Στην Κρήτη ονομάζεται τσικουδιά ή ρακή. Ξεχωρίζει από όλα τα άλλα τσίπουρα διότι αποτελεί απόσταγμα μόνον από τα τσίκουδα, χωρίς την προσθήκη κανενός άλλου αρωματικού φυτού. 


Το φορητό καζάνι του κ. Χνάρη και του Κώστα Κόκκινου με καταγωγή απο την Κράνα Ρεθύμνης παρήγαγαν την ρακί που προσέφεραν στον κόσμο, εξηγώνταςτο τρόπο παραγωγής της ρακής, αλλά και την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι καζανάρηδες με τον φόρο που επέβαλε το κράτος  στους παραγωγούς τσικουδιάς.





Ο θεσμός του ρακοκάζανου θεσμοθετήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο γύρω στο 1920 όπου και δόθηκαν άδειες για τα ρακοκάζανα στους Κρητικούς αγρότες, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα παραγωγής τσικουδιάς από τα σταφύλια που παρήγαγαν.

Τα γλέντια ακόμη και την ώρα της παραγωγής της τσικουδιάς στις κρητικές καζανιές είναι ονομαστά. Γύρω από τη "ρούμπα" (το σωληνάκι, απ΄ όπου βγαίνει η πρώτη ρακή), συγκεντρώνονται μέλη οικογενειών, παρέες, καλεσμένοι - φίλοι και γλεντάνε.





Στη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν παραδοσιακή μουσταλευριά καθώς και άλλα εδέσματα και γλυκά  όπως επίσης και άφθονη τσικουδιά και κρασί .








Post Top Ad

.............