ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΡΟΔΕΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΡΟΔΕΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ



Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις σχολικές τάξεις των δημοτικών σχολείων  και επιδιώκει να καλλιεργήσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα.
Φθάνουν στο σχολείο μέσα σε ένα σάκο με ρόδες, ώστε να μεταφέρονται εύκολα. Σε κάθε θεματικό σάκο συνδυάζονται 25 περίπου βιβλία γνώσεων, μυθοπλασίας, λογοτεχνίας, εικονογραφημένα, που  καλύπτουν τρία  επίπεδα αναγνωστικής  ικανότητας.
Παραμένουν  στη σχολική τάξη περίπου για δύο μήνες και δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να διαβάσουν τα βιβλία στο σχολείο, αλλά και να τα δανειστούν στο σπίτι τους.
Τα βιβλία με ρόδες ενθαρρύνουν  τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία στο σχολείο,  να αναγνωρίσουν  τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Τους προσφέρει  την επιλογή  να δανειστούν  βιβλία στο σπίτι και να χαράξουν έτσι  την προσωπική τους αναζήτηση, καθώς το ένα βιβλίο τους δημιουργεί  το ενδιαφέρον  να διαβάσουν το  άλλο. Έτσι, σταδιακά αντιλαμβάνονται πως για κάθε θέμα υπάρχουν πολλές  προσεγγίσεις και  πως ένα βιβλίο μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος σε διαφορετικές αναγνωστικές διαδρομές και αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη.

Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:


  • Η μικτή επεξεργασία των επιλεγμένων βιβλίων (δουλειά στην τάξη αλλά και δανεισμός στο σπίτι).
  • Η προαιρετική εκδήλωση ενδιαφέροντος για δανεισμό του σάκου αλλά και των βιβλίων, που απελευθερώνει δημιουργικές δυνάμεις μέσα στην τάξη.
  • Η συνανάγνωση στην τάξη, που ενθαρρύνει την πολυφωνία.
  • Η δυνατότητα παρουσίασης των βιβλίων του σάκου από μία τάξη σε μία άλλη που δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας ανάμεσα σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες μαθητών.
  • Η πλαισίωση του προγράμματος, μέσω της ιστοσελίδας, με ένα καινοτόμο παιχνίδι εκπαίδευσης, που ενισχύει την ενεργητική μάθηση.
  • Η επαφή των εκπαιδευτικών με σύγχρονα παιδικά βιβλία που εμπλουτίζει το υλικό που έχουν στη διάθεσή τους σχετικά με την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων.
  • Η ενίσχυση της σχέσης σχολείου-σπιτιού, με τον δανεισμό των βιβλίων, αλλά και η συνεύρεση μικρών-μεγάλων στην οικογένεια γύρω από την ανάγνωση ενός βιβλίου που φτάνει στο σπίτι.
Πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://www.vivliaserodes.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............