ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ

της Ελένης Μπετεινάκη


Και σιγά σιγά πλησιάζει κι η Πρωτοχρονιά. Τα καλικαντζαράκια ήρθαν , τα δώρα έχουν ήδη τυλιχθεί, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα ξεκουράζονται μέσα στα στομάχια όλων και ο Άγιος Βασίλης ετοιμάζεται για μια ακόμη χρονιά να πάρει το έλκηθρό του και να χαρίσει μαγεία, χαρά, προσμονή και αγάπη σε όλα τα παιδιά του κόσμου!
Και τι δεν γίνεται σε τούτα τα παραμύθια και πόσες σκανταλιές δεν σκαρφίζονται τα καλικαντζαράκια σαν τον Ρίκο και τον Ριρίκο και την μικρή Γλυκερία. Τον Αϊ Βασίλη που παρκάρει παράνομα το έλκηθρο και μπαίνει στην φυλακή μαζί με 83 αρουραίους. Αλλά και εκείνους τους  εκατό αγιοβασίληδες που παίρνουν μέρος σε ένα παιχνίδι που ένας δήμαρχος σκέφτηκε. Ήθελε να κάνει κάτι πρωτότυπο στην πολιτεία τους για να ανακαλύψουν όλοι, ποιος θα ανακηρυσσόταν ο Αϊ Βασίλης της χρονιάς!
Όποια ιστορία κι αν διαλέξετε ή δημιουργήσετε να θυμάστε πως οι μέρες τις ευνοούν και πως τα παραμύθια, τα βιβλία και οι ιστορίες πάντα φέρνουν χαρά και αγαλλίαση στις ψυχές των παιδιών . Ίσως και να  είναι η καλύτερη συντροφιά για  τις  μέρες των διακοπών, μα και τις νύχτες,  που πάντα ένα σύννεφο παραμυθόσκονης τις κάνει πιο μαγικές και πιο γιορτινές.
O Ρίκος ο Ριρίκος και η μικρή Γλυκερία, Νάντια Λιαρέλλη,(εικον. ΧαρίδημοςΜητσακάκης), εκδόσεις Αιολίδα
Ο Ρίκος και ο Ριρίκος είναι δυο μικρά σκανταλιάρικα καλικαντζαράκια που παρά την συμβουλή του μπαμπά τους , λίγο πριν πάρει τις αποσκευές του για το μεγάλο ταξίδια στη γη , να είναι φρόνιμα , εκείνα τον ακολουθούν κρυφά και οι περιπέτειες αρχίζουν. Πάνω στη γη τα δυο πονηρά καλικαντζαράκια, θα χαθούν και ίσως για καλή τους τύχη να βρεθούν στο σπίτι της μικρής Γλυκερίας με το τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο που θα προσπαθήσει να τοα βοηθήσει να βρουν τους χαμένους τους πατεράδες.
Το πανέξυπνο κοριτσάκι θα σκαρφιστεί ένα πολύ σπουδαίο σχέδιο, θα ξεγελάσει στην αρχή τους γονείς της για να τα καταφέρει και θα τους φιλοξενήσει στο δωμάτιο της γιατί είχε δει στον ύπνο της τον Άγιο Βασίλη και της είχε πει πως για τούτη τη χρονιά επειδή δεν ήταν και τόσο φρόνιμη δεν θα της έφερνε αυτός δώρο, αλλά μόνο οι γονείς της. Της χάρισε όμως μια συμβουλή που η Γλυκερία ήθελε να τηρήσει οπωσδήποτε.  « Να αγαπάς και να φροντίζεις  τους γύρω σου και πάντα να κάνεις το καλό!».
Θα φτιάξει αφίσες και θα τις κολλήσει σ΄ όλη την πόλη να αναζητούν τους πατεράδες των δύο μικρών αυτών πλασμάτων, γράφοντας πάνω τους το τηλέφωνό της για να μπορέσουν να τα αναζητήσουν. Οι μέρες περνούν , η φιλία τους δυναμώνει, η διαφορετικότητα τους δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο αλλά νέα δεν έρχονται από πουθενά. Ώσπου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όλα άλλαξαν… Ο Φιφιρίκος και ο Φιρφιρίκος θα βρουν τα παιδιά και ανίψια τους στο σπίτι της Γλυκερίας και μια τρυφερή συντροφιά από καλικάντζαρους, παιδιά, γονείς και γιορτινά καμώματα θα συνεχιστεί στο σπίτι της Γλυκερίας μέχρι την ημέρα των Φώτων.
Ένα παραμύθι απολαυστικό γεμάτο σκανταλιές, χαρά, πονηριές και μηνύματα. Μηνύματα για την αξία της φιλίας, της προσφοράς, της συνεργασίας μα και της αγάπης και κατανόησης των γονιών προς τα παιδιά τους . Μια χριστουγεννιάτικη καλικαντζαροιστορία της Νάντιας Λιαρέλλη, που μας λέει πως, όσο διαφορετικά και αν είναι  τα πλάσματα στη γη πάντα υπάρχει τρόπος να συμβιώσουν και να αναπτύξουν σχέσεις που δεν χάνονται ποτέ , ακόμα κι αν αυτές είναι ανάμεσα σε ανθρώπους και καλικάντζαρους.
Το βιβλίο έχει εικονογραφηθεί από τον Χαρίδημο Μπιτσακάκη που νομίζω πως καλύτερο ζωντάνεμα και πιο πιστικό για όλους αυτούς τους παράξενους χαρακτήρες δεν έχω δει ετούτη τη χρονιά !
Αι Βασίλης της χρονιάς! Βασίλης Κουτσιαρής – Γιάννης Διακομανώλης, (εικ. Θέντα Μιμηλάκη), εκδ. Κόκκινη κλωστή δεμένη
Μια τρυφερή πρωτοχρονιάτικη ιστορία για όλους εκείνους που δεν πολυπιστεύουν στην ύπαρξη του Αϊ Βασίλη. Όλους αυτούς που ξέχασαν τα παιδικά τους όνειρα σαν μεγάλωσαν κι έπαψαν  να ονειρεύονται. Όπως ο Άρης που για ένα και μόνο λόγο χάρηκε που του έτυχε να πάει στην δική του γειτονιά και να δώσει το δώρο στο γιό του παίρνοντας μέρος στο απίθανο παιχνίδι που είχε οργανώσει ο Δήμαρχος της πόλης τους. Πάνω από 100 Αγιοβασίληδες θα έπρεπε να μπουν στα σπίτια των παιδιών, να αφήσουν τα δώρα στους γονείς και να  είναι στην ώρα τους στη μεγάλη πλατεία, λίγο πριν πατηθεί το μεγάλο πορτοκαλί κουμπί, που θα σήμαινε την λήξη του παιχνιδιού. Όμως ο Άρης θα βρεθεί μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη σαν φτάσει στο δικό του σπίτι, στη δική του καμινάδα. Κι η έκπληξη αυτή θα του θυμίσει τον εαυτό του παιδί, θα τον κάνει να δεχτεί και να πιστέψει τ’  όνειρο και ας μην γίνει αυτός ο Αϊ Βασίλης της χρονιάς . Η χαρά και η αξία τούτης της μίας και μοναδικής βραδιάς είχε για κείνον και το γιό του την μεγαλύτερη σημασία.
Και οι δυο συγγραφείς , ο Βασίλης και ο Γιάννης έφτιαξαν μια πρωτότυπη και πολύ συγκινητική ιστορία, ακόμα και για μας που μεγαλώσαμε πια, αλλά που θα θέλαμε να βρισκόμασταν κάποια στιγμή στη θέση του Άρη. Όσο για την εικονογράφηση  του βιβλίου είναι πραγματικά μαγική. Η Θέντα για μια ακόμη φορά δείχνει το ταλέντο της σε εικόνες που σ΄οδηγούν ακόμα πιο κοντά στο όνειρο, στη φαντασία και στο κλίμα αυτών των τόσο γιορτινών ημερών.
Ο Αϊ Βασίλης στη φυλακή με τους 88 αρουραίους, Ευγένιος Τριβιζάς (Εικ. Βαγγέλης Ελευθερίου), εκδ. Μεταίχμιο
Ποιος είπε πως ο Αϊ Βασίλης αν και αντί για αυτοκίνητο έχει έλκηθρο, μπορεί να γλυτώσει από το παράνομο παρκάρισμα; Η διασταύρωση Μπουρμπουλήθρας και Μουσταλευριάς  θα είναι εκείνη που θα παίξει τον πιο σπουδαίο ρόλο σε τούτη την πρωτότυπη πρωτοχρονιάτικη ιστορία του Ευγένιου. Τι και αν είναι Άγιος , τι κι αν είναι ο αγαπημένος των παιδιών; Στη γη, δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά με τους ανθρώπους και τις παραξενιές τους. Θα τον περάσουν για κλέφτη σαν χτυπήσει ο συναγερμός ενός σπιτιού, μόλις μπει και πάει να αφήσει ένα δώρο, θα τον κυνηγήσουν σαν λωποδύτη, θα πάρει κλήση για παράνομη στάθμευση και φθορά κρατικής ιδιοκτησίας , για το καπέλο του αστυνομικού που φαγώθηκε από ένα τάρανδο του. Θα διαπομπευτεί από μια οργάνωση οικολόγων λόγω υπερφόρτωσης δώρων και συνεπώς κακομεταχείρισης των ταράνδων και δεν θα γλιτώσει ούτε στιγμή από την συνομοσπονδία εισαγωγέων και εμπόρων παιχνιδιών που τους χαλάει την αγορά με τα δωρεάν του …παιχνίδια. Θα καταλήξει στο αυτόφωρο και από κει στη φυλακή παρέα με 83 αρουραίους κι αν δεν ξεσηκώνονταν όλα τα παιδιά κι όταν λέμε όλα, εννοούμε, ΟΛΑ. Μην μπορώντας να κάνει αλλιώς ο διευθυντής της φυλακής αφού οι εντολές έρχονται από παντού, πρωθυπουργό και πρόεδρο της  Δημοκρατίας ακόμα, θα τον ελευθερώσει  και τα παιδιά θα ξαναβρούν το δίκιο και τη χαρά τους !
Απίστευτη περιπέτεια από έναν απίστευτο παραμυθά. Εικόνες άκρως γιορταστικές και χαρούμενες από τον  Βαγγέλη Ελευθερίου, σε μια ιστορία που θα διαβάζεται κάθε χρόνο και για πολλά ακόμα, από τα χιλιάδες παιδιά που ήδη την ξέρουν ,αλλά και εκείνα που θα θέλουν να τη μάθουν για ένα Άγιο Βασίλη πολύ πολύ ανθρώπινο και πάντα αγαπητό!
Εικονογράφοι, παραμυθάδες, μα και εκδότες τούτων των ιστοριών και όλων των άλλων που δεν χωράνε σε τούτες τις σελίδες να αναφέρουμε, μέσα από την ψυχή μας… Χρόνια Πολλά… και πάντα να σκέφτεστε όλα τα παιδιά του κόσμου που σας έχουν ανάγκη, όχι μόνο τις  άγιες μέρες, αλλά όλο το χρόνο για να μην στερέψει ποτέ η φαντασία κι η … «γλώσσα» μας !
Καλή χρονιά σε όλους !

*H Ελένη Μπετεινάκη είναι εκπαιδευτικός

http://zhtunteanagnostes.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............