ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ


Ένας ακόμα σημαντικός τάφος ανακαλύφθηκε στο Σταυρό Αγίου Νικόλαο, κοντά στον κόμβο της Κριτσάς. Η ανασκαφή του συγκεκριμένου τάφου συνεχίζεται προσεκτικά και αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι «τα πολλά και αξιόλογα αγγεία που ανακαλύπτουμε δίπλα στον νεκρό», μας είπε η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού, την οποία συναντήσαμε χθες στο χώρο της ανασκαφής.

Ανάμεσα στα ευρήματα παρατηρήσαμε ένα ωραίο κυλινδρικό αγγείο με στρογγυλό πώμα, η λαβή του οποίου απεικονίζει ένα μικρό γυναικείο κεφάλι.


«Είναι πυξίδα» εξηγεί η κ. Σοφιανού, «...αγγεία φτιαγμένα από πηλό μέσα στα οποία έμπαιναν κοσμήματα και άλλα προσωπικά αντικείμενα του νεκρού. Αυτό είναι ένα πολύ σπάνιο κομμάτι. Παρόμοια αγγεία ανακαλύπτουμε συνήθως σε γυναικείους τάφους. Γι' αυτό και υποθέτουμε ότι ο συγκεκριμένος τάφος μάλλον ανήκει σε γυναίκα, πιθανότατα εύπορη ή νέα σε ηλικία, λόγω των πολλών ευρημάτων».


Διακρίναμε και κάποια άλλα κομψά αγγεία, λεπτά και μακρόστενα, για τα οποία η κ. Σοφιανού μας εξηγεί ότι «είναι μυροδοχεία, αλλά λέγονται και δακρυδόχοι, γιατί θεωρούνταν ότι οι πενθούντες συνέλεγαν τα δάκρυα μέσα σε αυτά και τα αφιέρωναν μέσα στον τάφο. Δυστυχώς πολλά από τα αγγεία που ανακαλύπτομε είναι σπασμένα καθώς, τόσα χρόνια τώρα, πέρασαν από πάνω τους αυτοκίνητα και άλλα βαριά αντικείμενα».




Τις ανασκαφές επιβλέπει η αρχαιολόγος Μαρία Βολικού, τις χρηματοδοτεί ο Δήμος Αγίου Νικόλαου και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2014.
Αυτά τα σημαντικά είδαμε και ακούσαμε χθες και πάντα θα διερωτώμαι πόσα πολλά και σημαντικά ευρήματα κρύβει ακόμα το υπέδαφος της περιοχής του Αγίου Νικολάου.
Με την ευκαιρία... Τι θα πρέπει να κάνουμε για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή της αρχαίας Καμάρας μπροστά στο κτίριο του ΟΤΕ;
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ
http://www.anatolh.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............