Πέθανε απόψε Τρίτη 6 Οκτωβρίου ο Ηρακλειώτης Αγιογάφος Μανόλης Μπετεινάκης ο οποίος ήταν καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι.
Παιχνίδια που παίζει η ζωή δεδομένου ότι την συγκεκριμένη περίοδο ο γνωστός αγιογράφος Μανώλης Μπετεινάκης, παρουσίαζε τα έργα και δημιουργίες του στο κρατικό μουσείο του Αγίου Ισαάκ, στην Αγία Πετρούπολη, στα πλαίσια της έκθεσης σύγχρονης αγιογραφίας που πραγματοποιείται
Ο γνωστός αγιογράφος κ. Μανώλης Μπετεινάκης, ετοιμάζεται να παρουσιάσει έργα και δημιουργίες του στο κρατικό μουσείο του Αγίου Ισαάκ, στην Αγία Πετρούπολη, στα πλαίσια της έκθεσης σύγχρονης αγιογραφίας που πραγματοποιείται - See more at: http://www.creteplus.gr/news/-enas-kritikos-agiografos-etoimos-na-entuposiasei-ti-rosia-47092.html#sthash.LJuXwOus.dpuf
Ο γνωστός αγιογράφος κ. Μανώλης Μπετεινάκης, ετοιμάζεται να παρουσιάσει έργα και δημιουργίες του στο κρατικό μουσείο του Αγίου Ισαάκ, στην Αγία Πετρούπολη, στα πλαίσια της έκθεσης σύγχρονης αγιογραφίας που πραγματοποιείται - See more at: http://www.creteplus.gr/news/-enas-kritikos-agiografos-etoimos-na-entuposiasei-ti-rosia-47092.html#sthash.LJuXwOus.dpuf

μάλιστα στην τελετή δεν μπόρεσε να παραστεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης που "έδωσε ωστόσο το παρών" χάρη στη δύναμη του διαδικτύου - μέσω skype - με τα λόγια του να σκορπούν συγκίνηση στην αίθουσα της έκθεσης.


 1946 / Γεννιέται στο Ηράκλειο Κρήτης.
 
1962 / Ξεκινά τη μαθητεία του στην αγιογραφία στο εργαστήρι του αγιογράφου Παπα-Γιώργη Μανουσάκη.
 
1965 / Εργάζεται ως βοηθός του αγιογράφου Γεωργίου Φιλιππάκη στην ιστόρηση του Ι.Ν.Αγ.Δημητρίου Αιγίνας.
 
1969 / Ανοίγει δικό του εργαστήρι στο Ηράκλειο και εργάζεται ως ανεξάρτητις πλέον αγιογράφος αναλαμβάνοντας αναθέσεισ από ιδιώτες και από τις εκκλησιαστικές αρχές.
 
1975 / Του ανατίθεται το πρώτο τοιχογραφικό σύνολο για το παρεκκλήσι Αγ.Ιωάννου του Ερημίτη Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας ( με βοηθούς του Μ. Βασιλάκη και τον Ν. Κρητικό ).
 
1975-1990 / Τοιχογραφικά σύνολα αυτής της περιόδου, μεταξύ αλλων στους Ι. Ν. Παναγίας της Φανερωμένης Παχιάς Άμμου, Αγ. Θεοδώρων και ΑγΔημητρίου Ησυχαστηρίου Ηρακλείου,Άξιον Εστί Ιεράπετρας (με συνεργάτη του Μ. Σταυρουλάκη), Αγ. Γεωργίου Πόρου και σε Ι. Ναούς του Κάτω και Άνω Χωριού Ιεράπετρας. Παράλληλα, αναλαμβάνει και φορητές εικόνες τέμπλων μεταξύ άλλων για τους Ι .Ν. Αγ. Γεωργίου Σητείας, Άξιον Εστί Ιεράπετρας, και Αγ. Νικολάου στη ναυτική βάση Σηταίας και Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας. Του ανατίθεται η ιστόρηση της Τράπεζας Ι. Μονής Τοπλού με την τεχνική της νωπογραφίας. Αρχίζει δοκιμές και το 1987 ξεκινά την εργασία στην Τράπεζα της Ι. Μονής.
 
1990-2000 / Ολοκληρώνει το έργο της ιστόρησης στην Τράπεζα της Ι. Μονής Τοπλού (1994). Παράλληλα, φιλοτεχνεί φορητές εικόνες τέμπλου μςταξύ αλλων υια τον Ι. Ν. Ευαγγελίστριας Σητείασ, και τον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Αρκαλοχωρίου, ενώ αρχίζει την ενασχόλησή του με την τέχνη του ψηφιδωτού. Ψηφιδωτά έργα του αυτής της δεκαετίας ( με τη συνεργασία της Μ. Κουμάνοβα) βρίσκονται στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου στη ναυτική βάση Σητείας, στην Ι. Μονή της Παναγίας Παντάνασσας.
 
2000 έως σήμερα / Εργάζεται φιλοτεχνώντας τοιχογραφικά σύνολα, με πρόσφατο αυτό στον Ι. Ν. Παναγίας της Ελεούσας, Ιεράπετρας ( με συνεργάτη του Κ. Νούλανς ), και στον Ι. Ν. Αγ. Αικατερίνας Σητείας ( με συνεργάτη του Ν. Βισκαδουράκη ), ενώ συνςχίζει να δουλεύει ψηφιδωτά και έργα φορητών εικόνων όπως για τα τέμπλα των Ι. Ναών Αγ. Άννας Σητείας, Πέτρου και Παύλου Άρβης, Εσοδίων στο χωριό Χουμέρι και Προφήτη Ηλία στο χωριό Παπαγιαννάδες Σητείας.





Η τελετή της έκθεσης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ρωσικής κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε στο ναό του Αγίου Ισαάκ και στην αίθουσα Εκθέσεων και Συναυλιών του Καθεδρικού Ναού «Smolny» ενω πήρε τεράστια έκταση στα Ρωσικά ΜΜΕ. Μάλιστα την εκδήλωση κάλυψαν 7 ρωσικά κανάλια !
Στην τελετή δεν μπόρεσε να παραστεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης που "έδωσε ωστόσο το παρών" χάρη στη δύναμη του διαδικτύου - μέσω skype - με τα λόγια του να σκορπούν συγκίνηση στην αίθουσα της έκθεσης. 
Εντυπωσιασμένος απο τη μεγαλοπρεπή εκδήλωση δήλωσε ο  εντεταλμένος σύμβουλος πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κ. Φασουλάκης !


Πρόκειται για 50 και πλέον έργα του Μανόλη Μπετεινάκη τα οποία ταξίδεψαν στην Αγία Πετρούπολη από το Λασίθι, το Τοπλού, το Αρκαλοχώρι κι όπου αλλού βρίσκονται για να εκτεθούν από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου!
«Ρωσία και Κρήτη, Ελλάδα. Υπάρχουν στενοί πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ μας για αιώνες. Ήδη τον 13ο αιώνα Ρώσοι προσκυνητές επισκέπτονται τα ιερά του νησιού. Ζητήματα πολιτιστικών επαφών συζητήθηκαν σε επιστημονικά συνέδρια στη Μόσχα και στο Ηράκλειο και ήταν τα θέματα πολλών ατομικών εκθέσεων στην Κρήτη και στη Ρωσία. Η έκθεση «Αυτές οι εικόνες οι αχειροποίητες..." είναι μια λογική επέκταση τους. Το νέο και ιδιαίτερό της είναι ότι συστήνει τον καλλιτέχνη που εργάζεται σήμερα, αλλά στο έργο του αποδεικνύεται η βαθιά σχέση με τις αρχαίες παραδόσεις της Κρητικής Σχολής» σημειώνει ο ίδιος ο αγιογράφος. 


Το πόσο σημασία αποδίδουν οι Ρώσοι σε αυτή την έκθεση φαίνεται και από την οργάνωσή τους εδώ και μήνες. Αλλά και από την επιλογή του ναού του Αγίου Ισαάκ. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό στην χώρα μετά τον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρος που βρίσκεται στη Μόσχα. Είναι αφιερωμένη στο άγιο Ισαάκ της Δαλματίας που θεωρούνταν προστάτης του Μεγάλου Πέτρου.