ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ



Πηγαίνοντας προς Ελούντα στα δεξιά σας θα συναντήσετε την παραλία Χαβάνια. Στη συνέχεια, ο δρόμος ανηφορίζει και απρόσμενα εμφανίζεται στο επιβλητικό γαλάζιο ο κόλπος της Ελούντας με τα νησιά της Σπιναλόγκας και της Κολοκύθας να επιπλέουν πάνω στα φωτοστέφανά τους που δημιουργεί ο αφρός του κύματος.





Περπατώντας στον ελικοειδή δρόμο ανάμεσα στις παλιές αλυκές της Ελούντας, η πτητικότητα του νερού φανερώνει τα απομεινάρια της Αρχαίας Ολούντας, μιας και το μεγαλύτερο μέρος της πόλης είναι βυθισμένο στη θάλασσα. Οι εγκαταλελειμμένοι ανεμόμυλοι βρίσκονται δίπλα, μέσα στο ήρεμο τοπίο με τις χαρουπιές και ταερείπια της τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Η ομορφιά του θαμνώδους τοπίου με τα θυμάρια και τα πορφυρά βράχια που αγκαλιάζει το κύμα σάς οδηγεί χωρίς να το καταλάβετε στα πρασινογάλαζα νερά της παραλίας της Κολοκύθας.









Η Πλάκα ειναι ενα παραδοσιακό ψαροχώρι που διαθέτει αλιευτικό καταφύγιο και πεντακάθαρες παραλίες με βότσαλο. Βρίσκεται απέναντι από τη Σπιναλόγκα στη δυτική ακτή της λιμνοθάλασσας της Ελούντας. Σήμερα εξελίσσεται σε ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο με αξιόλογες τουριστικές μονάδες, όμορφα καταστήματα και γραφικές ταβέρνες.





Η περιοχή -ένας οικισμός που ανήκει στο χωριό Βρουχάς του δήμου Αγίου Νικολάου- βρίσκεται σε απόσταση 16 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας του νομού Λασιθίου.
Ποια είναι, όμως, η πραγματική Πλάκα; Ουσιαστικά πρόκειται για μια γραφική γειτονιά με εκπληκτικές ταβέρνες -Κρητικοί και μη άλλωστε έχουν καθιερώσει την κυριακάτικη βόλτα για φρέσκο ψάρι εδώ και καιρό σε κάποια από αυτές- πολύ φιλικούς ανθρώπους και ένα άρωμα από περασμένες δεκαετίες διάχυτο στην ατμόσφαιρα. Σε αυτά πρόσθεσε και την καθιερωμένη βαρκάδα στη Σπιναλόγκα -το τρίτο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό μνημείο της χώρας μετά την Ακρόπολη και την Κνωσό- και έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα. Τα παλιά κτήρια στον πλακόστρωτο δρόμο, πάνω από τη θάλασσα αλλά και στον κεντρικό που αποτελούν ουσιαστικά... ολόκληρη την Πλάκα, μαρτυρούν το παρελθόν της περιοχής, τότε που τα καραβάκια έφευγαν από το μικρό μόλο για να μεταφέρουν στο νησί της Σπιναλόγκας και στο λεπροκομείο ασθενείς και προμήθειες.






Η Πλάκα ζει, λοιπόν, στους δικούς της ήρεμους ρυθμούς ακόμη και όταν γεμίζει επισκέπτες σε καθημερινή βάση. Είναι ένα ιδανικό μέρος για να χαλαρώσει κάποιος και να γεμίσει τις μπαταρίες του, τόσο με την παρέα όσο και με την οικογένειά του. Ούτε καν οι celebrities του διεθνούς jet set που κάνουν εδώ την εκδρομή τους από την... κοσμοπολίτικη γειτόνισσα Ελούντα δεν μπορούν να διαταράξουν την ήρεμη αύρα της γειτονιάς και τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα. 









Άλλωστε για τον ίδιο λόγο έρχονται όλοι εδώ: για τις ολόφρεσκες θαλασσινές λιχουδιές σε κάποια από τις ταβέρνες και για να ρίξουν μια βουτιά στην παραλία με το βότσαλο, στο τέλος του κεντρικού δρόμου. Οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες έχουν συνηθίσει πια, ενώ είναι προς τιμήν τους το γεγονός πως αντιμετωπίζουν τον καθένα-ακόμη κι εμένα κι εσένα- με τον ίδιο φιλικό και ειλικρινή τρόπο, που θα συμπεριφέρονταν και σε αυτούς.
















ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ


Post Top Ad

.............