ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ 2015 - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ 2015

Εγκρίθηκαν χθες από την Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης, οι δράσεις τουριστικής προβολής για το 2015, συνολικού προϋπολογισμού 900.000ευρώ.
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και πρόγραμμα που αφορά στις ενέργειες, στις οποίες θα προχωρήσει ενιαία το νησί για την προώθηση του τριτογενούς τομέα την επόμενη χρονιά.


Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης σε δεκαεννέα τουριστικές εκθέσεις προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, γεγονός που όπως τονίζεται, θα συμβάλλει στην ενίσχυση αφίξεων από παραδοσιακές αγορές, αλλά και προσέλκυση νέων. Περιλαμβάνει επίσης κονδύλι για δημόσιες σχέσεις, δηλαδή φιλοξενίες αντιπροσωπειών και δημοσιογράφων, καθώς επίσης και διαφήμιση σε περιοδικά και σποτάκια, αεροπορικές εταιρίες προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, τη δημιουργία και παραγωγή προωθητικού υλικού και εντύπων συνολικού προϋπολογισμού 
100.000 ευρω.
Παράλληλα στις δράσεις περιλαμβάνεται ξεχωριστό κονδύλι για διαφήμιση σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και καταχωρίσεις σε έντυπα μέσα, προκειμένου η διαφημιστική καμπάνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να είναι πλήρης, με συνολικό προϋπολογισμέ 150.000 ευρώ, καθώς και ένα κονδύλι ύψους 50.000 ευρώ, που αφορά στην σύνταξη μιας μελέτης για τις νέες αγορές όπως είναι η Κίνα.
Ειδικότερα, η μελέτη που θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια θα καταδείξει τί είδους τουρισμό επιθυμούν οι επισκέπτες, ενώ στο πρόγραμμα προβλέπεται και ένα κονδύλι ύψους 100.000 ευρώ, για τη συντήρηση και  αναβάθμιση της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Κρήτης.


Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το 5ο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο. Πρωτεύουσα καθώς και μεγαλύτερη πόλη της είναι το Ηράκλειο. Η Κρήτη εδράζει περίπου 160 χλμ νότια της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας εκτεινόμενη κατά διεύθυνση Ανατολή - Δύση, νότια του Αιγαίου πελάγους, του οποίου και αποτελεί το νότιο φυσικό όριο και βόρεια του Λιβυκού. Αποτελεί τμήμα της περιφερειακήςδιοίκησης της Ελλάδας και χωρίζεται σε τέσσερις νομούς: ΗρακλείουΧανίωνΛασιθίου και Ρεθύμνου








Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα και το δεύτερο μεγαλύτερο (μετά την Κύπρο) της ανατολικής Μεσογείου. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του Αιγαίου πελάγους και καλύπτει μια περιοχή 8.336 km². Ο πληθυσμός της είναι 621.340 άνθρωποι (απογραφή 2011). Έχει μήκος 260 χλμ και ποικίλλει στο πλάτος με ένα μέγιστο 60 χλμ (από το ακρωτήριο Δίον έως το ακρωτήριο Λίθινο), σε ένα ελάχιστο 12 χλμ στον ισθμό Ιεράπετρας στην ανατολική Κρήτη. Η ακτογραμμή της παρουσιάζει βαθύ γεωγραφικό διαμελισμό, ο οποίος παρουσιάζει στην Κρήτη πάνω από 1.000 χλμ ακτών.






Το νησί είναι εξαιρετικά ορεινό και καθορίζεται από μια υψηλή σειρά βουνών που το διασχίζει την από τη δύση ως την ανατολή, διαμορφωμένη από τρεις διαφορετικές ομάδες βουνών. Αυτές είναι:
Σ' αυτά τα βουνά οφείλεται η ύπαρξη στο νησί εύφορων οροπεδίων ο Ομαλός, η Νίδα και το οροπέδιο Λασιθίου, σπηλαίων όπως τοΔικταίο και το Ιδαίο άντρο και φαράγγια όπως το διάσημο φαράγγι της Σαμαριάς, το φαράγγι Ίμπρου, το Κουρταλιώτικο φαράγγι, το Φαράγγι των Νεκρών στην Κάτω Ζάκρο Λασιθίου κ.α.






Η Κρήτη είναι απομονωμένη από τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, γεγονός που αποτυπώνεται έντονα στη γενετική διαφορετικότητα της πανίδας και της χλωρίδας του νησιού. Από τον κρητικό αίγαγρο (κρι κρι), τον κρητικό αγριόγατο και την Κρητική μυγαλή, ως τα στενοενδημικά αρθρόποδα και τις νυχτερίδες της Κρήτης, η πανίδα της Κρήτης κρύβει πολλά μυστικά για την εξέλιξη των ειδών.
Στη Κρήτη δεν υπάρχουν ζώα επικίνδυνα για τον άνθρωπο, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Μάλιστα, οι πρόγονοί μας απέδιδαν στην Κρήτη την έλλειψη μεγάλων θηλαστικών -όπως αρκούδων, λύκων, τσακαλιών, αλλά και δηλητηριωδών φιδιών- στον άθλο του Ηρακλή (η σύλληψη του ταύρου της Κρήτης και η μεταφορά του στις Μυκήνες), ο οποίος ήθελε να τιμήσει έτσι τη γενέτειρα του Δία, γι` αυτό την καθάρισε από κάθε "βλαβερό" και "δηλητηριώδες" ζώο. Οι μεταγενέστεροι πίστευαν ότι το νησί το καθάρισε ο Απόστολος Παύλος, που έμεινε για δύο χρόνια στο νησί, με τους εξορκισμούς του και τις ευλογίες του.




Κυριότερα θηλαστικά του νησιού αποτελούν ο ασβός, η νυφίτσα, η ζουρίδα (πετροκούναβο), ο σκαντζόχοιρος, οι μυγαλές, ο μυωξός, διάφορα είδη ποντικών και αρουραίων και πολλά είδη νυχτερίδας[2]. Επίσης, τα νερά της Κρήτης φιλοξενούν μεγάλο αριθμό θαλάσσιων θηλαστικών, όπως φυσητήρες, φάλαινες, δελφίνια και φώκιες μοναχούς.

Οι ουρανοί της Κρήτης φιλοξενούν ένα μεγάλο αριθμό αρπακτικών πτηνών, με κυριότερα τους απειλούμενους γυπαετούς και τους χρυσαετούς. Επίσης, οι ακτές του νησιού αποτελούν σημαντικό καταφύγιο για θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta ή δερματοχελώνες.









Εκτός από τα ζώα, υπάρχουν πολλά ενδημικά είδη φυτών, ακόμη και σε στενοενδημική μορφή, δηλαδή που βρίσκονται απομονωμένα σε περιορισμένες περιοχές, όπως η Μαλοτύρα (Siderites syrioca). Στην Κρήτη υπάρχουν εκατοντάδες είδη ορχιδέας, που αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρεις και τους ερευνητές των φυτών. Επίσης γνωστά είναι τα βότανα της Κρήτης, όπως ο δίκταμος και η κόκκινη τουλίπα, η οποία πλέον απαντάται σε πολύ λίγα μέρη.





Οι κυριότερες πόλεις της Κρήτης είναι:
Το νησί της Κρήτης είναι μία από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας και αποτελείται από τέσσερις περιφερειακές ενότητες:
  • Ηρακλείου (292.489 κάτοικοι)το 2001 (304.270 κατοικοι) το 2011
  • Λασιθίου (76.319 κάτοικοι)το 2001 (75.690 κατοικοι) το 2011
  • Ρεθύμνου (81.936 κάτοικοι)το 2001 (85.160 κατοικοι) το 2011
  • Χανίων (150.387 κάτοικοι)το 2001 (156.220 κατοικοι) το 2011





Η οικονομία της Κρήτης, η οποία βασιζόταν κυρίως στη γεωργία, άρχισε να αλλάζει ορατά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Ενώ διατηρείται η παραδοσιακή έμφαση στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, λόγω του κλίματος και της έκτασης του νησιού, παρουσιάζεται μια πτώση στις κατασκευές, καθώς και μια μεγάλη αύξηση στην παροχή υπηρεσιών (κυρίως σχετικών με τον τουρισμό). Και οι τρεις αυτοί τομείς της κρητικής οικονομίας, η (γεωργία, η επεξεργασία-συσκευασία, και οι υπηρεσίες), συνδέονται άμεσα και αλληλοεξαρτώνται. Η Κρήτη εμφανίζει μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα που αγγίζει το 100% εκείνου της υπόλοιπης χώρας και η ανεργία κυμαίνεται περίπου στο 4%
Το νησί διαθέτει τρεις σημαντικούς αερολιμένες: τον αερολιμένα Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο, τον αερολιμένα Δασκαλογιάννης σταΧανιά και το νέο, μικρότερης έκτασης αερολιμένα στη Σητεία





Η προέλευση της λέξης Κρήτη δεν έχει καθορισθεί με βεβαιότητα. Υπάρχουν διάφορες αντικρουόμενες ετυμολογίες, κατά τις οποίες μία από τις Εσπερίδες ονομαζόταν Κρήτη, όπως Κρήτη ονομαζόταν και η σύζυγος του βασιλιά Μίνωα, καθώς και μία από τις νύμφες που παντρεύτηκε ο Δίας Άμμων. Επίσης, ο Κρης, γιος του Δία και της νύμφης Ίδας θεωρείται να έχει δώσει το όνομα του στην Κρήτη, ειδικά αφού το υψηλότερο βουνό του νησιού φέρει το όνομα της μητέρας του.
Η Κρήτη, σύμφωνα με τη γνώμη πολλών ιστορικών, κατοικείται ήδη από την Παλαιολιθική εποχή και παρουσιάζει συνεχή ανθρώπινη παρουσία τα τελευταία 10 χιλιάδες χρόνια Αν και ο Μινωικός πολιτισμός αναπτύχθηκε κυρίως στο Κρητικό και Αιγαιοπελαγίτικο έδαφος, η Κρήτη εμφανίζει ξεχωριστή θέση στην ελληνική μυθολογία και πρωταγωνιστεί στον ελληνικό πολιτισμό από τις απαρχές του.

Ο Δίας, ο πατέρας Θεών και ανθρώπων, κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία, γεννήθηκε στο Δικταίο Άντρο. Αφού απήγαγε την Ευρώπη από τις ακτές της Φοινίκης, στο σημερινό Λίβανο, κατέφυγαν στην Κρήτη, όπου και συνευρέθησαν. Ο μύθος τοποθετεί την πράξη κάτω από τον αειθαλή πλάτανο της Γόρτυνος, αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού, αλλά και ολόκληρης της Κυρηναϊκής κατά το απόγειο της ακμής της επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το δένδρο της Γόρτυνος διατηρείται ως τις μέρες μας ως ένας από τους ελάχιστους διασωθέντες αειθαλείςπλατάνους. Η Ευρώπη γέννησε τρεις γιους, τους Μίνωα, Ραδάμανθυ και Σαρπηδόνα. Ο βασιλιάς Μίνωας, αφού υπέταξε το νησί, παντρεύτηκε τη μάγισσα Πασιφάη, αδελφή της Καλυψώςκαι της Κίρκης, ομηρικών ηρωίδων της Οδύσσειας. Αφιέρωσε ναό στον Ποσειδώνα, θεό της θάλασσας, θυσιάζοντας προς τιμήν του έναν πελώριο λευκό ταύρο. Το ζώο, προσφορά στο Μίνωα από τον Ποσειδώνα, ήταν τόσο όμορφο που εκείνος αποφάσισε να το αντικαταστήσει και να θυσιάσει έναν υποδεέστερο ταύρο στην θέση του. Το μένος του Ποσειδώνα για τηνιερόσυλη απόφαση του Μίνωα τον οδήγησε στο να καταραστεί την Πασιφάη να ερωτευθεί σφοδρά τον ταύρο. Εκείνη για να ικανοποιήσει τον πόθο της κρύφθηκε μέσα στο ξύλινο ειδώλιο αγελάδας, που κατασκεύασε ο αρχιτέκτονας Δαίδαλος και συνευρέθηκε με το ζώο. Ο καρπός της πράξης, μισός άνθρωπος και μισός ταύρος, ήταν το μυθικό τέρας Μινώταυρος, το οποίο αμέσως μετά τη γέννησή του φυλακίσθηκε στον Λαβύρινθο, που κατασκεύασε ο Δαίδαλος. Η πόλη της Αθήνας υποχρεώθηκε θεσμικά να στέλνει κάθε χρόνο 10 νέους και 10 νέες για να τρέφεται ο Μινώταυρος. Αργότερα, εξολοθρεύτηκε από τον Αθηναίο πρίγκηπα Θησέα, απαλλάσσοντας την Αθήνα από το βάρβαρο θεσμό.





Όρη: Η Κρήτη είναι ένα νησί κατ΄ εξοχήν ορεινό. Σε αυτή δεσπόζουν τρεις μεγάλες οροσειρές με τις διακλαδώσεις τους. Στο δυτικό τμήμα, στη νότια περιοχή του νομού Χανίων, υψώνονται τα Λευκά Όρη ή Μαδάρες, με υψηλότερη κορυφή τους Πάχνες (2453 μέτρα), στην επαρχία Σκαφιών. Δεύτερη μεγάλη οροσειρά είναι η Ίδη ή Ψηλορείτης, το υψηλότερο όρος της Κρήτης, με υψηλότερη κορυφή τον Τίμιο Σταυρό (2456). Δυτικά της Ίδης, στα όρια των επαρχιών Αγίου Βασιλίου και Αμαρίου του νομού Ρεθύμνης, υψώνεται το Όρος Κέρδος (1777) και νότιά του ο Σιδέρωτας (1136). Βόρεια της Ίδης βρίσκεται το Όρος Κουκούλωνας (1083), ενώ στα νότια παραλιακή περιοχή του νομού Ηρακλείου το Όρος Κόφινας ή Αστερούσια (1231) δεσπόζει πάνω στις ακτές. Τρίτη μεγάλη οροσειρά της Κρήτης είναι η Δίκτη ή Λασιθιώτικα Βουνά, με μέγιστο υψόμετρο 2148. Βόρεια της Δίκτης υψώνεται 2148. Βόρεια της Δίκτης υψώνεται το Όρος Σελένα (1559) και ανατολικά της τα Όρη Θρυπτής (1476) και το Όρος Ορνό (1237). 






Φαράγγια: Τα φαράγγια της Κρήτης, καθώς και τα σπήλαια της, είναι ονομαστά. Σημαντικότερο φαράγγι είναι το Φαράγγι της Σαμαρίας η φαραγγάς, που χωρίζει δυτικά τον κύριο όγκο των Λευκών Ορέων από τον Βολακιά. Άγριο και επιβλητικό, έχει μήκος 18 χιλιόμετρα, πλάτος 3-40 μέτρα και βάθος 600 μέτρα. Στον Ομαλό, από όπου γίνεται η προσπέλαση προς αυτό, υπάρχει μεγάλο σπηλαιοβάραθρο με εσωτερικές λίμνες. Το δεύτερο μεγάλο φαράγγι της Κρήτης είναι το Φαράγγι της Νίμπρου η Ίμπρου στην ανατολική πλευρά των Λευκών Ορέων. Με μήκος 6 ως 7 χιλιόμετρα, το Φαράγγι της Νίμπρου έχει κατακόρυφες πλευθρές ύψους 300 μέτρων. Το Κουρταλιώτικο Φαράγγι, στο νομό Ρεθύμνης, οδηγεί στις γραφικές ακτές του Λιβυκού Πελάγους. Από το φαράγγι αυτό διέρχεται η οδός από το Ρέθυμνο στη Μονή Πρέβελη. Η ονομασία του οφείλεται στον βροντώδη κρότο, σαν χειροκροτήματα (κούρταλα), που προκαλούν τα διερχόμενα ισχυρά ρεύματα αέρα. Άλλο φαράγγι της Κρήτης είναι ο Κατρές Λαγκός (δηλαδή Λαγκάδι του Κατρέ).




ΧΛΩΡΙΔΑ
 Τα είδη που αμέσως γίνονται αντιληπτά στον επισκέπτη είναι αυτά που διαμορφώνουν και τη φυσιογνωμία της βλάστης της Χρυσής. Κυ0ριαρχούν ο κέρδος, το θαμνοκυπάρισσο και ο σχίνος τα οποία υπάρχουν τόσο σε θαμνώδη όσο και σε δενδρώδη μορφή. Στις περιοχές με χαμηλή θαμνώδη βλάστηση τα πιο κοινά είδη είναι το θυμάρι, το ρείκι και οι λαδανιές. Άλλα ενδημικά είδη φυτών της Κρήτης με σημαντικούς πληθυσμούς στη Χρυσή είναι η αμμόφιλη σιλήνη, η κρητική μαρουλίτσα (crepis cretica) και η αλκάνα (Alkanna sieberi).
  ΒΛΑΣΤΗΣΗ
 Το φύλλωμα των κέδρων είναι πυκνό και φθάνει μέχρι το έδαφος. Έτσι, παίζει και αυτό το ρόλο στη συγκράτηση της άμμου, αλλά και των φύλλων που έχουν πέσει και που με την αποικοδόμησή τους θα λιπάνουν το φυτό. Η πυκνότητα των κέδρων στο δάσος είναι 14 δέντρα ανά στρέμμα και έχουν μέση ηλικία 200 χρόνια!





Πεδιάδες: Κυριότερη πεδιάδα της Κρήτης είναι η πεδιάδα της Μεσαράς, που έχει σχήμα χοανοειδές και διεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Άλλες πεδινές  περιοχές εκτείνονται κατά μήκος των ακτών, όπως οι πεδιάδες Ηρακλείου, Μαλίων, Αποκορωναίου, Κισσάμου, καθώς και εσωτερικές πεδιάδες και κοιλάδες της Νεάπολης, της Μιλάτου, του Αγίου Νικολάου, της Παχειάς Άμμου, της Σητείας του Παλαιοκάστρου κ.α. 












Ο τόπος που γεννήθηκα είναι πλημμυρισμένος από ευωδιαστά λουλούδια, βότανα,






χαμόκλαδα, χαμόδεντρα, δέντρα, κήπους, ξερόβραχους, ρουμάνια ,






κορφές, διάσελα, ποταμίδες, ρυάκια και άγρια φαράγγια…






 






…Ο πλάστης της Κρήτης, ήτανε στις καλά καλές του στιγμές, την ώρα της δημιουργίας της






γι αυτό την ευλόγησε με άπειρη απλοχεριά και καλοσύνη.






 






…Στα άψυχα έδωκε ομορφιά, μυρωδιές, χυμούς πεντάγλυκους, μεγάλη γονιμότη,






αθάνατη διαδοχή, μα πριν απ΄όλα νοστιμάδα, ζωντάνια παρουσίας άψυχης.






 






Στους ανθρώπους έδωκε χάρες άμετρες. Πνεύμα πλατύ, που αγκαλιάζει τον κόσμον όλο.  






Γρήγορο μυαλό που αγγίζει αλαφροπάτητο, και τον άπειρο χρόνο και τον άπειρο χώρο,






και μαθαίνει σαν αστραπή το κάθε τι, της ανθρώπινης γνώσης, της ανθρώπινης φύσης.






 






…Γλώσσα καθαρή και γρήγορη, που μπορεί να πει σωστά και σοφά,






ότι ζεσταίνει η καρδιά και δέχεται ορθά ο νους τους.






 






…Μα η γλώσσα ετούτη συχνά, σαν δεν τηνε φτάνει η κουβέντα και δεν της δίδει






χαρά ο λόγος ο γλυκός και απλός, φτεροκοπά ψηλότερα.






Παίρνει πεντάγλυκους τόνους και γίνεται τραγούδι…






Στην Κρήτη θα φτάσετε με αεροπλάνο ή καράβι. Καθημερινά φτάνουν χιλιάδες επισκέπτες στην Κρήτη με πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Επίσης υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά προς την Κρήτη.
Στην Κρήτη υπάρχουν 2 μεγάλα αεροδρόμια, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου (Νίκος Καζαντζάκης) και το Αεροδρόμιο Χανίων (Ιωάννης Δασκαλογιάννης). Και τα δύο αεροδρόμια είναι σε μικρές αποστάσεις από τις πόλεις:
  • Αεροδρόμιο Ηρακλείου: 5 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο
  • Αεροδρόμιο Χανίων: 12 χιλιόμετρα από τα Χανιά
Στην Κρήτη υπάρχουν 6 λιμάνια που δέχονται επιβατικά πλοία:
  • Λιμάνι στον Κίσσαμο (Καστέλι), λίγο έξω από την πόλη. Από εδώ γίνονται δρομολόγια προς Κύθηρα και Αντικύθηρα μόνο.
  • Λιμάνι στη Σούδα, 14 χιλιόμετρα από τα Χανιά.
  • Λιμάνι στο Ρέθυμνο.
  • Λιμάνι στο Ηράκλειο.
  • Λιμάνι στον Αγιο Νικόλαο
  • Λιμάνι στη Σητεία







Στην Κρήτη το οδικό δίκτυο είναι αρκετά εκτεταμένο και δεν υπάρχει περιοχή στο νησί που να μη φτάνει κάποιος δρόμος. Κατά μήκος της βόρειας ακτής οι πόλεις ενώνονται με ένα σύγχρονο αυτοκινητοδρομο, που διαρκώς βελτιώνεται. Οι επιτρεπόμενες ταχύτητες δεν ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα και συχνοί είναι οι έλεγχοι της τροχαίας για παραβάσεις.
Κατά μήκος της νότιας ακτής δεν υπάρχει αντίστοιχος αυτοκινητόδρομος στην Κρήτη. Ειδικά στην νότια ακτή του Νομού Χανίων τα ψηλά βουνά (Λευκά Ορη ή Μαδάρες) και τα βαθιά φαράγγια (πχ. φαράγγι της Σαμαριάς) δεν επιτρέπουν την κατασκευή παραλιακού δρόμου. Πάντως σε όλη τη νότια Κρήτη υπάρχουν επαρχιακοί δρόμοι που ενώνουν τα χωριά και τις πόλεις μεταξύ τους. Οι δρόμοι σε κάποια μέρη είναι στενοί και με πολλές στροφές, οπότε για μικρές αποστάσεις θα χρειαστείτε δυσανάλογο χρόνο για να τις διανύσετε.
Το ίδιο ισχύει και στο εσωτερικό του νησιού με εξαίρεση τους αυτοκινητόδρομους από Ρέθυμνο προς Σπήλι (Πλακιάς, Πρέβελη, κλπ.), από Ηράκλειο προς Μεσαρά (Φαιστός, Μάταλα, Γόρτυνα, κλπ.), από Ηράκλειο προς Βιάννο και απο Αγιο Νικόλαο προς Ιεράπετρα. Πρακτικά να υπολογίζετε ότι για να φτάσετε από τη Βόρεια ακτή στη Νότια θα χρειαστείτε 1 με 1,5 ώρα στο Νομό Χανίων, ενώ στο Νομό Ηρακλείου θα χρειαστείτε 1 ώρα και 15 λεπτά με 2 ώρες. Στο Νομό Ρεθύμνου και Λασιθίου οι αποστάσεις είναι μικρότερες, οπότε θα χρειαστείτε μισή με μία ώρα το πολύ για να φτάσετε στα πιο απομακρυσμένα σημεία στα νότια.






Εδώ επίσης θα συναντήσετε τους αληθινούς Κρητικούς: συνήθως ηλικιωμένους ανθρώπους, περήφανους και φιλικούς, με αίσθηση του χιούμορ, πρόθυμους να σας βοηθήσουν όπου μπορούν και να σας κεράσουν μια “ρακή” (το γνωστό τοπικό ποτό). Οταν τους συναντήσετε στο δρόμο μην παραλείψετε να τους καλημερίσετε, γρήγορα θα καταλάβετε πόσο επιζητούν την επαφή με τους “ξένους”.
Κρήτη, παραλίες και ψηλά βουνά

Ποιο άλλο νησί της Ελλάδας, εκτός από την Κρήτη, προσφέρει περισσότερες από 100 παραλίες για να χαρείτε τον ήλιο και τη θάλασσα; Είτε ψάχνετε όμορφες μεγάλες αμμουδιές, μικρά κολπάκια, παραλίες με ρηχά νερά κατάλληλα για μικρά παιδιά ή απομονωμένες παραλίες για γυμνισμό, θα τις βρείτε όλες στην Κρήτη.
Ποιο νησί προσφέρει χιονοσκέπαστες βουνοκορφές που αγγίζουν τα 2,5 χιλιόμετρα σε ύψος, που στην αγκαλιά τους κρύβουν όμορφα οροπέδια, άλλα κατοικημένα κι άλλα όχι; Η Κρήτη είναι ορεινό νησί και αυτό σημαίνει χιλιάδες μονοπάτια για όσους ζητάνε την επαφή με τη φύση μέσα από την πεζοπορία, την ορειβασία και την αναρρίχηση.

Η Κρητική Φύση
Σε ποιο άλλο μέρος της Ελλάδας θα βρείτε τη τεράστια ποικιλία τοπίων που προσφέρει η Κρήτη, όπως δάση από καστανιές και βελανιδιές, εξωτικά φοινικοδάση δίπλα σε όμορφες παραλίες, εύφορες πεδιάδες που ευωδιάζουν οι πορτοκαλιές και οι λεμονιές κάθε Ανοιξη ή χρυσίζουν τα ώριμα τσαμπιά από τα σταφύλια κάθε καλοκαίρι, λόφους καλυμμένους με χιλιάδες ελαιόδεντρα που τα φύλλα τους ασημίζουν με το φύσημα του ανέμου, αλλά και λόφους γυμνούς, που πάνω στις κοφτερές πέτρες και τα βράχια η ζωή με πείσμα βρίσκει τον τρόπο να βλαστήσει και να προσφέρει καταφύγιο σε δεκάδες μικρά πουλιά και ζώα;
Κρήτη, ιστορία και σύγχρονες υποδομές
Σε ποιο άλλο ελληνικό νησί θα ξεναγηθείτε σε μινωικά παλάτια που χτίστηκαν πριν από τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια, θα περπατήσετε σε ρωμαϊκά πλακόστρωτα, θα θαυμάσετε βυζαντινούς ναούς, θα εξερευνήσετε φρούρια βενετσιάνικα και τούρκικα, όπου όλα αυτά συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης, του νησιού με τον αρχαιότερο ευρωπαϊκό πολιτισμό;
Που αλλού, εκτός από την Κρήτη, θα βρείτε τα πιο μοντέρνα τουριστικά θέρετρα που προσφέρουν φιλοξενία και διασκέδαση μέρα και νύχτα σε χιλιάδες επισκέπτες, ενώ λίγα χιλιόμετρα παραπέρα δεκάδες χωριά ακολουθούν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής διαφυλάσσοντας την παράδοση, την γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους
Κρήτη, για όλα τα γούστα





Η Κρήτη είναι ένα νησί για κάθε ηλικία, για κάθε πορτοφόλι, για όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις. Αν στις διακοπές σας θέλετε να βρεθείτε σε ένα πολυτελές θέρετρο, όπου θα φροντίσουν να εξυπηρετήσουν κάθε επιθυμία σας και να σας προσφέρουν μοναδική άνεση και υπηρεσίες, τότε προτιμήστε τα πολυτελή ξενοδοχεία στην Ελούντα. Αν σας αρέσει η κίνηση και η ζωντάνια της πόλης, αλλά ταυτόχρονα θέλετε ρομαντική ατμόσφαιρα και βόλτες σε γραφικά στενά μιας άλλης εποχής, τότε θα σας ενθουσιάσουν τα Χανιά και το Ρέθυμνο.
Αν θέλετε έντονη νυκτερινή ζωή, φτηνά ποτά και δυνατή μουσική, τότε τα δεκάδες μπαρ στη Χερσόνησο, τα Μάλια και τον Πλατανιά σας περιμένουν για να σας κρατήσουν άγρυπνους κάθε νύχτα των διακοπών σας. Το μεσημέρι θα συνέρθετε από τις καταχρήσεις της προηγούμενης βραδιάς με δροσιστικούς χυμούς φρούτων και βουτιές στην πισίνα, ώστε το βράδυ να είστε έτοιμοι ξανά για άλλο ένα πάρτι μέχρι την ανατολή του ήλιου.
Οσο για σας που προτιμάτε ήρεμες, ξένοιαστες διακοπές δίπλα στη θάλασσα, στην Κρήτη υπάρχουν πολλά μέρη που θα σας τις προσφέρουν. Σημειώστε μερικά ονόματα, όπως Παλιόχωρα, Σούγια, Μπαλί, Σίσσι, Φραγκοκάστελλο, Πλακιάς, Λουτρό, Αγία Γαλήνη, Αγιος Παύλος, Μύρτος, Λέντας, Μακρύγιαλος, Ζάκρος. Είναι λίγα από τα μέρη που μπορείτε να περάσετε τις διακοπές σας οικονομικά, χωρίς ένταση και φασαρία, απολαμβάνοντας ατέλειωτες βουτιές στην γαλάζια θάλασσα και ρομαντικές βόλτες στην αμμουδιά με το φως του φεγγαριού.
Κρήτη, το μεγάλο και όμορφο νησί






Οπου κι αν βρεθείτε τελικά στην Κρήτη, να θυμάστε ότι ανεξάντλητες είναι οι διαφορετικές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε αν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα την Κρήτη και κάθε μια από αυτές σας επιφυλάσσει διαφορετικές εκπλήξεις και εικόνες που εναλλάσσονται διαρκώς μπρος στα μάτια σας.
Απολαύστε βόλτες με το αυτοκίνητο ακολουθώντας τις ακτές της Κρήτης, ή σε στενούς δρόμους στην ενδοχώρα που είναι διάσπαρτη με όμορφα μικρά χωριά. Περπατήστε τα φαράγγια της ή ανεβείτε στις κορυφές των βουνών της. Κολυμπήστε στις παραλίες της, κάντε θαλασσινά σπορ, φορέστε μια μάσκα και ανακαλύψτε τη μαγεία των βυθών της ή απολαύστε τη ζέστη του ήλιου ξαπλωμένοι στην αμμουδιά.
Επισκεφτείτε τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, περάστε ένα μορφωτικό κι ευχάριστο πρωινό στον Θαλασσόκοσμο, ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία στην νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, παίξτε γκολφ με την παρέα σας ή ξαναγίνετε παιδιά σε ένα από τα πέντε waterpark στην Κρήτη.
Ότι κι αν επιθυμήσετε η Κρήτη μπορεί να σας το προσφέρει, γιατί η Κρήτη είναι μεγάλη, είναι όμορφη και πάντα φροντίζει τους επισκέπτες της με τον καλύτερο τρόπο.
Κρήτη, Διαδρομές και Αξιοθέατα στην Κρήτη






ΠΗΓΗ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ / ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............