ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΘΝΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΘΝΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ


Οικουμενικός λογοτέχνης, μάστορας των ελληνικών γραμμάτων, διαχρονικός στοχαστής, ταξιδευτής, επαναστάτης, σύμβολο των εννοιών φιλότιμο, λεβεντιά, ευθύνη, ελπίδα…, αυτά και πολλά ακόμη ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης, το ανεκτίμητης αξίας έργο του οποίου θα μπαίνει από αυτήν την Κυριακή σε κάθε ελληνικό σπίτι.




Το «Εθνος της Κυριακής», σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, παραδίδει το έργο του Νίκου Καζαντζάκη εκεί ακριβώς που πρέπει να βρίσκεται, στα χέρια των Ελλήνων. Με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 130 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου λογοτέχνη, κυκλοφορούν, για πρώτη φορά σε μονοτονικό σύστημα, τα σημαντικότερα βιβλία του, σε νέες πολυτελείς εκδόσεις.
Το ταξίδι στον μαγικό λογοτεχνικό κόσμο του Νίκου Καζαντζάκη ξεκινά αυτήν την Κυριακή με το βιβλίο του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και θα συνεχιστεί με τα έργα του «Οι Αδερφοφάδες», «Ταξιδεύοντας: Αγγλία», «Ταξιδεύοντας: Ισπανία», «Ο Καπετάν Μιχάλης», «Ταξιδεύοντας: Ιταλία, Αίγυπτος, Σινά, Ιερουσαλήμ, Κύπρος, ο Μοριάς», «Ταξιδεύοντας: Ρουσία», «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία – Κίνα».
«Αυτή η εκδοτική προσπάθεια, η οποία αποτελεί μεγάλη τιμή για το »Εθνος», ξεπερνά τα όρια της προσφοράς. Αποτελεί μια πρωτοβουλία εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα αφάνταστα επίκαιρη στους σημερινούς δύσκολους καιρούς» υπογράμμισε ο διευθυντής του «Εθνους», κ. Θανάσης Τσεκούρας, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Και συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη διαχρονική αξία του έργου αλλά και της προσωπικότητας του συγγραφέα:
«Ο Καζαντζάκης κατάφερε να δημιουργήσει μια αυθεντική, μια θετική έννοια της ελληνικότητας που μπορεί να συνομιλήσει με τον σύγχρονο κόσμο. Αν καταφέρουμε, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, της παρακμής, θα έλεγα, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο αυτά τα μηνύματά του, νομίζω ότι θα έχουμε δημιουργήσει μια νέα δύναμη για τον ελληνισμό, μια δύναμη που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση, την οικονομική, την πολιτική, και όλα αυτά τα πράγματα τα οποία βιώνουμε».


Για την αδικαιολόγητη απόρριψη του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στην Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες, μίλησε η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, συγχαίροντας παράλληλα την εξαιρετική, όπως τη χαρακτήρισε, πρωτοβουλία του «Εθνους».
«Ο Καζαντζάκης είναι ένας συγγραφέας που στους κύκλους των διανοούμενων και των πανεπιστημιακών είναι σχεδόν ανύπαρκτος αυτήν τη στιγμή, παρά το γεγονός ότι έχουν ασχοληθεί μαζί του οι σπουδαιότεροι ξένοι νεοελληνιστές. Γι’ αυτό το να επανεκδοθεί το έργο του, με τους σωστούς όρους, είναι πολύ σημαντικό» τόνισε η συγγραφέας, εκφράζοντας την εκτίμηση πως είναι απαραίτητο να δούμε πλέον τον Καζαντζάκη ιστορικά, σοβαρά και με ψυχραιμία για να του αποδώσουμε το μέγεθος που έχει με σύγχρονους όρους. «Θα χρειαστεί λίγο παραπάνω αγάπη γι΄ αυτόν τον ακάματο δουλευτή και μάστορα των ελληνικών γραμμάτων, τον ταξιδευτή σ΄ ολόκληρο τον κόσμο και τον κόσμο των ιδεών, τον αφοσιωμένο, όσο ελάχιστοι στον 20ό αιώνα, σε μία και μόνο πίστη, την πίστη στον θεό της λογοτεχνίας» κατέληξε η Ρέα Γαλανάκη.


«Το να μπει σε κάθε σπίτι μια νέα έκδοση του Καζαντζάκη θα είναι, νομίζω, η αρχή μιας νέας εποχής» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Γραμματικάκης
Στη δική του, ιδιαίτερη σχέση με τον Καζαντζάκη, μια σχέση με πολλές διακυμάνσεις, αναφέρθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γραμματικάκης:
«Τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια πέρασαν με λατρεία στον Καζαντζάκη γιατί μου φαινόταν ριζοσπαστικός, οικουμενικός, αλλά και γιατί επικοινωνούσε με τον πατέρα μου, κι αυτό με συγκινούσε ιδιαίτερα. Αυτή η σχέση διερράγη από την Εκκλησία όταν σε μια εξομολόγηση που παραδέχτηκα ότι έχω διαβάσει το βιβλίο του »Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» μου είπαν να μετανοήσω. Αργότερα κράτησα μια απόσταση από εκείνον. Μ’ ενοχλούσε πια αυτό που θα έλεγα τότε βερμπαλισμός, η συχνή του αλλαγή, ιδεολογική έλεγα εγώ, και μ’ ενοχλούσε και ως Κρητικό η μυθοπλασία του που μου φαινόταν υπερβολική. Οταν μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω από κοντά τον Καζαντζάκη, ως πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζάκη, άρχισα να τον βλέπω μ΄ ένα διαφορετικό μάτι. Και τώρα πια είμαι ένα συνειδητός θαυμαστής του. Ο βερμπαλισμός του ήταν στην ουσία μια εξαιρετική γλωσσοπλαστική ικανότητα. Η ιδεολογική του περιπλάνηση ήταν ειλικρίνεια ψυχής. Η ασκητικότητά του αποδείκνυε πως ζούσε για το έργο του».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............