Η ΒΡΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΣΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΑΝΙ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Η ΒΡΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΣΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΑΝΙ

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσικοχορευτική βραδιά γεμάτη αυθεντικό Κρητικό Πολιτισμό στον υπαίθριο χώρο του επιβλητικού Ιερού Ναού «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ» στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι από το Πολιτιστικό και Πνευματικό Κέντρο «Άξιον Εστίν» με την ευθύνη διδασκαλίας από τον Όμιλο Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ»
Η εκδήλωση σηματοδότησε την ολοκλήρωση της φετινής  επιτυχημένης λειτουργίας του Κέντρου και της δημιουργικής συνεργασίας του με τον Όμιλο «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ».
Κόντρα στην κρίση και τους αρνητικούς προβληματισμούς των ημερών οι μικροί και μεγάλοι μαθητές του Αετογιάννη από το Πολιτιστικό και Πνευματικό Κέντρο «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ» έδωσαν  ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας και χαράς. Ότι η Ελλάδα διατηρεί -μέσα από την καλλιέργεια των νέων της- ισχυρούς τους δεσμούς με τις ζωντανές παραδόσεις της και τον μακραίωνα πολιτισμό της.



Μαθητές από 4 ετών και πάνω παρουσίασαν την προσπάθεια 9 μηνών στο «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ»,  χόρεψαν τους περίφημους χορούς της Κρήτης και τραγούδησαν, χορεύοντας, με τον πιο παραδοσιακό τρόπο τα τραγούδια της. Παράλληλα μας θύμισαν  τους λιγότερο διαδεδομένους, τους λεγόμενους παλαιούς ή λησμονημένους χορούς τους οποίους παρουσίασαν και εξήγησαν την Ιστορία και τις λαϊκές παραδόσεις που συνδέονται με αυτούς.

Ακολούθησε η ομάδα χορού από το τμήμα ενηλίκων του «Άξιον Εστίν». Οι χορευτές και χορεύτριες ντυμένοι με παραδοσιακές κρητικές ενδυμασίες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους χαρίζοντας στους θεατές μοναδικό θέαμα με τις υψηλού επιπέδου χορευτικές τους ικανότητες σε πολλούς κρητικούς χορούς.


Ο πρόεδρος του  Διοικητικού Συμβουλίου  του Πολιτιστικού – Πνευματικού Κέντρου «Άξιον Εστίν» π. Γεώργιος Μετοχιανάκης  στην ομιλία του αναφέρθηκε στην καθόλα εποικοδομητική  συνεργασία του Κέντρου με τον Όμιλο Παιδείας και Πολιτισμού ‘ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ’ λέγοντας ότι η εκμάθηση των παραδοσιακών χορών αποτελεί ψυχοπλαστική διαδικασία  και για τους μεγάλους αλλά ιδίως για τα παιδιά και προσφέρει πέρα από την διαιώνιση των παραδοσιακών αξιών και μια σημαντική εκφραστική δυνατότητα, ως αντίδοτο στη σημερινή πολυεπίπεδη κρίση.




Ο ιδρυτής του Ομίλου ‘Αετογιάννης’ Παναγιωτάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε το πόσο σημαντικό είναι να επιμένει κανείς στις παραδοσιακές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι ο Παπαδιαμάντης λέει “να στέργωμεν εις τα πάτρια” δηλαδή να τιμούμε τη δική μας παράδοση. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα και η κινητήριος δύναμη του Ομίλου Παιδείας και Πολιτισμού ‘Αετογιάννης’ και το αποδεικνύει όλα αυτά τα χρόνια που άοκνα υπηρετεί  αυτές τις διαχρονικές αξίες. Η οικογένεια πρέπει να γαλουχεί στα παιδιά τις αξίες της παράδοσης αλλά πέραν αυτού η εκπαίδευση πρέπει να αισθητοποιεί τους νέους για το περιεχόμενο της παράδοσης μέσα στο πλαίσιο των σπουδών και της βιωματικής εμπειρίας για την εμπέδωσή τους. Γι αυτό είναι πραγματικά εξαιρετικά πολύτιμο το έργο του Πολιτιστικού Κέντρου «Άξιον Εστίν» που έδωσε την ευκαιρία ακόμη και σε πολύ μικρά παιδιά να μάθουν τόσους πολλούς παραδοσιακούς χορούς σε μικρό χρονικό διάστημα.



Στην εκδήλωση έπαιξε ο καταξιωμένος Κρητικός καλλιτέχνης και δάσκαλος Βαγγέλης Πυθαρούλης με το συγκρότημά του καθώς και ο μοναδικός Δαμιανός Βασιλάκης στα πνευστά, ενώ εμφανίστηκαν  οι μικροί μουσικοί μαθητές τους που φοίτησαν στα φετινά προγράμματα μουσικής παιδείας του Πολιτιστικού Κέντρου.

Μετά την παράσταση ακολούθησε μεγάλο Κρητικό παραδοσιακό γλέντι με δεκάδες χορευτές που ακολούθησαν το κέφι και τον παλμό της μουσικής και που διασκέδασαν μέχρι πρωίας.

Post Top Ad

.............