ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ

Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ - ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ


Ενα από τα μεγαλύτερα και υπεραιωνόβια δέντρα της Ευρώπης-ο πλάτανος στο Κράσι- χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο της φύσης και προστατεύεται πλέον από την ελληνική Πολιτεία.


ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Το Προεδρικό Διάταγμα για τον “Πλάτανο του Καζαντζάκη” όπως τον λένε (στον ίσκιο του έκανε παρέα ο Καζαντζάκης, ο Βάρναλης, ο Αλεξίου κ.α.) εγκρίθηκε από το ΥΠΕΠΑ και εστάλη για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια και οι όροι προστασίας του είναι πολύ αυστηροί.



ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Σύμφωνα με το Π.Δ. το διατηρητέο μνημείο της φύσης έχει πλέον μια ζώνη προστασίας 915 μέτρων πέριξ του δέντρου στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η πηγή “Μεγάλη Βρύση” με την οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες ο πλάτανος το μέγεθος και η υπόστασή του!



ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ


Ο πλάτανος που η ηλικία του ξεπερνά τα 1000 χρόνια είναι ένα από τα λίγα τέτοια δέντρα στον κόσμο καθώς η περιφέρειά του (στο “στήθος”) είναι 14,60 μέτρα!
Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένους δασολόγους είναι λίγα τα δέντρα σε όλο τον κόσμο που έχουν στηθαία περιφέρεια άνω των 10 μέτρων. Σύμφωνα δε με άλλες έρευνες πρέπει να είναι μεταξύ των 5 μεγαλύτερων δέντρων της Ευρώπης.






Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΣΤΗ ΓΟΡΤΥΝΑ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ο Πλάτανος αυτός ήταν φημισμένο δέντρο κοντά στην Γόρτυνα του Δήμου Φαιστού στον Νομό Ηρακλείου. Δίπλα στο δέντρο ανάβλυζε πηγούλα. Το δέντρο αυτό είχε την εξαιρετική ιδιότητα να μένει πάντα πράσινο, ενώ όλα τα άλλα φυλλοβόρα φυτά κάθε φθινόπωρο έριχναν την φυλλωσιά τους. Κάτω από την σκιά του δέντρου αυτού ο Δίας ερωτεύτηκε την Ευρώπη όταν την απήγαγε απο την φοινίκη.


Ο συγκεκριμένος Πλάτανος απεικονίζεται στα νομίσματα της Γόρτυνας μαζί με την Ευρώπη που κάθεται πάνω στα κλαριά του
Ο Πλάτανος της Γόρτυνας ήταν μυθικό ιερό δέντρο στην Κρήτη αφιερωμένο στον Δία.
φωτ - εφη μπακαντακη
Το χαρακτηριστικό της ποικιλίας αυτής είναι ότι είναι αειθαλής, δηλαδή δεν ρίχνει τα φύλλα της το χειμώνα, σε αντίθεση με τους κοινούς φυλλοβόλους πλάτανους.
Ένα από αυτά τα ελάχιστα πλατάνια έχει τεράστια μυθολογική αξία και έχει επιβιώσει στα βάθη των αιώνων, από τη Μινωϊκή εποχή. Αυτός είναι ο πλάτανος της Γόρτυνας, ο οποίος στέκεται ακόμη αγέρωχος στο βάθος του σημερινού αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Γόρτυνας.




Η ΕΛΙΑ ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΣΙ - ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχθεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) σαν «Μνημειακό» λόγω των μεγάλων διαστάσεων του κορμού του, αλλά και λόγω της θέσης του κοντά στους αρχαίους  οικισμούς. Η περίμετρός της είναι 14.20 μέτρα και η ηλικία της εκτιμάται ότι είναι 3250 ετών! (1350-1100 π.Χ.) Η πρώτη νικήτρια του Μαραθωνίου Γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στεφανώθηκε με κλαδί ελιάς από το δένδρο αυτό.


Η Ελιά και το Ελαιόλαδο συνδέονται στενά με την Μυθολογία, την
ιστορία, την Παράδοση, την Θρησκεία, την Τέχνη, αλλά και την Κοινωνική
και Οικονομική ζωή των κατοίκων της Κρήτης 9.000 χρόνια πριν από

σήμερα.
Σήμερα, οι ελαιώνες καλύπτουν το 1/4 της συνολικἠς ἑκτασης του νησιού,
αποτελούν το στοιχείο που κυριαρχεί στο φυσικό περιβάλλον του και 
απασχολούν το σύνολο σχεδόν των αγροτικών οικογενειών του. 
Μεταξύ των ελαιοδἐντρων της Κρήτης υπάρχουν αρκετά που μπορούν να
χαρακτηριστούν ως Μνημειακά.
Το Ελαιόδεντρο αυτό που βρίσκεται στην θέση «Αζοριάς», περίπου δέκα χιλιομέτρων από το Μόχλο.

Στην είσοδο του Καβούσι, κάνουν το πρώτο αριστερά μετά από μια μικρή 
γέφυρα (στους πρόποδες της καθόδου του Πλατάνου) και ακολουθήστε τις
πινακίδες «γέρικη ελιά» (τις συντεταγμένες 35 ° 06'54 .78 "N - 25 ° 51 
0.43 '40 "E και σε υψόμετρο από 252 μ.).

ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ


Οι διαστάσεις του κορμού σε ύψους 0,8m, που περιλαμβάνονται στον Πίν.1 
και ειδικά η μέγιστη διάμετρος του (4,90m) και η περίμετρος του

(14,20m) επιτρέπουν μια χονδρική εκτίμηση της ηλικίας του με βάση την 
μέθοδο των 
ετήσιων δακτυλίων (Μιχελάκης Ν. 2002).
Σύμφωνα με την μέθοδο αυτή και θεωρώντας ως μέση ετήσια ακτινική 
αύξηση 0,75 mm|έτος η ηλικία του δέντρου εκτιμάται σε περίπου 3.250 
έτη πριν σήμερα Η ηλικία αυτή τοποθετεί την πρώτη παρουσία του δέντρου
στην Μετανακτορική εποχή της Μινωικής περιόδου (1350-1100 π.Χ.).



Η ΤΡΙΚΟΚΙΑ ΣΤΗΝ ΖΩΜΙΝΘΟΣ

Η Ζώμινθος ήταν μια μικρή πόλη των Μινωϊτών στον Ψηλορείτη, με ιερή πηγή, που βρισκόταν κοντά στο Ιδαίον Άντρο. Στον αρχαιολογικό χώρο της Ζωμίνθου υπάρχει μια μεγάλη τρικοκιά ή κράταιγος  με ασυνήθιστα εντυπωσιακές διαστάσεις, που έχει χαρακτηριστεί ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης.


ΠΗΓΗ - cretanbeaches.com



Η ΑΓΙΑ ΜΥΡΤΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΛΙΑΝΗΣ

Κυρίαρχο ρόλο στη λατρευτική παράδοση της Μονής Παλιανής διαδραματίζει η γνωστή "μυρτιά της Παλιανής", ένα αιωνόβιο δένδρο που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο ναό και στο Ν.Δ. τμήμα του περιβόλου. Η εικόνα της Παναγίας βρίσκεται πάντα στο ειδικό εικονοστάσι, στον κορμό του δέντρου και το καντήλι της μυρτιάς ανάβει συνέχεια! Η " Αγία Μυρτιά", όπως αποκαλείται από τις μοναχές, γιορτάζει ξεχωριστά από το ναό καθιερώθηκε δηλαδή ειδική γιορτή για την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, στις 24 Σεπτεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό το ότι η ευλογία των άρτων γίνεται κάθε χρόνο κάτω από το ιερό αυτό δέντρο, και ως τράπεζα χρησιμοποιείται ένα αρχαίο κιονόκρανο! (Προέρχεται από την πρωτοχριστιανική βασιλική ).
Τα πιο χαμηλά κλαδιά του έχουν εντελώς απογυμνωθεί από τα φύλλα τους. Τα κόβουν οι προσκυνητές της Παλιανής άλλοι κατασκευάζουν φυλακτά, άλλοι τα κρεμούν στα εικονοστάσιά τους. Η λατρεία της " Αγίας Μυρτιάς" αποτελεί επιβίωση πανάρχαιων λατρευτικών συνηθειών και πιο συγκεκριμένα της λατρείας των ιερών δένδρων:
«Έκπληκτικήν έπιβίωσιν λατρείας ίερού δένδρου, είς τήν σημερινήν Kρήτην» σημειώνει ο γνωστός αρχαιολόγος Στυλιανός Αλεξίου, «αποτελεί ή 'Αγία Μυρτιά τής μονής Παλιανής , Ηρακλείου. Προς την λατρείαν τού δένδρου τούτου συνδυάζεται λατρεία τής Θεοτόκου, τής όποίας είκών, όρατή μόνον είς παίδας, πιστεύεται ότι περικλείεται είς τόν κορμόν. ' Ιαματικαί ίδιότητες άποδίδονται είς τά φύλλα τού δένδρου, τα όποία χρησιμοποιούνται διά θεραπευτικόν "κάπνισμα", "άφεψήματα" καί "φυλακτά"».


Το ιερό δέντρο της Παλιανής αποτελεί επίκεντρο της λατρείας ιδιαίτερα κατά την περίοδο του 15αύγουστου. Κάθε απόγευμα όλες οι μοναχές κάνουν παρακλήσεις κάτω από την Αγία Μυρτιά και προσεύχονται. Η τελετουργία αυτή αποκτά μια ξεχωριστή σημασία για τα δεδομένα της Ορθόδοξης Χριστιανικής παράδοσης. Η υπαίθρια τελετουργία κάτω από το ιερό δέντρο είναι φαινόμενο ίσως και μοναδικό για τα εκκλησιαστικά δεδομένα. Αλλά και ξεχωριστά κάθε μοναχή θεωρεί ότι ανάμεσα στα καθήκοντά της συμπεριλαμβάνεται και η τακτική προσευχή κάτω από την Αγία Μυρτιά.
Οι μοναχές κόβουν τα κλαδιά του δέντρου και σχηματίζουν μ' αυτά μικρούς σταυρούς. Ένας τέτοιος σταυρός θεωρείται ότι περικλείει θαυματουργές ιδιότητες και μπορεί να ακούσει κανείς στην Παλιανή αναρίθμητες σχετικές παραδόσεις. Τα τελευταία χρόνια οι πιο χαμηλοί κλώνοι του δένδρου έχουν εντελώς απογυμνωθεί από φύλλα τα οποία κόβουν και παίρνουν μαζί τους οι προσκυνητές. Στον κορμό έχουν τοποθετηθεί εικονοστάσι και δίπλα του μπορεί να δει κανείς άφθονα αφιερώματα, τα οποία είτε αφήνουν στον κορμό είτε κρεμούν στα κλαδιά του δέντρου.


Η " Αγία Μυρτιά" μπορεί να είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα λατρείας ιερού δέντρου, όχι όμως και το μοναδικό. Ερευνώντας τα τελευταία χρόνια τις παραδόσεις γύρω από τα ιερά δέντρα της Κρήτης, εντόπισα πάνω από 50 τέτοια δέντρα, σ' όλη την Κρήτη. Και στα γύρω από τη Μονή Παλιανής χωριά υπάρχουν παραδείγματα που απηχούν τη λατρεία ιερών δέντρων, πράγμα που σημαίνει ότι η ευρύτερη περιοχή αποτελεί κοιτίδα πανάρχαιων λατρευτικών συνηθειών. Είναι γνωστό σήμερα ότι η λατρεία ιερών δέντρων στην Κρήτη, ξεκινά από τα μινωικά χρόνια!

Πηγή :
Νίκος Ψιλάκης - Λαικές τελετουργιες στην Κρήτη 
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ


Η ΕΛΙΑ - ΠΑΛΙΑΜΑ ΣΤΟ ΜΟΡΟΝΙ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχθεί  από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)   σαν  «Μνημειακό» λόγω της ιδιαίτερης αισθητικής του ανάγλυφου και του μεγέθους  του κορμού του. 
 Το Ελαιόδεντρο  αυτό που βρίσκεται στην θέση Αγ, Παρασκευή του ΔΔ Πανασός του Δήμου  Ρούβα (συντεταγμένες Ν35ο  07,670 και ΕΟ 24ο 59,165 και  υψόμετρο 447 m), ανήκει στην Εκκλησία   χαρακτηριζόμενο ως Μοναστηριακό και  είναι  ποικιλίας Χοντρολιάς  εμβολιασμένης  σε υποκείμενο  Αγριελιάς. 

Ο κορμός του δέντρου έχει ειδική  αισθητική  και φέρει  αρκετά μεγάλη  χαρακτηριστική ημικυκλική  προεξοχή η οποία  του προσδίδει  σημαντική ιδιαιτερότητα. 
Ο κορμός του δέντρου σε ύψος 0,8m από το έδαφος έχει   μέγιστη διάμετρο (4,20m) και  περίμετρο 10,60.m ενώ στην βάση  του δέντρου έχει μέγιστη διάμετρο 4,50m και περίμετρο 12,10m.



Η ΕΛΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΒΩΝ ΚΙΣΣΑΜΟΥ
ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχθεί  από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)   σαν  «Μνημειακό» λόγω της ιδιαιτερότητας του σχήματος και  της εξαιρετικής αισθητικής του αναγλύφου    του κορμού του.
 Το Ελαιόδεντρο  αυτό που βρίσκεται στην θέση Πάνω Βούβες του Δ.Δ. Βουβών  του Δήμου  Κολυμβαρίοι  (συντεταγμένες Ν 35ο 29,212 και ΕΟ 23ο 47,217 και  υψόμετρο 272  m), ανήκει στον Παναγ. Καραπατάκη οποίος  το παραχώρησε στον Δήμο Κολυμβαρίου  και είναι  ποικιλίας  Μαστοειδούς που τοπικά αποκαλείται Τσουνατη    εμβολιασμένη  σε υποκείμενο  Αγριελιάς. 



Ο κορμός του δέντρου έχει   εξαιρετικό  ανάγλυφο  με ιδιαίτερη αισθητική.  Η επιφάνεια του  πραγματικό έργο γλυπτικής παρουσιάζει διαφορά  σχήματα   που φαντάζουν με αλλόκοτες  μορφές προσώπων και  πραγμάτων!  
Το δέντρο έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο της Φύσης ενώ με κότινο από το δέντρο αυτό, που κόπηκε με ειδικές τελετές, στεφανώθηκε ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου ανδρών κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004.
Ο κορμός του δέντρου σε ύψος 0,9m από το έδαφος έχει   μέγιστη διάμετρο (3,70m) και  περίμετρο 8,10.m ενώ στην βάση  του δέντρου έχει μέγιστη διάμετρο 4,53m και περίμετρο 12,55m.
Το δέντρο επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πολλοί Υπουργοί, Αξιωματούχοι και  σημαντικοί  Επιστήμονες ξένων χωρών.   



Η ΕΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ - ΑΝΙΣΑΡΑΚΙ
ΚΑΝΔΑΝΟΣ

Αρκετά ελαιόδεντρα, συστάδες ελαιοδέντρων άλλα και ελαιώνες ολόκληροι που υπάρχουν σήμερα στις περιοχές Ανισαράκι και Βαρδαλιανά της ιστορικής  κωμοπόλεως της Κανδάνου  στα Χανιά που θα μπορούσαν με βάση το μέγεθος το ανάγλυφο και τις σπηλαιώσεις του κορμού να χαρακτηριστούν σαν Mνημειακά. 
Μεταξύ αυτών  είναι και η Ελια στην θεση Αγ.Γεωργιος,  του οικισμου Ανισαρακ το οποίο  έχει ανακηρυχθεί  από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)   σαν  «Μνημειακό» λόγω του ειδικού πεπλατυσμένου  σχήματος  και  του ανάγλυφου του κορμού του και λόγω  της κατάταξης του από τους κατοίκους παλαιοτέρων εποχών στις «δεκαοχτούρες», δηλαδή στα ελαιόδεντρα που παρήγαγαν  18 μίστατα (δοχεία των  12 κιλών), δηλαδή περίπου 220  κιλά ελαιόλαδο. Σήμερα η παραγωγή του έχει μειωθεί στα 80-100  κιλά. 


Το Ελαιόδεντρο  αυτό που βρίσκεται στην θέση «Αγ. Γεώργιος»  του οικισμού «Ανισαράκι»  της Κανδάνου (συντεταγμένες N 35o 20’ 128 και  ΕΟ 23ο 45’ .408 και υψόμετρο 510m), ανήκει στον Μιχ. Γ. Σαρτζετάκη,  είναι  ποικιλίας Μαστοειδούς που τοπικά αποκαλείται «Τσουνατη»    εμβολιασμένης  σε υποκείμενο  Αγριελιάς. 
Ο κορμός του δέντρου σε ύψος 0,8m από το έδαφος έχει   μέγιστη διάμετρο (4,35m) και  περίμετρο 12,32.m ενώ στην βάση  του δέντρου έχει μέγιστη διάμετρο 6,85m και περίμετρο 18.27m.


Η ΕΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΕΝΟΥΣ
Το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχθεί  από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)   σαν  «Μνημειακό» λόγω των μεγάλων διαστάσεων του κορμού   και της  κόμης του  αλλά και λόγω της  θέσης του κοντά στον  αρχαίο  οικισμό «Κυλίντρα» Υστερομινωικής περιόδου. 

Το Ελαιόδεντρο  αυτό,  βρίσκεται μαζί με άλλα πολύ παλαιά και εξαιρετικού αναγλύφου  ελαιόδεντρα,  στην θέση «Λάκκος» του Δ.Δ. Σαμωνά του Δήμου Αρμένων ανήκει το 2008  στους  Κληρονόμους Εμμ Μαυρομουστακάκη,  είναι  ποικιλίας Μαστοειδούς που τοπικά αποκαλείται «Τσουνάτη»  εμβολιασμένης  σε υποκείμενο  Αγριελιάς. 

Ο κορμός του δέντρου σε ύψος 0,9m από το έδαφος έχει   μέγιστη διάμετρο (5,25m) και  περίμετρο 12,90.m ενώ στην βάση  του δέντρου έχει μέγιστη διάμετρο 6,70m και περίμετρο 20,05m.


Η ΕΛΙΑ ΓΡΕ ΕΛΕ ΣΤΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ
Το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχθεί  από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)   σαν  «Μνημειακό» λόγω του ειδικού μεγέθους, του  σχήματος  και  του ανάγλυφου του κορμού του και λόγω  του ότι  η ονομασία της τοποθεσίας  που βρίσκεται «Γρε Ελέ»  (Γριά Ελιά) προέρχεται από το ελαιόδεντρο αυτό.
Το Ελαιόδεντρο  αυτό που βρίσκεται  και υψόμετρο 300m), ανήκει στον Δημήτρη  Χνάρη  είναι  ποικιλίας Θρουμπολιάς  εμβολιασμένης  σε υποκείμενο  Αγριελιάς. 


Η ΕΛΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΔΑΜΙΑΝΩΝ ΣΥΒΡΙΤΟΥ
Το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχθεί  από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)   σαν  «Μνημειακό» λόγω της ιδιαιτερότητας του σχήματος και  της αισθητικής του αναγλύφου    του κορμού του.

 Το Ελαιόδεντρο  αυτό που βρίσκεται στην θέση Καρδαμιανά του Δ.Δ. Γέννα του Δήμου  Συβρίτου και  υψόμετρο 387 m), ανήκει το 2008 στον Εμμ. Αντ. Σφακιανάκη  και είναι  ποικιλίας  Θρουμπολιάς   εμβολιασμένης  σε υποκείμενο  Αγριελιάς. 
Ο κορμός του δέντρου έχει ειδικό σχήμα και ιδιαίτερη αισθητική.  Αρχικά δίδει εντύπωση τεσσάρων δέντρων πολύ κοντά μεταξύ τους. 

Εύκολα όμως διαπιστώνεται ότι  πρόκειται  περί ενός  δέντρου  με μεγάλη  κεντρική βάση από την οποία εκφύονται  τέσσερεις διαφορετικοί κύριοι βραχίονες, ενώ φαίνεται ότι υπήρχαν  και  άλλοι δύο οι  οποίοι έχουν αφαιρεθεί. 
Ο κορμός του δέντρου σε ύψος 0,8m από το έδαφος έχει   μέγιστη διάμετρο (3,60m) και  περίμετρο 10,10.m ενώ στην βάση  του δέντρου έχει μέγιστη διάμετρο 3,90m και περίμετρο 16,70m. 



Η ΕΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΣΤΡΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ
Ελαιόδενδρο γνωστό σαν «Ελιά της Μαθαίνας» ποικ. Μαστοειδούς εμβολιασμένης σε Αγριελιά ευρισκόμενο στο χωριό Λάστρος Σητείας ανατολικά της εκλησσίας Αγ. Τριάδος. Ο κεντρικός κορμός του δένδρου,  έχει ένα θαυμάσιο εξωτερικό ανάγλυφο και  σχηματίζει μαζί με τον βράχο (σπηλαίωση που χωράει  3-4 άτομα. 

Σήμερα η κόμη του αρχικού δένδρου  είναι αρκετά περιορισμένη ενώ παραφυάδες που έχουν εκπτυχθεί από το υποκείμενο (πιθανώς olevaster) έχουν αναπτυχθεί αρκετά.

Το δένδρο ευρίσκεται μεταξύ τριών εκκλησιών και έχει σημαντική σπουδαιότητα γιατί συνδέεται με τις τοπικές θρησκευτικές παραδόσεις. Στο φύλλωμα του δένδρου αυτού, οι κάτοικοι του χωριού πίστευαν ότι, όσοι δεν είχαν αμαρτήματα, μπορούσαν να δουν Aγίους και από αυτό έκοβαν κάθε χρόνο τον  κλώνο (κλάδο)  που χρησιμοποιούσαν κατά την τελετή της Εορτής των Βαΐων. 





Η ΦΟΥΡΚΟΛΙΑ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Στη Σητεία, δεξιά του δρόμου προς Πισκοκέφαλο, υπάρχει υπεραιωνόβιο ελαιόδεντρο ονομαζόμενο Φουρκολιά (Νέα Επαρχία 20-3-02) για το οποίο υπάρχει η φημολογία ότι σ’ αυτό κρεμούσαν οι Τούρκοι τους Χριστιανούς. Η ονομασία Φουρκολιά είναι φανερό ότι προέρχεται από το ρήμα φουρκίζω ή φουρκίζομαι, που σημαίνει πνίγομαι από σφίξιμο στον λαιμό, και αναφέρεται συνήθως σε κατοικίδια ζώα (κατσίκες, πρόβατα) που βόσκουν δεμένα με σχοινί ή αλυσίδα στο χωράφι. 
Δυστυχώς, το δέντρο έχει ημικαταστραφεί από πρόσκρουση αυτοκινήτου σε αυτό.




Post Top Ad

.............