Παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Ανδρόγεω το νέο βιβλίο του Αριστοφάνη Χουρδάκη
ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ σε μια βραδιά μεταξύ φίλων, συγγενών, μαθητών του συγγραφέα, χωριανών και συναδέλφων.
Ιδιαίτερα συγκινητική βραδιά για τον Συγγραφέα αλλά πολύ περισσότερο για τους παρευρισκόμενους που ήθελαν να του σφίξουν το χέρι να τον ευχαριστήσουν και να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί του.
Με αγάπη για την παράδοση της Κρήτης και το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Αριστοφάνης Χουρδάκης έχει καταφέρει να καταγράψει και να διασώσει ένα μεγάλο μέρος από τους θησαυρούς της προφορικής μας λογοτεχνίας.
Ο κορυφαίος σύγχρονος κρητικός λαογράφος Αριστοφάνης Χουρδάκης, που τιμήθηκε το 2013 από την Ακαδημία Αθηνών για την συνολική προσφορά του στο χώρο της λαογραφίας, συγκέντρωσε σε ένα καλαίσθητο τόμο τους μύθους της Κρήτης, έργο μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά εκδίδεται τοπική συλλογή σχετικού ενδιαφέροντος. "Οι μύθοι της Κρήτης" είναι μια σπουδαία συλλογή λαογραφικής ύλης που ρίχνει φως σε μια άγνωστη ως σήμερα πτυχή του κρητικού λαϊκού πολιτισμού, όργανο απαραίτητο για κάθε μελετητή και ερευνητή του Κρητικού πολιτισμού, αλλά και για κάθε κρητική οικογένεια λόγω του διδακτικού χαρακτήρα των μύθων. Η διάσωση και αποδελτίωση του πολυτίμου αυτού λαογραφικού υλικού και η δυνατότητα αναβίωσης και διάδοσης στις νέες γενιές των ηθικών διδαγμάτων των κρητικών μύθων καθιστούν το βιβλίο εξαιρετικά σπουδαίο και πολύτιμο.
Πρόκειται ίσως για τη μοναδική περίπτωση λαογράφου στην ελληνική περιφέρεια που έχει εκδώσει εννέα συλλογές με λαϊκά παραμύθια από την περιοχή του και συνεχίζει με μεράκι το έργο του. Από το 1993, σε ηλικία 60 ετών, ο κ.Χουρδάκης εκδίδει κάθε χρόνο ένα βιβλίο. Συγκεκριμένα, έχει εκδώσει εννέα βιβλία με παραμύθια, τρία με εύθυμες ιστορίες και ανέκδοτα και ένα με ιστορίες της τουρκοκρατίας.
Γεννήθηκε σ’ ένα μικρό χωριό. Η μητρική του γλώσσα είναι η κρητική ιδιωματική.
Ο Αριστοφάνης Χουρδάκης γνωρίζει καλλά τα ήθη και έθιμα της παλιάς Κρήτης τα είδε και τα έζησε. Άκουγε ιστορίες, παραμύθια, τραγουδάκια, μαντινάδες και άλλα πολλά. Αυτά ήταν βιώματα που άφησαν τα ίχνη τους μέσα του. Το 1989 πήρε την σύνταξη του έχοντας την αγωνία με τι θα ασχοληθεί τα επόμενα χρόνια και ήταν πολύ τυχερός που βρέθηκε στο δρόμο του παραμυθιού κι εγνώρισε μιαν άλλη Κρήτη που δυστυχώς χάνεται.
Τα παραμύθια είναι ένα παγκόσμιο είδος λαϊκής λογοτεχνίας και πολύ ή λίγο μοιάζουν μεταξύ τους. Υπάρχουν παραμύθια που τα συναντούμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με κάποιες παραλλαγές. Όπως υπάρχουν και πολλά τοπικά. Τα κρητικά παραμύθια μοιάζουν πολύ με τα νησιώτικα (Κυκλάδες-Δωδεκάνησα) και ο λόγος είναι απλός. Τα μετακινούσαν οι ναυτικοί από λιμάνι σε λιμάνι. Ο αείμνηστος καθηγητής της Λαογραφίας Γεωργ. Μέγας, που ασχολήθηκε πολύ με το ελληνικό παραμύθι, γράφει κάπου σε ένα βιβλίο του, πως τα κρητικά παραμύθια έχουν μεγάλες ομοιότητες με τα σικελικά παραμύθια.
ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΙΝΤΑΡΗ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ MYSTIS
ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤIΔΑ ΤΟΥ ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ
Ο Αντώνης Τσιντάρηςε και ο Γιώργος Αργυράκης
Από αριστερά: Ο Ανδρέας Λενακάκης , η Ελπινίκη Νικολουδάκη -Σουρή, ο Θεοχάρης Δετοράκης, ο Αριστοφάνης Χουρδάκης, και ο Γιώργος Νικολακάκης
Το βιβλίο παρουσίασαν οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές Θεοχάρης Δετοράκης, Γιώργος Νικολακάκης, Ελπινίκη Νικολουδάκη - Σουρή, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο φιλόλογος Ανδρέας Λενακάκης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2014 στο Ηράκλειο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
Ήταν μια εξαιρετική βραδιά και μια εξαιρετικη εμπειρία.
ΑπάντησηΔιαγραφή