ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

11zon_created-GIF

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

%25CF%2581%25CE%25B1%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25BF+%25CE%25BA%25CF%2581%25CE%25B7%25CF%2584%25CE%25B7
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ

 Τα καλιτσούνια  πιο παλιά παρασκευάζονταν με φύλλο από απλό ζυμάρι χωρίς άλλα υλικά και γέμιση από χλωρό τυροζούλι (κατσικίσιο) με ψιλοκομμένο αβράσαμο και μερικές φορές λίγη ζάχαρη και τηγανίζονταν σε λάδι.

KALI

Αργότερα στο ζυμάρι προστέθηκαν αυγά, γάλα, ζάχαρη, βούτυρο κ.ά. ή δε γέμιση γινόταν με το λεγόμενο «χλωρό» που αποτελούνταν από μισό φρέσκο κεφαλοτύρι δηλαδή τη «μαλάκα» και μισό από φρέσκια γλυκιά μυζήθρα. Στη γέμιση πρόσθεταν πάλι αβράσαμο, ζάχαρη και αυγά. Τα καλιτσούνια αυτά κατασκευάζονταν αρκετά μεγάλα, φουρνίζονταν σε ξυλόφουρνους κατάχαμα όπως το ψωμί και ακριβώς επειδή ήταν μεγάλα προσφέρονταν κομμένα σε 4 ή  6 τεμάχια.

KALI2

Στα μεταγενέστερα χρόνια οι συνταγές τελειοποιήθηκαν. Κατασκευάζονταν νέα σχήματα όπως τα λυχναράκια και τα τρίγωνα και η γέμιση ήταν κυρίως από μυζήθρα μόνο. Ψήνονταν τοποθετημένα μέσα σε ταψιά είτε στον ξυλόφουρνο είτε σε φούρνο ξυλόσομπας.

KALI4

Συνταγή για καλιτσούνια:
       1 ποτήρι του νερού γάλα
       6 αυγά
       2 και μισό ποτήρια νερού αλεύρι
       1 ποτήρι νερού λάδι
       4 μπέικιν
        Χυμός ενός λεμονιού, ξύσμα λεμονιού
        3 βανίλιες
Για τη γέμιση:
        1 μυζήθρα φρέσκια περίπου ενάμισι κιλό
        1 ποτήρι ζάχαρη
        2 αυγά
        λίγη κανέλα

KALI3


ΠΗΓΗ: https://sites.google.com

Post Top Ad