ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Σας ενημερώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης δια του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θέτει σε λειτουργία σε όλους τους νομούς της χώρας Σχολές Γονέων.


Σκοπός των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, προσφέροντας στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.







Τα προγράμματα που παρέχονται στις Σχολές Γονέων είναι τα εξής:

1. Σύγχρονη οικογένεια, διάρκειας 50 ωρών

2. Σύνδεση σχολείου-οικογένειας, διάρκειας 50 ωρών

3. Αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών σε άτυπα περιβάλλοντα μάθησης, διάρκειας 25 ωρών

4. Συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα, διάρκειας 25 ωρών

5. Συμβουλευτική σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, διάρκειας 25 ωρών

Οι βασικές θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στα τμήματα των παραπάνω προγραμμάτων είναι:






· Δομή και λειτουργία της ελληνικής οικογένειας
· Προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο
· Υγεία και ασφάλεια στο χώρο της οικίας, του σχολείου και χώρων παιδικής αναψυχής.
· Εξάρτηση από καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά
· Οδική συμπεριφορά και ασφάλεια
· Θέματα διατροφής
· Σημασία της σωματικής άσκησης
· Υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας
· Σεξουαλική Αγωγή
· Τρίτη ηλικία και οικογένεια
· Διαχείριση ελεύθερου χρόνου
· Χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
· Επαγγελματικός Προσανατολισμός
· Κατανάλωση και Διαφήμιση
· Οικογενειακός Προϋπολογισμός
· Συνεργασία εκπαιδευτικού-γονέων- παιδιού
· Εκπαιδευτικοί, οικογένεια και διάγνωση κλίσεων
· Προώθηση της ισότητας των φύλων
· Προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών/τριών
· Συνεργασία γονέων-μεταναστών
· Ψυχολογική Υποστήριξη
· Αγωγή Υγείας
· Συμβουλευτική Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες
· Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια







Για να λειτουργήσει στο συγκρότημα Σχολή Γονέων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 16 ατόμων.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να δημιουργηθεί Σχολή Γονέων στο χώρο του σχολείου παρακαλούμε πολύ να συμπληρώσετε την απαιτούμενη αίτηση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και να την παραδώσετε στους εκπαιδευτικούς των σχολείων.

Όσοι γονείς/κηδεμόνες έχετε συμπληρώσει δήλωση από πέρυσι που η σχολή δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω μη μεγάλης συμμετοχής, δεν χρειάζεται να συμπληρώσετε νεότερη δήλωση και ισχύει η παλιά σας αίτηση.






Αντίθετος με τη συμμετοχή παιδιών σε talent shows εμφανίζεται ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος εκτιμά, πως εκμεταλλεύονται τα παιδιά για την τηλεθέαση και το κέρδος.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή την έναρξη της νέας τηλεοπτικής περιόδου και στο πλαίσιο αρμοδιότητάς του ως Συνήγορος του Παιδιού εντείνει τη συνεργασία του με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για την προστασία των ανηλίκων.
Η συµµετοχή των παιδιών σε ψυχαγωγικές εκποµπές, reality και talent shows, διαγωνισµούς, κλπ, είναι προβληµατική. Ο προβληµατισµός αυτός είναι έντονος, όταν τα παιδιά, ιδίως στην ευαίσθητη ηλικία πριν την συµπλήρωση των 12 χρόνων, καλούνται να συµµετέχουν σε τηλεοπτικά προγράµµατα και διαγωνισµούς που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ενήλικες. Γίνονται έτσι συχνά «αναλώσιµες εικόνες προς τέρψιν ενηλίκων» και µπαίνουν στη διαδικασία διαγωνισµών, κρίσεων, επιτροπών, συνεντεύξεων, κλπ, µιµούµενα πρότυπα και συµπεριφορές ενηλίκων, προκειµένου να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Η χρήση των παιδιών προς συγκίνηση του ενήλικου κοινού και αύξηση της τηλεθέασης και του κέρδους που αυτή αποφέρει, µπορεί να συνιστά µια µορφή εκµετάλλευσης και να επιτρέπει στρέβλωση της εικόνας της παιδικότητας καιαλλοίωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ηλικίας αυτής, όπως ο αυθορµητισµός και το παιγνίδι, καθώς τα παιδιά καλούνται συχνά να συµµετέχουν σε δραστηριότητες που προβάλλουν τη σεξουαλικότητά τους και απαιτούν την πρόωρη ωρίµανσή τους.  


Μάλιστα, σύμφωνα με τον Συνήγορο, παρότι για τη συμμετοχή σε αυτές τις εκπομπές υπάρχει η γονική συναίνεση, συχνά υφίσταται ένα σοβαρό ζήτημα δεοντολογίας, καθώς το κίνητρο της δημοσιότητας και της ενδεχόμενης νίκης σε έναν διαγωνισμό ωθεί πολλούς γονείς να μη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ενδεχόμενες συνέπειες. Σύμφωνα με έρευνες και μελέτες διεθνώς, τέτοιες εκπομπές μπορεί να προκαλέσουν ψυχική και σωματική εξάντληση, διαταραχή του συνήθους ρυθμού ζωής των παιδιών και της ψυχικής τους ισορροπίας, παρενόχληση και εμπαιγμό από το περιβάλλον τους, λόγω της αναγνωρισιμότητας που αυτά αποκτούν, στρες από τη διαδικασία κρίσεων και βαθμολογιών και δημόσια έκθεση των παιδιών, χωρίς την κατάλληλη στήριξή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............