Η ΚΟΝΔΟΥΡΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Η ΚΟΝΔΟΥΡΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Η Κουνδούρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε με το 324/13-5-1964 Β. Δ/γμα. και συστάθηκε με δωρεά της κ. Χρυσούλα Ξανθουδίδου - Κουνδούρου,στη μνήμη του Εθνομάρτυρα αδελφού της Ρούσου Ανδρέου Κούνδουρου, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές, στις 29 Αυγούστου 1944, στην Αγυιά Χανίων.
Σκοπός του νομικού αυτού προσώπου ήταν και είναι η συγκέντρωση επιστημονικών βιβλίων, περιοδικών, χειρόγραφών κ.λ.π., για επιστημονικές μελέτες και για την ανάπτυξη της πνευματικής μορφώσεως των δημοτών της πόλεως του Αγίου Νικολάου.
Από το 1967 μέχρι το 1986 στεγαζόταν στο ισόγειο του παλαιού Δημαρχείου. Το καλοκαίρι του 1986, μεταστεγάστηκε στην θέση που βρίσκεται σήμερα, στην οδό Ρ. Καπετανάκη 18.
Η βιβλιοθήκη έχει περίπου 10.000 τίτλους μη δανειστικών βιβλίων και περίπου 8000 τίτλους δανειστικών. Επίσης διαθέτει εφημερίδες και περιοδικά.
Στη συλλογή των εφημερίδων υπάρχουν τα φύλλα  της εφημερίδας του Αγ. Νικολάου  ΑΝΑΤΟΛΗ από το 1964 έως σήμερα. 
Στη βιβλιοθήκη λειτουργεί Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο. Για το σκοπό αυτό έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για πέντε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με πρόσβαση στο διαδίκτυο από τους χρήστες της βιβλιοθήκης. Δύο από αυτούς  είναικατάλληλοι για να εξυπηρετούν  άτομα με ειδικές ανάγκες
Το υλικό καταχωρείται σύμφωνα με το σύστημα αυτοματισμού βιβλιοθηκών ΑΒΕΚΤ 5,6, στη βάση της βιβλιοθήκης. Η επεξεργασία του υλικού γίνεται σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και πιο συγκεκριμένα : καταλογογράφηση AACR2, ταξινόμηση με το DEWEY και θεματική ευρετηρίαση με το LIBRARY OF CONGRESSSUBJECT HEADINGS, σε συνδυασμό με τις θεματικές επικεφαλίδες της  Εθνικής Βιβλιοθήκης. Εξυπηρετεί όλο τον πληθυσμό της περιοχής και προσπαθεί να ικανοποιήσει τις εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και πληροφοριακές ανάγκες των χρηστών της.
Στη βιβλιοθήκη οργανώνονται σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους ξεναγήσεις  τμημάτων σχολείων του δήμου μας, ώστε να γνωρίσουν οι μικροί μαθητές και αυριανοί αναγνώστες το χώρο,  τα βιβλία  και να νιώσουν τη μαγεία της ανάγνωσης.
Η βιβλιοθήκη υπάγεται στον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου. Στις δραστηριότητες και υποχρεώσεις του Οργανισμού, περιλαμβάνονται η καλή λειτουργία και ανάπτυξη των βιβλιοθηκών του Δήμου,  οι εκδόσεις  βιβλίων, η δημιουργία σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκθέσεων βιβλίου  κ.α. 
Στη λειτουργία της βιβλιοθήκης απασχολούνται δύο άτομα. Μια μόνιμη υπάλληλος κλάδου ΤΕ Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης  και μια κλάδου ΔΕμε σύμβαση αορίστου χρόνου.

Post Top Ad

.............