ΕΦΥΓΕ Ο ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΚΥΡ ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΣΑ ΣΤΑ 103 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

ΕΦΥΓΕ Ο ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΚΥΡ ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΣΑ ΣΤΑ 103 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ

Πέθανε «όρθιος» πριν γιορτάσει τα 103α γενέθλιά του ο υπεραιωνόβιος «Κρητικός καφετζής», Μιχάλης Σαριδάκης, που «έφθασε» τους Τούρκους στην Κρήτη.

Προπολεμικά, από το 1938 που αποστρατεύθηκε, άνοιξε στην Κασταμονίτσα το δικό του καφενείο κι όλα αυτά τα χρόνια, όπως λέει στο «Έθνος», είχε φτιάξει εκατομμύρια καφέδες και είχε σερβίρει τους Βενιζέλους, τον βασιλιά Γεώργιο, τη βασίλισσα Σοφία, τον Ιωάννη Μεταξά, υπουργούς, βουλευτές, στρατηγούς, επιστήμονες, αντάρτες της κατοχής, Άγγλους αξιωματικούς, όπως τον Πάτρικ Λη Φέρμορ που απήγαγε τον στρατηγό Κράιπε, αλλά και τη μόνιμη πελατεία του που είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.
Ο Μιχάλης Σαριδάκης ή Περτσελής ζούσε στο χωριό Κασταμονίτσα του Ηρακλείου και μέχρι προχθές στο καφενείο του κρατούσε τον δίσκο και έκανε καφέδες στους συγχωριανούς του.
Ο Μιχάλης Σαριδάκης είχε πει στο «Εθνος» τον Αύγουστο του 2011 ότι από 10 χρονών κοπέλι ήταν καφετζής.  Στα 15 του δούλεψε σε καφενείο στο Ηράκλειο και 4 χρόνια μετά που πήγε στρατιώτης, πάλι καφετζής ήταν, στη λέσχη αξιωματικών. 
Οι κάτοικοι στην Κασταμονίτσα αλλά και οι άλλοι καφετζήδες του χωριού αναγνώριζαν τον αιωνόβιο συγχωριανό τους ως μερακλή που ακολουθεί την παραδοσιακή μέθοδο και ήταν εναντίον του καφέ της μηχανής.
Οπως είχε πει στο «Εθνος, ο καφές πρέπει να βράσει στη χόβολη ή στο υγραέριο, ενώ τεχνική υπάρχει ακόμη και στο «κατέβασμα» του καφέ για να διατηρηθεί το καϊμάκι. Ο αιωνόβιος Κρητικός είχε αποκτήσει 5 παιδιά, 11 εγγόνια, 8 δισέγγονα και τρισέγγονα.
«Τη μια μέρα ο καφές είχε 50 λεπτά, την άλλη 50.000!»
Ο κύριος Μιχάλης είχε ανεξάντλητες μνήμες από ιστορίες και περιστατικά, ευχάριστα και δυσάρεστα, που βίωσε στο καφενείο του, όπως «τα γλέντια και τα ξενύχτια του παλιού καλού καιρού», αλλά και την εμπόλεμη κατάσταση στην Κατοχή.
Στη συνέντευξή του στο Έθνος του 2011, είχε θυμηθεί τότε που μπήκαν στο καφενείο του αντάρτες της αντίστασης μαζί με αξιωματικούς των συμμαχικών δυνάμεων τον Πάτρικ Λι Φέρμορ, τον Γουίλιαμ Στάνλεϊ Μος και λίγο μετά κατέφθασαν τυχαία ένστολοι Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι ευτυχώς δεν αναγνώρισαν τους «εχθρούς» τους που ήταν με πολιτική περιβολή και μάλιστα... αλληλοκεράστηκαν ρακές.
Ο αιωνόβιος με δέος και τρεμάμενη τη φωνή είχε αναφερθεί στις οικονομικές κρίσεις που ιστορικά έχει περάσει η χώρα και είχε βιώσει ο ίδιος.
ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΣΑ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ο ίδιος εξηγεί ότι ο τούρκικος ή ελληνικός καφές έχει τη φιλοσοφία του και τα «μυστικά» του, ενώ θυμάται τους Τούρκους στην Κρήτη και έχει πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο, αλλά και τους Γερμανούς στην κατοχή.

«Ο καλός καφές είναι ο μερακλίδικος καφές», υποστηρίζει και εξηγεί: «Ο πετυχημένος καφές γίνεται από μερακλή καφετζή που έχει όρεξη, μεράκι, υπομονήκαι βγάζει από μέσα του θετική ενέργεια και που δεν βαριέται όταν ο πελάτης του ζητήσει καφέ».


«Τη μια ημέρα ο καφές είχε 50 λεπτά και την επόμενη ημέρα είχε 50 χιλιάδες. Εύχομαι ποτέ πια η χώρα μας ή η Ευρώπη να μη γυρίσουν σε τέτοιες εποχές γι' αυτό θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να βάλουν νερό στο κρασί τους αλλά και ο κόσμος πρέπει να αλλάξει νοοτροπία», είχε πει πριν από 4 χρόνια ο υπεραιωνόβιος καφετζής.

Post Top Ad

.............