Είδος κουνελόψαρου
Η ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, και ειδικά οι θάλασσες της Κρήτης, κινδυνεύουν από ένα μικρό ψαράκι – μετανάστη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται αυτό το μήνα στη Journal of Ecology. Το μικρό ψάρι, που ονομάζεται κουνελόψαρο, δεν ξεπερνά τα 22-23 εκατοστά αλλά είναι ικανό να καταστρέφει το οικοσύστημα! Πολλά ήδη αυτού του ψαριού έχουν ήδη εντοπιστεί και φωτογραφηθεί στις ακτές της Κρήτης, σύμφωνα με την digitaljournal, που επικαλείται τη μελέτη την οποία δημοσιεύει η Journal of Ecology.
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τη Δρ Adriana Vergés του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Αυστραλίας και τη Δρ Fiona Tomas του Μεσογειακού Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών στην Ισπανία, μελέτησε πάνω από 1.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής στην Τουρκία και την Ελλάδα, όπου δύο είδη κουνελόψαρων έχουν γίνει κυρίαρχα. Η έρευνά τους αφορούσε και στην ακτογραμμή της Κρήτης, όπου μάλιστα εντόπισαν και φωτογράφισαν τα μικρά αλλά επικίνδυνα για το οικοσύστημα ψάρια.
Κουνελόψαρο, του είδους Siganus rivulatus, που φωτογραφήθηκε στις ακτές της Κρήτης στις 26 Σεπτεμβρίου 2011 (digitaljournal)
Η Δρ Vergés σημειώνει ότι μελετήθηκαν θερμές και πιο ψυχρές περιοχές. Στις θερμές εντόπισαν άφθονα κουνελόψαρα, όπου ήδη έχει συντελεστεί καταστροφή. Όπως τονίζει, το 65% μεγάλων φυκιών έχει καταστραφεί, το 60% μικρότερων και το 40% του συνολικού αριθμού των διαφόρων ειδών στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
Το κουνελόψαρο, που έχει 28 είδη του γένους Siganus, ζει στα πιο ρηχά νερά του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, εκτός από δυο είδη που πλέον έχουν βρει τον τόπο τους στην ανατολική Μεσόγειο, το Siganus luridus, που μάλιστα φωτογραφήθηκε στο Κουφονήσι, και το Siganus rivulatus, που εντοπίστηκε και φωτογραφήθηκε στις ακτές της Κρήτης. Τα δυο αυτά είδη αναζήτησαν πιο θερμές περιοχές και μέσω του Σουέζ έφτασαν στην ανατολική Μεσόγειο. Στην περιοχή εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 1927 και αργότερα τα ξαναβρέθηκαν το 1956. Η διαφορά είναι τα τελευταία χρόνια οι πληθυσμοί τους έχουν αυξηθεί σημαντικά, επιφέροντας και ανάλογες καταστροφές, ενώ επέκτειναν και την περιοχή «δράσης» τους, καθώς εντοπίστηκαν στα νερά της Κροατίας και της νότιας Γαλλίας.
Κουνελόψαρο Siganus luridus, που φωτογραφήθηκε κοντά στο Κουφονήσι, στις 19 Σεπτεμβρίου 2011
(digitaljournal)
(digitaljournal)
Η ομάδα των επιστημόνων στην έρευνά της σύγκρινε τα ψάρια που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο και τα είδη του κουνελόψαρου, σε σχέση με το τι και πώς τρώνε. Και διαπίστωσε ότι τα κουνελόψαρα, νεώτερα ή πιο μεγάλα, μπορούν να απογυμνώσουν ολόκληρες υποθαλάσσιες περιοχές. Και κυρίως να απογυμνώσουν τη Μεσόγειο από τη «νέα σπορά» από φύκια!
Όπως τονίστηκε, τα δυο επικίνδυνα για το οικοσύστημα κουνελόψαρο – που σημειωτέον δεν σχετίζονται με τον γνωστό και δηλητηριώδη για ανθρώπινη κατανάλωση λαγοκέφαλο που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στα κρητικά νερά- ζουν σε θερμές θαλάσσιες περιοχές. Άρα, όπως λέει η Δρ Vergés, για να αντιμετωπιστούν τέτοιοι κίνδυνοι, όπως αυτός που υπάρχει τώρα στη Μεσόγειο, θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια ώστε να αυξηθεί η αυξηθεί η θερμοκρασία στους ωκεανούς, για να μην μεταφέρονται σε θερμότερα νερά τέτοια επικίνδυνα είδη ψαριών.
Λαγόψαρο που εντοπίστηκε στις ακτές της Τουρκίας
ΠΗΓΗ: http://www.candianews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου