ΝΕΡΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΣΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΕΡΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΣΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ



Φαίνεται απίστευτο, αλλά μετά από τόσα χρόνια γίνεται πραγματικότητα! Ο αγωγός που θα φέρνει το νερό από το φράγμα του Αποσελέμη έφτασε στην πόλη του Ηρακλείου! Και απομένουν οι τελικές εργασίες για να φτάσει μέχρι τις 3 κεντρικές δεξαμενές του Ηρακλείου που θα παίρνουν το νερό από το φράγμα, ενώ ο αντίστοιχος αγωγός έχει ολοκληρωθεί και προς τον Άγιο Νικόλαο ! Κι εάν όλα πάνε καλά και καιρού επιτρέποντος από του χρόνου θα φτάνει νερό στις βρύσες από τον Αποσελέμη...
Φιλοδοξούμε να δώσουμε νερό στο Ηρακλειο από το φράγμα Αποσελέμη στις αρχές του χρόνου και στις αρχές του καλοκαιριού στον Άγιο Νικόλαο» ξεκαθαρίζουν από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης που ετοιμάζουν μια πλήρη πρόταση για τα υδραυλικά έργα. Την ίδια ώρα αναμένεται να πάρουν τα πρώτα 10 εκατομμύρια ευρώ για να ξεκινήσει η εργολαβία της σήραγγας που θα φέρνει τα πλημμυρικά νερά από το Οροπέδιο στο Φράγμα. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα συμπληρωματικό έργο στο φράγμα- και όχι κυρίως υποδομή- όπου θα χρησιμοποιηθεί μετροπόντικας για τη διάνοιξη της σήραγγας, ενώ, όπως είχε γράψει η Πατρίς από το 2011 είχε...κολλήσει και λόγω των απαλλοτριώσεων που έπρεπε να γίνουν στο στομιο της σήραγγας


«Είναι μια απόφαση του υπουργείου για την επιχορήγηση του ΟΑΚ ώστε να ξεκινήσουμε το έργο» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού κ.Λευτέρης Κοπάσης ο οποίος ελπίζει ότι η χρηματοδότηση θα είναι απρόσκοπτη για να ολοκληρώσει ο οργανισμός σύντομα αυτό το μεγάλο έργο.
«Είναι ένα έργο για το οποίο όντως έχουν δοθεί πολλά χρήματα, αλλά θυμίζω ότι καθυστέρησε να ξεκινήσει, δόθηκαν πολλά για απαλλοτριώσεις και η χρηματοδότηση είχε πρόβλημα» επισημαίνει  ο κ.Κοπάσης που ξεκαθαρίζει ότι το βασικότερο κομμάτι του έργου που είναι η εργολαβία με τα δίκτυα και το διυλιστήριο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί!
«Είναι ένα σύνολο 22 εκατομμυρίων ευρώ σε αυτή την εργολαβία. Έχουν δοθεί τα 6 και απομένουν ακόμη 6 τα οποία θα δοθούν κι αυτά ελπίζουμε χωρίς πρόβλημα» αναφέρει ο κ.Κοπάσης που θεωρεί ότι εάν όλα πανε καλά το πρώτο νερό θα έρθει στο Ηρακλειο από το φράγμα το 2015 και μεσα στο ίδιο Καλοκαίρι θα πάει και στον Άγιο Νικόλαο.
«Και μην ξεχνάμε ότι το φράγμα περιμένει και καλές υδρογεωλογικές χρόνιες. Θα γεμίσει όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία κι ας είχαμε αυτές τις 2-3 χρονιές το χειρότερο δυνατό από άποψη βροχοπτώσεων» λέει.
Η εργολαβία

Σύμφωνα με τον κ.Κοπάση το φράγμα θα έχει νερό και θα γεμίζει και γι αυτό γίνεται και η νέα εργολαβία με τη σήραγγα που θα κατεβάζει τα πλημμυρικά νερά από το Οροπέδιο.
«Είναι ένα έργο που στην πραγματικότητα θα βοηθήσει το Οροπέδιο παίρνοντας τα νερά που το πλημμυρίζουν και θα φέρει και παραπάνω νερό στο φράγμα» αναφέρει ο  διευθύνων σύμβουλος που επισημαίνει ότι το σύνολο της εργολαβίας είναι 47 εκατομμυρια και τώρα δόθηκαν τα πρώτα 10 εκατομμύρια. Η απόφαση υπεγράφη από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης  κ. Οδυσσέα  Κωνσταντινόπουλο και αφορά  στην χρηματοδότηση ολοκλήρωσης του έργου:«΄Υδρευση  Ηρακλείου  και Αγ. Νικολάου από το φράγμα   Αποσελέμη -‘Εργα ενίσχυσης ταμιευτήρα από το  Οροπέδιο  Λασιθίου», με επιχορήγηση του ΟΑΚ με πάνω από 10 εκατομμύρια.
Συγκεκριμένες προτάσεις
Εκείνο πάντως που προέχει σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΑΚ είναι να γίνει μια συνολικά πρόταση  για τα νερά και τη διαχείριση των φραγμάτων , όπως είχε γίνει πριν ένα περίπου μήνα για τον βόρειο οδικό άξονα Κρήτης.
«Είμαστε σε συνεννόηση με τον πρόεδρο, τον κ.Ροκαδάκη, νομίζω ότι τη Δευτέρα θα έχουμε ένα συμβούλιο για το θέμα αυτό. Από τον Αποσελέμη μέχρι το φράγμα των Ποταμών και τον Βαλσαμιώτη, τα δίκτυα όλα» ανέφερε ο κ.Κοπάσης.
Θα γίνει και αποτίμηση του πόσο έχουν στοιχίσει όλα αυτά;
«Φυσικά θα είναι μια πλήρης πρόταση, τι έχουμε δώσει και τι χρειάζεται» καταλήγει ο διευθύνων σύμβουλος.             
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............