Περιήγηση στην πόλη του Ηρακλείου, μέσα από 6 πολιτιστικές διαδρομές, που σε χρόνο - εξπρές θα παρουσιάζει κυρίως στους εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες κρουαζιέρας που κάθε χρόνο βρίσκονται στην πόλη για λίγες ώρες αλλά και για όλους όσοι επιθυμούν μέσα από μια σύντομη βόλτα, να γνωρίσουν τον ιστορικό Χάνδακα, υπόσχεται το φιλόδοξο εγχείρημα που άρχισε ήδη να υλοποιεί ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιάννης Αναστασάκης .
 

 
Η ιδέα ξεκίνησε από την επιθυμία η δημοτική αρχή να υλοποιήσει , έστω και τμηματικά τη μελέτη Πανταζή, που αναφέρεται στην ανάπλαση της Παλιάς Πόλης αλλά και η αναγκαιότητα της διασύνδεσης του τουρισμού κρουαζιέρας που αποτελεί μια αναδυόμενη αγορά για τον τουρισμό του Ηρακλείου με την ιστορία και το παρόν της πιο μεγάλης πόλης της Κρήτης. Στην πορεία προέκυψε η επαφή με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μια εξειδικευμένη μη κυβερνητική οργάνωση, με εμπειρία σε ανάλογες στοχεύσεις, όπως τη σωτηρία της Πλάκας στην Αθήνα,που θα αναλάβει να υλοποιήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα και που την πρόταση του δήμου αποφάσισε να υιοθετήσει. Όπως εξηγεί στο cretalive o κ. Αναστασάκης στόχος των διαδρομών αυτών είναι μέσα από μια περιήγηση που θα διαρκεί από 40 λεπτά ως και δύο ώρες να ξεναγείται ο περιηγητής στα πιο σημαντικά μνημεία του Ηρακλείου "το βαρύ πυροβολικό της πόλης" και παράλληλα να δώσουμε κίνητρα για την εμπορική ανάπτυξη για μια σειρά από περιοχές που μέχρι σήμερα δεν ένοιωθαν και δεν έβλεπαν τους ξένους επισκέπτες που έρχονταν στην πόλη.
Ποιες είναι οι 6 Πολιτιστικές διαδρομές
Η παρουσίαση της πρότασης του Ηρακλείου έγινε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα, όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν από κοινού τη φιλόδοξη πρωτοβουλία του δήμου Ηρακλείου. Ποιες είναι όμως αυτές οι 6 διαδρομές που μέσα από την πεζοπορία θα "παντρέψουν" το παλιό με το σύγχρονο Ηράκλειο.





Πολιτιστική διαδρομή 1: Η πορεία διέρχεται από το όριο των γειτονιών Αγ. Δημητρίου και Αγ. Τίτου διασχίζει κατά το μεγαλύτερο μέρος της τη γειτονιά του Αγ. Μηνά και τμήμα της γειτονιάς του Βαλιδέ Τζαμί.


Σημείο εκκίνησης και άφιξης προτείνεται η θέση στο Ανατολικό Νεώριο (ArsenaleNuovissimo). Ακολουθεί τη διαδρομή: οδός Κουντουριώτου – πλατεία 18 Άγγλων – οδός 25ης Αυγούστου – οδός Αργυράκη – πλατεία Αγ. Μηνά – οδός Αγ. Μηνά – οδός Θεσσαλονίκης – οδός Κουναλη – οδός Ρωμανού – λεωφ. Πλαστήρα – Προμαχώνας Βηθλεέμ – Προμαχώνας Μαρτινέγκο – Προμαχώνας Ιησού – οδός Παγγαίου – οδόςΧαληδων – πλατεία Ρωμανού – οδός Βιαννου – πλ. Β. Κορνάρου – οδός 1866 – 25ηςΑυγούστου – πλ. 18 Άγγλων – οδός Κουντουριώτου – Ανατολικό Νεώριο (ArsenaleNuovissimo).



Πολιτιστική διαδρομή 2: Η διαδρομή αυτή περνά από τις γειτονιές του Αγ. Τϊτου και Αγ. Δημητρίου.


Έχει σημείο εκκίνησης την Πύλη Λατζαρέτο (Αγ. Γεωργίου) και σημείο άφιξης τονΚούλε. Η πορεία της προσδιορίζεται από την πλατεία Ελευθερίας και τις οδούς Δαιδάλου, Κοραή, Χάνδακος, Σοφ. Βενιζέλου, Ενετικό λιμάνι.



Πολιτιστική διαδρομή 3: Η πορεία αυτή διέρχεται από τα όρια των γειτονιών Αγ. Τίτου, Αγ. Δημητρίου, Αγ. Μηνά.   


Έχει σημείο εκκίνησης το Ανατολικό Νεώριο και σημείο άφιξης τον Κούλε και ακολουθείτις οδούς: Κουντουριώτου, 25ης Αυγούστου, πλατεία Λιονταριών, Κοντονολέων, Καλοκαιρινού, Λεωφ. Εθν. Μακαρίου, Προμαχώνας Παντοκράτορα, Προμαχώνας Αγ. Ανδρέου, και συνεχίζει στην περιοχή της Αγίας Τριάδας μέχρι το Ενετικό Λιμάνι.



Πολιτιστική διαδρομή 4: Η πορεία αυτή διασχίζει τις γειτονιές Αγ. Μηνά και Αγ. Τριάδας και περνά από το παραλιακό μέτωπο της γειτονιάς του Αγ. Δημητρίου.


Έχει ως σημείο εκκίνησης τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο και σημείο άφιξης το Ενετικό Λιμάνι (Κούλε). Η πορεία που ακολουθεί είναι τμήμα της διαδρομής πάνω στα τείχη (από προμαχώνα Μαρτινέγκο έως τον προμαχώνα Βηθλεέμ), τον πεζόδρομο επι της οδού Πλαστήρα, την οδό Ρωμανού, την οδό Κούναλη, την οδό Μονής Καρδιώτισσης, και συνεχίζει στην περιοχή της Αγίας Τριάδας μέχρι την  πλατεία 18 Άγγλων.



Πολιτιστική διαδρομή 5: Η πορεία αυτή διασχίζει τις γειτονιές Αγ. Μηνά και Αγ. Τριάδας


Σημείο εκκίνησης ο προμαχώνας Βηθλεέμ και σημείο άφιξης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ακολουθεί τη διαδρομή, Πανάνειο, πλατεία Πανανείου, οδός Κουρμούληδων, οδός Σαθά, οδός Ματίου, οδός Γαβαλάδων, οδός Παλμέτη, οδός Χαρκούτση, παραλιακή (λεωφ. Σοφ. Βενιζέλου). Περιηγείται, τον προμαχώνα Βηθλεέμ, το Πανάνειο, την εκκλησία του Αγ. Ματθαίου, το τμήμα της γειτονιάς του Αγ. Μηνά με το παραδοσιακό πολεοδομικό ιστό, το τοπικό εμπορικό κέντρο της Αγ. Τριάδας (Τσαρσάκι), την εκκλησία των Αρμενίων, την Οθωμανική Κρήνη, την πλατεία Αγ. Τριάδας, το Μουσείο Βυζαντινής Αγιογραφίας (Καπνοκοπτήριο), το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (παλαιά Ηλεκτρική).



Πολιτιστική διαδρομή 6 (Διαδρομή των Τειχών): Η διαδρομή αυτή περιβάλλει τις γειτονιές Βαλιδέ Τζαμί, Αγ. Μηνά, και Αγ. Τριάδας. 


Σημείο εκκίνησης Πύλη Λατζαρέτο (Αγ. Γεωργίου) και σημείο άφιξης το παραλιακό μέτωπο.Η διαδρομή που ακολουθεί είναι: πλατεία Ελευθερίας, Πεδιάδος (περιοχή Βίγλας, προμαχώνας Vitturi), προμαχώνες Ιησού, Μαρτινέγκο (τάφος Καζαντζάκη), Βηθλεέμ, Παντοκράτορα και Αγίου Ανδρέα.
Ο δήμος σ' αυτές τις περιοχές θα πρέπει να προχωρήσει σε μια μελέτη προβολής και σήμανσης τους, μέσα από πινακίδες που θα τοποθετήσει, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει σε μια ήπια και γρήγορη αισθητική παρέμβαση που θα αναδεικνύουν κυρίως αυτά που επιζητεί και θέλει να δει ο επισκέπτης. Παράλληλα βάρος σημαντικό θα έχει και η ανάπτυξη των σύγρονων μορφών επικοινωνίας των διαδρομών μέσα από ηλεκτρονικές εφαρμογές περιήγησης από κινητά και υπολογιστές.

"Στόχος μας είναι μόλις το κρουαζιερόπλοιο φτάνει στην πόλη, ο ξένος επισκέπτης να βλέπει στο tablet και στο κινητό του, όλες τις διαδρομές που μπορεί να κάνει και τι μπορεί να δει και πόσος χρόνος απαιτείται. Ακόμα στα σχέδια του δήμου είναι να βγουν χάρτες και φυλλάδια με τις συγκεκριμένες διαδρομές που θα απευθύνονται στους μαθητές αλλά και στους χιλιάδες συμπολίτες μας που θα ήθελαν μέσα από μια βόλτα να μάθουν την ιστορία του Ηρακλείου"!
Προτεραιότητα του αντιδημάρχου Πολεοδομίας είναι να μπορέσει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει προς υλοποίηση τουλάχιστον τη μία από τις έξι διαδρομές και σιγά σιγά να ξεδιπλωθεί και να εφαρμοστεί όλο το σχέδιο. ΄'Στη συγκεκριμένη περίπτωση και χρήματα από κοινοτικά προγράμματα μπορούμε να βρούμε αλλά και αναζητούμε και είμαι σίγουρος πως θα βρούμε και από ιδιώτες που θα θέλουν να βοηθήσουν στην ανάδειξη και προβολή της πόλης μας" συμπηρώνει ο κ. Αναστασάκης.